Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Εμπόλεμη ζώνη το λιμάνι του Πειραιά - Προσπαθούν να καταλάβουν πλοία οι διαδηλωτές - ΜΑΤ και λιμενικοί σε όλο το μήκος του λιμανιού

- Μέσα στο λιμάνι πλεον όλα τα μέλη του ΠΑΜΕ - Κατευθύνονται στα πλοία που θα αναχωρήσουν στις 12.30
- Σήκωσαν καταπέλτες όλα τα πλοία για να μην γίνει κατάληψη
- Αναχώρησαν όλα τα πρωινά πλοία - Κατέλαβαν το ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ που έφτασε από Αίγινα
- Παράνομη η απεργία, αλλά οι ναυτεργάτες επιμένουν 

Τα κατάφεραν τελικά και μπήκαν περίπου 500 μέλη του ΠΑΜΕ μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτή την ώρα κάνουν πορεία και κατευθύνονται στα πλοία που θα αναχωρήσουν μετά τις 12 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Κρήτη. Ισχυρή παραμένει η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Μετά από εντολή του λιμενικού τα πληρώματα σήκωσαν όλους τους καταπέλτες των πλοίων για να μην γίνει κατάληψη.


Τα
 μέλη του πληρώματος σηκώνουν προληπτικά τον καταπέλτη στο πλοίο που θα 
αναχωρήσει αργότερα για Κρήτη ΦΩΤΟ NEWSIT
Τα μέλη του πληρώματος σηκώνουν προληπτικά τον καταπέλτη στο πλοίο που θα αναχωρήσει αργότερα για Κρήτη ΦΩΤΟ NEWSIT

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟ ΠΡΩΙΑπέναντί τους όμως βρήκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού οι οποίες φρουρούν τους καταπέλτες για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν οτι τα πλοία θα φύγουν κανονικά.

'Ηδη τα Blue Star Ιθάκη και Blue Star Νάξος, τα High Speed 4 + 5 και τα Speed Runner 4 + 5 αναχώρησαν κανονικά ωστόσο κάποιοι επιβάτες πρέπει να έμειναν απέξω αφού δεν μπορούν να μπούν στο λιμάνι εξαιτίας των απεργών.

Λίγο πριν τις 9 έδεσε στο λιμάνι από την Αιγινα το ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ. Μόλις ολοκληρώθηκε η αποβίβαση οι απεργοί κατέλαβαν τον καταπέλτη.

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει το παραμικρό και κανέναν από το να εμποδίσει την ομαλή λειτουργία και μάλιστα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε μέτρα καταστολής.

Επιβάτες έξω 
από την πύλη δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα γίνει... ΦΩΤΟ NEWSIT
Επιβάτες έξω από την πύλη δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα γίνει... ΦΩΤΟ NEWSIT

ΩΡΑ 07.30 Το 
Spreed Runner καταφέρνει να λύσει κάβους και να αναχωρήσει ΦΩΤΟ NEWSIT
ΩΡΑ 07.30 Το Spreed Runner καταφέρνει να λύσει κάβους και να αναχωρήσει ΦΩΤΟ NEWSIT

Νωρίτερα, οι απεργοί κινήθηκαν προς το πλοίο ΚΟΡΑΗΣ την ώρα που έδενε στο λιμάνι και κατάφεραν να αποκλείσουν τον καταπέλτη.

ΩΡΑ 06.30 Οι 
απεργοί κινούνται προ το ΚΟΡΑΗΣ
ΩΡΑ 06.30 Οι απεργοί κινούνται προ το ΚΟΡΑΗΣ


ΩΡΑ 06.35 Οι 
απεργοί στηνονται μπροστά στον καταπέλτη
ΩΡΑ 06.35 Οι απεργοί στηνονται μπροστά στον καταπέλτη

 Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη ειδικά μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να κρίνει την απεργία από τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ παράνομη. H αίτηση για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη έγινε από την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Η ΕΕΝ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και με αφορμή το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε η απεργία παράνομη, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε, ζητά αυστηρά μέτρα. Να τηρήσουν το νόμο και να μην παρακωλυθεί ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι, έδωσε η εισαγγελεία εφετών Πειραιά. Προηγήθηκε συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με εκπροσώπους των επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Η ΠΕΜΕΝ και η Στέφενσον (που ελέγχονται από το Π.Α.ΜΕ.) ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν τον απόπλου από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.Προαναγγέλουν μάλιστα επεισόδια με συνδικαλιστές τους να υποστηρίζουν οτι «Αν η κυβέρνηση επιλέξει να χτυπήσει την αυριανή απεργία, θα έχει την ευθύνη».

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από όταν χιλιάδες επιβάτες, Έλληνες και ξένοι, κρατήθηκαν όμηροι στο λιμάνι του Πειραιά. Συνδικαλιστές των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν τους καταπέλτες των πλοίων, τη στιγμή που το δικαστήριο είχε κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι τουρίστες εγκαταλείπουν την Ελλάδα με τις χειρότερες εντυπώσεις και την εικόνα της χώρας μας να αμαυρώνεται διεθνώς. newsit.gr

Εμπόλεμη ζώνη το λιμάνι του Πειραιά - Φρουρείται ήδη - Αποφασιμένοι οι ναυτεργάτες να το αποκλείσουν

Σε θέση μάχης βρίσκονται όλα τα αρμόδια όργανα στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να εμποδίσουν τους απεργούν από το να μην επιτρέψουν τον απόπλου ή τον κατάπλου των πλοίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει το παραμικρό και κανέναν από το να εμποδίσει την ομαλή λειτουργία και μάλιστα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε μέτρα καταστολής. Για το λόγο αυτό ήδη από τις βραδινές ώρες το λιμάνι του Πειραιά φρουρείται και μάλιστα η κυβέρνηση έχει ζητήσει να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στο λιμάνι, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των απεργών.Πάντως, η νύχτα στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται επίφοβη και όλοι είναι σε θέσεις μάχης. Η κατάσταση πάντως είναι ιδιαίτερα τεταμένη ειδικά μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να κρίνει την απεργία από τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ παράνομη. H αίτηση για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη έγινε από την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ήδη το λιμάνι αστυνομοκρατείται με τρεις κλούβες να βρίσκονται στις εισόδους του λιμανιού, ενώ δεκάδες άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού περιπολούν σε όλους τους χώρους του λιμανιού.Η ΕΕΝ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και με αφορμή το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε η απεργία παράνομη, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε, ζητά αυστηρά μέτρα. Να τηρήσουν το νόμο και να μην παρακωλυθεί ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι, έδωσε η εισαγγελεία εφετών Πειραιά. Προηγήθηκε συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με εκπροσώπους των επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Η ΠΕΜΕΝ και η Στέφενσον (που ελέγχονται από το Π.Α.ΜΕ.) ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν τον απόπλου από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.Προαναγγέλουν μάλιστα επεισόδια με συνδικαλιστές τους να υποστηρίζουν οτι «Αν η κυβέρνηση επιλέξει να χτυπήσει την αυριανή απεργία, θα έχει την ευθύνη».

Εάν τελικά, οι ναυτεργάτες τα καταφέρουν και αποκλείσουν το λιμάνι, τότε χιλιάδες επιβάτες θα ταλαιπωρηθούν χάνοντας τα δρομολόγιά τους.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από όταν χιλιάδες επιβάτες, Έλληνες και ξένοι, κρατήθηκαν όμηροι στο λιμάνι του Πειραιά. Συνδικαλιστές των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν τους καταπέλτες των πλοίων, τη στιγμή που το δικαστήριο είχε κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία.  ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.GR

Παρέμβαση του εισαγγελέα για την απεργία στο λιμάνι ζητούν οι ακτοπλόοι

Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε επισκέφθηκε τη Δευτέρεα ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλόων, Απ.Βεντούρης, για να του θέσει το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένος Πειραιώς, εν όψει της πανελλαδικής απεργίας της Τρίτης.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε για τις νόμιμες ενέργειές του.
Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου ο κ. Βεντούρης δήλωσε ότι «πρέπει να λειτουργήσει το λιμάνι του Πειραιά, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι ναυτεργάτες θέλουν να δουλέψουν, μιας και είναι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι».
Ανέφερε, επίσης, ότι «ο κόσμος ταλαιπωρείται τη στιγμή, που βιώνουν μια μεγάλη οικονομική κρίση και οι άνθρωποι στα νησιά περιμένουν να δουλέψουν».

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων

Παράνομη κήρυξε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία που έχουν κηρύξει για την Τρίτη τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσων», κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει το πρωί η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας θα στείλει εξώδικο προς το Λιμενικό Σώμα και τον ΟΛΠ, προκειμένου να ληφθούν ολα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι την Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα δικαστήρια για άλλη μια φορά τάσσονται απροκάλυπτα στην υπηρεσία των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων.

» Έβγαλαν και πάλι παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων που συμμετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία, την οποία έχουν προκηρύξει εκτός από το ΠΑΜΕ η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη και υπόλογη.»

Μειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεθόρμιση πλοίων από τον Κεντρικό Λιμένα του Πειραιά

Πρόχειρο συνοπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει την αναγκαστική μεθόρμιση των πλοίων «Παναγιά Αγιάσσου», «Δημητρούλα», «Μιλένα» και «Ανθή Μαρίνα» από την περιοχή του Κεντρικού Λιμένα στην περιοχή του Νέου Μόλου Δραπετσώνας, υπέγραψε ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΛΠ, όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν προσφορά θα πρέπει να παραλάβουν το σχετικό φάκελο από τον ΟΛΠ, δεδομένου ότι η επιλογή αναδόχου θα γίνει 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης στον ημερήσιο Τύπο.

Η μεθόρμιση γίνεται γιατί τα πλοία έχουν χαρακτηρισθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο επικίνδυνα για την ασφάλεια και γιατί πριν την εκποίησή τους πρέπει να συντηρηθούν και επισκευασθούν, δραστηριότητα η οποία απαγορεύεται να γίνει εντός του επιβατηγού λιμένα.

Με εντολή του Γ.Ανωμερίτη ξεκινά και η διαδικασία απομάκρυνσης και των λοιπών ανενεργών πλοίων, λόγω της κατασκευής των νέων προβλητών στο λιμένα Αλών και στον Προβλήτα Αγίου Νικολάου (Ακτή Μιαούλη).

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

Νέος θάνατος επιβάτη σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα πρός Ιταλία

Συνεχίζει να παρανομεί η λιμενική αρχή Ηγουμενίτσας!
Μόνο ως εγκληματική αμέλεια τόσο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, όσο και των μεγαλοεφοπλιστών-ιδιοκτητών επιβατηγών πλοίων, μπορεί να χαρακτηριστεί η απουσία ιατρού στα δρομολόγια εξωτερικού, σε πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες επιβατών καθημερινά. Θα πρέπει να θυμίσουμε,πως από την νομοθεσία προβλέπεται όχι μόνο να υπάρχει γιατρός,αλλά και ιατρείο σε κάθε πλοίο!Το ξαναγράφουμε για μια ακόμη φορά,για να δούμε αν θα φιλοτιμηθεί επιτέλους,η Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας και κάνει κανέναν έλεγχο και απαγορεύσει τον απόπλου κάποιων πλοίων,μιας και χθες,είχαμε έναν ακόμη θάνατο επιβάτη,σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα ,προς την Ιταλία.Συγκεκριμένα:Χθες το πρωί, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του Επιβατηγού-Οχηματαγωγού πλοίου «HELLENIC SPIRIT» Ν. Χανίων 30, ότι αλλοδαπός ηλικίας 71 ετών, που βρισκόταν στην ειδική για άτομα με ειδικές ανάγκες καμπίνα του, έχασε τις αισθήσεις του.Ο 71χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του και παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομία.Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

Οι ωκεανοί πνίγονται στο... μποτιλιάρισμα

Το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρείται στους ωκεανούς άρχισε να καταγράφει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Οταν στις αρχές του μήνα έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία το καινούργιο του Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης, κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να αποτυπώσει το στίγμα και την ταυτότητα 90.000 πλοίων που ταξίδευαν σε κάθε θάλασσα του πλανήτη.
Τα πλοία που πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια είναι εφοδιασμένα με παρόμοιο σύστημα το οποίο συνεχώς μεταδίδει σε παράκτιους σταθμούς δεδομένα για την ταυτότητα του καραβιού και για την πορεία που ακολουθεί. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται για να μπορούν οι κατά τόπους λιμενικές αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της κίνησης των πλοίων.
Το σύστημα είναι αποτελεσματικό όταν το πλοίο κινείται κοντά στην ξηρά, αφού στηρίζεται στη χρήση ραδιοσημάτων VΗF που έχουν οριζόντια εμβέλεια περίπου 75 χιλιομέτρων. Επομένως, όταν ένα πλοίο βρίσκεται καταμεσής του ωκεανού, το στίγμα του δεν φθάνει στις ακτές και έτσι δεν καταγράφεται συνολικά ο όγκος των πλοίων που ταξιδεύουν. Ομως τα σήματα VΗF εκτός από οριζόντια διεύθυνση ακολουθούν και κατακόρυφη, με αποτέλεσμα να μπορεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός να τα καταγράψει με ένα ειδικό όργανο που λέγεται CΟLΑΙS και να αποκτήσει έτσι σφαιρική εικόνα του παγκόσμιου ναυτιλιακού φόρτου. Ο Σταθμός κινείται με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και εκτελεί σχεδόν 16 περιφορές της Γης κάθε 24 ώρες. Γι΄ αυτό δεν μπορεί να δει ακόμα με ξεκάθαρο τρόπο κάθε στίγμα που εκπέμπεται δεδομένου ότι συχνά τα σήματα επικαλύπτονται. Οπως λένε επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τα όργανα λήψης και καταγραφής δεδομένων θα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί και το πλέγμα προστασίας που καλύπτει τις υπερπόντιες μεταφορές.

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μηχανική βλάβη στο πλοίο "BRIDGE"

Βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του Επιβατηγού-Οχηματαγωγού πλοίου "BRIDGE" σημαίας Μάλτας, παρουσιάστηκε σήμερα στις 01.55, ενώ έπλεε 1,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νήσου ΠΡΑΣΟΥΛΙ, έχοντας αποπλεύσει από Ηγουμενίτσα για Μπρίντεζι Ιταλίας, με 92 επιβάτες.Το πλοίο επέστρεψε αυτοδύναμα και προσέδεσε με ασφάλεια στις 03.55 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου του απαγορεύτηκε ο απόπλους, μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν με άλλα πλοία ύστερα από μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Υπήρχε κίνδυνος τραυματισμών, λέει ο αρχηγός του ΛΣ για τη μη επέμβαση στις κινητοποιήσεις στον Πειραιά

Απάντηση σε όσους κατηγόρησαν το Λιμενικό για αδράνεια, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά την Τετάρτη, έδωσε ο αρχηγός του ΛΣ Αθανάσιος Μπούσιος, υποστηρίζοντας -μιλώντας στον Βήμα 99,5- ότι σε περίπτωση επιχείρησης υπήρχε ο κίνδυνος τραυματισμού για τους χιλιάδες επιβάτες που βρίσκονταν εκεί.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπούσιος, επιχειρησιακά κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνει επέμβαση για να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να επιτραπεί ο απόπλους των πλοίων.

Πάντως, σε περίπτωση ανάλογης κινητοποίησης, ο αρχηγός του Λιμενικού άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι ίδιες».

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.
«Όσα μέτρα και να πάρουν, όσα εντάλματα και αν εκδώσουν κατά των στελεχών του ταξικού κινήματος στους ναυτεργάτες δε μας πτοούν, δε μας τρομοκρατούν. Ο αγώνας μας κατά της βαρβαρότητας που θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι δίκαιος. Όσο για τους εφοπλιστές είναι γνωστό σε όλη την εργατική τάξη ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και αυτό το επιδιώκουν βγάζοντας το λάδι στους ναυτεργάτες καταληστεύοντας το επιβατικό κοινό. Ακόμα θυμίζουμε ότι έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα όταν στέλνουν στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους πνίγοντας τους στα σαπιοκάραβά τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Χάος και ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

Χάος επικρατεί από το πρωί στον Πειραιά, όπου συνδικαλιστές κάνουν κατάληψη στο… λιμάνι. Μέλη από τρία σωματεία έχουν μαζευτεί έξω από τα πλοία και εμποδίζουν τον απόπλου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των καταληψιών και των επιβατών, που δεν θα φτάσουν όπως φαίνεται στον προορισμό τους.

Παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία καθώς και την ενημέρωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία είχε δηλώσει πως δε συμμετάσχει, τα μέλη του ΠΑΜΕ δε δείχνουν να πτοούνται και συνεχίζουν την «κατάληψη» του λιμανιού του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν απαγορέψει τον απόπλου σε 8 πλοία, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 19 δρομολογία που επρόκειτο να αποπλεύσουν μέχρι το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά.

Η ένταση και οι διαμαρτυρίες των επιβατών, οι οποίοι είχαν αφενός ενημερωθεί για τη δικαστική απόφαση αλλά και οι εταιρείες τους είχαν ανακονώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά τα δρομολόγια, είναι έντονες από το πρωί. Λίγο πριν τις 11 το πρωί επικράτησε νέα ένταση, με τους λιμενικούς να καταφέρνουν με δυσκολία να συγκρατήσουν τους εξαγριωμένους πλέον επιβάτες οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά στα μέλη του ΠΑΜΕ και επιζητούσαν την παρέμβαση εισαγγελέα.

Οι αριθμός των επιβατών έχει αρχίσει πλέον να αραιώνει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας καθώς τα μέλη του ΠΑΜΕ φαίνονται ανένδοτοι για την κατάληψη του λιμανιού.

Εν τω μεταξύ μήνυση κατά των ναυτεργατών για παρακώλυση συγκοινωνιών κατέθεσε νωρίτερα η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Παράλληλα, παρεξήγηση παρ‘ ολίγο να δημιουργηθεί με δύο ξένους τουρίστες οι οποίοι επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν χιουμοριστικά το όλο θέμα γράφοντας στην αγγλική γλώσσα δύο συνθήματα σε χαρτόνι. Φαίνεται πως αυτό εξόργισε τα μέλη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το μέρος των τουριστών και ζήτησαν να μην αναρτούν τα πλακάτ.

Εν τω μεταξύ, συλλαλητήρια για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το νέο ασφαλιστικό θα πραγματοποιήσoυν η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ σήμερα, Τετάρτη.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 19:00, ενώ μαζί με την ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 29 του μήνα.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10:00 στην Ομόνοια, ενώ προσυγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 09:30 στην πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Βάθης, τα Χαυτεία, την πλατεία Καραϊσκάκη, την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.

Καθυστερήσεις και στον ΟΣΕ

Επίσης, καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων αναμένονται στον ΟΣΕ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας 07:00 με 09:00 το πρωί, 15:00 με 17:00 το απόγευμα και 22:00 με 00:00.

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, δεμένα παραμένουν τα πλοία

Στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από νωρίς σήμερα το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ με στόχο να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων, σε ένδειξη συμπαράστασης της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η «Στέφενσον» και η οποία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Στο λιμάνι επικρατεί ένταση, καθώς έχει συρρεύσει πλήθος ταξιδιωτών και τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία, παρά το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια των πλοίων τους θα εκτελεστούν κανονικά.

Φραστικά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των ταξιδιωτών και των περίπου 100 μελών του ΠΑΜΕ που έχουν αποκλείσει από τις έξι το πρωί το λιμάνι. Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις του Λιμενικού.

Μέχρι αυτή την ώρα, επρόκειτο να αποπλεύσουν από τον Πειραιά πέντε ταχύπλοα για Κυκλάδες, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν ακόμη δεμένα στο λιμάνι. Πρόκειται για το SuperJet, το Blue Star Naxos, το High Speed 5 και δύο SpeedRunner. Δεν αναχωρούν, επίσης, τα πλοία για Αργοσαρωνικό. Στις 11:00 είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν τα πλοία για Κρήτη, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό εάν θα πραγματοποιηθεί ο απόπλους τους. Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, αντιδρώντας στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Παράνομη η απεργία δυο σωματείων της ΠΝΟ

Παράνομη κρίθηκε η απεργία που είχαν εξαγγείλει για την Τετάρτη 23 Ιουνίου δυο από τα 14 σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Οι εταιρείες HellenicSeaways, BlueStarFerriesκαι ΑΝΕΚ Linesκατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αποφάσισαν ότι θα πραγματοποιήσουν κανονικά τα δρομολόγια τους για την Τετάρτη.

Οι εταιρείες διαχωρίζουν τη θέση τους επικαλούμενες το γεγονός ότι η απεργία δεν καλύπτεται από την ΠΝΟ η οποία και διαφωνεί με την κινητοποίηση των δυο σωματείων του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, κάλεσαν τους κρατικούς φορείς να προστατεύσουν την έννομη τάξη και την ομαλή πρόσβαση των επιβατών και των οχημάτων στα πλοία.

Όσον αφορά στις Μινωικές Γραμμές, όπως έγινε γνωστό ακυρώνονται δύο δρομολόγιά τους τα οποία θα αναχωρούσαν από Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης στις 11 το πρωί. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το βραδινό δρομολόγιο από Ηράκλειο στις 10 το βράδυ, ενώ από Πειραιά το δρομολόγιο των 22:00 μετατίθεται για τα μεσάνυχτα.

Ο βυθός δεν «σηκώνει» επιπολαιότητες

Βυθός. Κυρίως σπαρμένος με βράχια. Τα κοπάδια των ψαριών κινούνται μπροστά από τη μάσκα του θηρευτή και ενεδρευτή, ενός ανθρώπου με μάσκα, μπουκάλα και ψαροντούφεκο. Και αν η εικόνα φαντάζει ειδυλλιακή και απολύτως ταιριαστή στο θέρος, στο χόμπι και στις προτιμήσεις των, όπως υπολογίζονται, τουλάχιστον 400.000

ελλήνων ερασιτεχνών αυτοδυτών και ψαροντουφεκάδων, μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αρκεί μια άστοχη κίνηση, μια αδιαθεσία, αλλά κυρίως μια προπέλα και το ταχύτατο πέρασμα ενός σκάφους. Την περασμένη Πέμπτη, ανοιχτά της Δήλου, ένας ακόμη ερασιτέχνης του υποβρύχιου ψαρέματος βρήκε τραγικό θάνατο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λόγω του απρόσεκτου περάσματος ενός ταχυπλόου αλλά και λόγω της δικής του αμέλειας.

«Δεν πρέπει να είχε τοποθετήσει σημαδούρα ούτε καταδύθηκε μαζί με άλλον δύτη ή ψαροντουφεκά» επισημαίνει ο επί 20 χρόνια εκπαιδευτής και ψαροντουφεκάς κ. Λάμπρος Δερτιλής. Και εξηγεί ότι «η σημαδούρα είναι το ελάχιστο μέτρο ασφαλείας και επικοινωνίας του δύτη με την επιφάνεια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος από τη διέλευση ή την ξαφνική εμφάνιση ταχυπλόου, τζετ σκι ή σκάφους με προπέλες που θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του καταδυόμενου».

Ο κ. Δερτιλής έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρά πέντε ενός ατυχήματος: «Τα σκάφη και όσοι οδηγούν οποιουδήποτε είδους ταχύπλοο έχουν πολλαπλασιαστεί. Στην πραγματικότητα, σχεδόν σε όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο δεν υπάρχει πλέον όρμος, παραλία ή θαλάσσια περιοχή, ακόμη και μετά το όριο των 200 μέτρων από την ακτή, ελάχιστο όριο για ψαροντούφεκο, που να μην κυκλοφορούν όλα τα είδη των πλεουμένων. Οπότε το να τηρεί κανείς τις ελάχιστες και αυτονόητες προϋποθέσεις ασφαλείας είναι πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου». Ο ίδιος ο κ. Δερτιλής δεν βουτά πλέον, «αν δεν υπάρχει και βάρκα στην επιφάνεια, με έναν τουλάχιστον φίλο στο κατάστρωμα.

Η βάρκα στην ουσία ορίζει με πιο απόλυτο τρόπο την περιοχή κατάδυσής μας. Ακόμη και αν κάποιος αγνοούσε μια σημαδούρα, τη βάρκα δεν μπορεί να την αγνοήσει και να διέλθει από δίπλα της, χωρίς να υπολογίσει σοβαρά την πιθανότητα ανατροπής ή ατυχήματος και για το δικό του σκάφος». Ακόμη όμως και αυτό δεν είναι αρκετό καθώς «η έλλειψη κολυμβητικής και θαλασσινής παιδείας είναι εξοργιστική.

Ο έλληνας νεόκοπος οδηγός ταχυπλόου και εξωλέμβιας θεωρεί ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν κανόνες, αυθαιρετεί, οδηγεί επικίνδυνα και χωρίς συναίσθηση του τι μπορεί να συμβαίνει γύρω του».

Ουκ ολίγες φορές ο κ. Δερτιλής έχει αντικρίσει «ταχύπλοα να κάνουν “κόντρες” βάζοντας ως σημάδι εκκίνησης ή ελιγμών τη σημαδούρα επιφάνειας που κατά τα άλλα έχουν ως σημείο προειδοποίησης οι δύτες και οι ψαροντουφεκάδες». Αποτέλεσμα, «συχνά να παρασύρουν τη σημαδούρα και να τίθεται έτσι σε κίνδυνο η ζωή όσων βρίσκονται στον βυθό». Οι κίνδυνοι όμως για τον ερασιτέχνη υποβρύχιο αλιέα δεν εξαντλούνται σε όσα γίνονται στην επιφάνεια. Οπως εξηγεί ο αυτοδύτης και ψαροντουφεκάς κ. Νίκος Νικολιδάκης, «προαπαιτούμενο για κάθε αθλούμενο και ειδικά για εκείνον που κολυμπά ή βουτά είναι η καλή φυσική κατάσταση και η υγεία του. Πολύς κόσμος τα παραγνωρίζει αυτά και βουτά χωρίς έναν στοιχειώδη, τυπικό, ιατρικό έλεγχο, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές να έχουμε αδιαθεσίες και μυϊκούς τραυματισμούς».

Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό και κυρίως το τουφέκι και τα καμάκια: «Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο υποβρύχιος ψαράς δεν έχει εξοικειωθεί με τον εξοπλισμό του. Θα πατά χαλαρά τη σκανδάλη, ξαφνικά, από μια ασυναίσθητη και εσφαλμένη κίνηση, θα εκτοξευθεί το καμάκι και διόλου απίθανο να πετύχει κάποιον από τους άλλους καταδυόμενους ή να αυτοτραυματιστεί ο ίδιος ο σφαλερά ή επιπόλαια ενεργήσας στα άκρα». Και ο κ. Δερτιλής και ο κ. Νικολιδάκης υποστηρίζουν πάντως ότι «το υποβρύχιο ψάρεμα είναι ένα από τα ωραιότερα αθλήματα και μια μοναδική δυνατότητα διατήρησης και καλής φυσικής κατάστασης και επαφής με τη φύση και τις κάτω από τον βυθό ομορφιές της».

Για την άσκηση του υποβρύχιου ψαρέματος προαπαιτείται, τυπικά, άδεια ερασιτεχνικής, υποβρύχιας αλιείας, η οποία παρέχεται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Το ίδιο ισχύει και για τα ταχύπλοα σκάφη, για τα οποία οι εξετάσεις παροχής του διπλώματος μοιάζουν σε πολλά με εκείνες του αυτοκινήτου.

Τυπικά μάλιστα πρέπει να έχουν προηγηθεί θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, συνολικής διάρκειας 30 ωρών, χωρίς όμως να είναι και βασικό προαπαιτούμενο για τη χορήγηση του διπλώματος.

Τα πρόστιμα πάντως σε κάθε περίπτωση παράνομου υποβρύχιου ψαρέματος ή χρήσης ταχυπλόου χωρίς άδεια είναι τσουχτερά και ξεκινούν από τα 300 και φτάνουν ως τα 1.200 ευρώ. Παράνομο θεωρείται το ψαροντούφεκο γενικά τον Μάιο, όταν θηρεύονται μικρά ψάρια ή ψάρια κάτω από ορισμένο όριο κιλών ανά θήραμα, και φυσικά όταν διεξάγεται χωρίς άδεια.

 
Δύο θάνατοι κάθε χρόνο
Δεκαεννέα θάνατοι ασχολουμένων με υποβρύχια δραστηριότητα καταγράφτηκαν από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μόνο μέσα σε μία δεκαετία, μεταξύ 1997-2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Θάνατοι που οφείλονται σε μη τήρηση κανόνων ασφαλείας από τους οδηγούς ταχύπλοων σκαφών ή και των ίδιων των δυτών- ενώ καταγράφηκαν επίσης εννέα τραυματισμοί. Ανάλογες ήταν οι απώλειες σε λουομένους λόγω της δραστηριότητας ταχύπλοων σκαφών (12 θάνατοι), ενώ 26 ήταν οι θάνατοι επιβαινόντων σε κρις κραφτ ή άλλα μέσα θαλάσσιας αναψυχής. ΟΛάμπρος Δερτιλής, ο οποίος δείχνει στον φακό την αρμαθιά με τα ψάρια μιας από τις επιτυχημένες υποβρύχιες εξορμήσεις του, λέει: «Πάντοτε βουτάω και κάνω ψαροτούφεκο τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οποιουδήποτε απροόπτου ή ατυχήματος». Πάντοτε ο κ. Δερτιλής και η συντροφιά του βουτούν υπό τη διακριτική επιτήρηση και του σκάφους των εξορμήσεών τους, προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να ορίζουν την κάτω από την επιφάνεια παρουσία τους.

Ο γόρδιος... κάβος της Κορίνθου

Δεκαέξι ημέρες κράτησης από διαμαρτυρόμενους έλληνες ναυτικούς συμπληρώνουν σήμερα τα δύο υπό βρετανική σημαία, ιταλικής ιδιοκτησίας, πλοία «Ro Ρax Ι» και «Ro Ρax ΙΙ» της Αdriatic Lines στο λιμάνι της Κορίνθου. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στα δύο πλοία, τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Κόρινθος- Ραβέννα μεταφέροντας φορτηγά αυτοκίνητα, δεν απασχολούνται έλληνες ναυτικοί, ενώ, κατά τη γνώμη τους, και τα δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας διότι, όπως υποστηρίζουν, είναι επανδρωμένα με λιγότερους ναυτικούς από όσους απαιτούνται για την εν λόγω κατηγορία. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της εταιρείας από την πλευρά τους αναφέρουν ότι τα πλοία τους ουδέποτε υπήρξαν οχηματαγωγά, όπως υποστήριξε αρχικά η ΠΝΟ και ακολούθως και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), αλλά με βάση τα έγγραφά τους είναι επιβατηγάοχηματαγωγά με μεταφορική ικανότητα 171 επιβατών κατά μονάδα. Αναφέρουν επίσης ότι τα πλοία τους, που έχουν υψωμένη τη σημαία της Βρετανίας, είναι επανδρωμένα με βάση τις κείμενες διατάξεις που προβλέπουν οι βρετανικοί νόμοι για την εν λόγω κατηγορία πλοίων, και ως εκ τούτου αναρωτιούνται, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μια δικαστική απόφαση που καλεί την κυβέρνηση να απομακρύνει τους διαμαρτυρόμενους ναυτικούς από τα δύο πλοία, ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν πλοία που έχουν υψωμένη σημαία κράτους-μέλους, εν προκειμένω της Βρετανίας, και ανήκουν σε πολίτες άλλου κράτους-μέλους και συγκεκριμένα της Ιταλίας. Τα δε πλοία, όπως προσθέτουν, εκτελούν δρομολόγια εντός της ΕΕ, συνδέοντας δύο κράτη-μέλη, την Ελλάδα και την Ιταλία. Για τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι της Αdriatic Lines θεωρούν ότι το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο πλοίων είναι πρωτίστως πολιτικό και γι΄ αυτό αρνούνταν ως τώρα να συμμετέχουν στις συναντήσεις στις οποίες τους καλούσαν στο υπουργείο, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των πρεσβειών της Βρετανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο στη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι μεταβολές που επήλθαν στις αρμοδιότητες επί των ναυτιλιακών θεμάτων των υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη μετέφεραν το όλο θέμα στη Γενική Γραμματεία Ασφαλείας της Ναυσιπλοΐας, η οποία ήδη εξετάζει αναλυτικά τις παραμέτρους της υπόθεσης της Κορίνθου.

Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Αdriatic Lines αρνούνται να συμμετέχουν στις συναντήσεις που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά αφενός δυσχεραίνει τους χειρισμούς της τελευταίας και αφετέρου εκθέτει τους ιταλούς ιδιοκτήτες των δύο πλοίων, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς δεν δείχνουν καμία διάθεση να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ως τώρα η άρνηση των Ιταλών της Αdriatic Lines να συμμετέχουν στον διάλογο που επεδίωκε το ΥΠΟΙΑΝ είχε μια λογική, καθώς αυτό που ζητούσε ο γενικός γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής κ. Γιώργος Βλάχος, σύμφωνα πάντα με την ιταλική πλευρά, ήταν μια συνάντηση κατά την οποία η Αdriatic Lines θα έπρεπε να συμβιβαστεί με ό,τι ζητούσε η ΠΝΟ. Οπως ανέφερε ο ιταλός ιδιοκτήτης των δύο πλοίων στο «Βήμα» κ. Μάρκο Αλμπέρτι: «Δεν πρόκειται να πάω σε καμιά συνάντηση στην οποία το μόνο που θα συζητήσουμε είναι το πώς, το πότε και το πού θα μου επιβάλλει η ΠΝΟ τις απαιτήσεις της με τη συνδρομή και τη βοήθεια του ελληνικού κράτους».

Το «αγκάθι» και οι ανταγωνιστές
Oλα δείχνουν ότι τώρα έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αρχίσει μια επικοινωνία τόσο με την Αdriatic Lines όσο και με την ΠΝΟ από μηδενική βάση. «Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί η δικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα, με αποτέλεσμα να διατυπώνουν οι Ιταλοί το βασικό τους επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται εμπρός σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποδόμησής τους από την αγορά των γραμμών που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία. Κατά τη γνώμη τους, το σχέδιο αυτό έχει οργανωθεί από ανταγωνιστές τους οι οποίοι- όπως πιστεύουν- έχουν «περάσει» στην πλευρά της ΠΝΟ το μήνυμα ότι αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα του ανταγωνισμού που δέχονται από τις ιταλικών συμφερόντων εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ίδιες γραμμές, τότε θα ακολουθήσουν και εκείνοι το παράδειγμα των Ιταλών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των ελλήνων ναυτικών που απασχολούνται στα πλοία τους.

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια του νέου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος» της Hellenic Seaways


Με ιδιαίτερη  επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010 στην Ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά τα εγκαίνια του νέου επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος» της Hellenic Seaways λίγες ώρες πριν από το  ταξίδι του στο νέο δρομολόγιο της εταιρείας Πειραιάς-Πάρος-Κως-Ρόδος.
Το πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο  «Νήσος Ρόδος» εγκαινιάστηκε παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων του χώρου της ναυτιλίας, ταξιδιωτικών πρακτόρων και φίλων της Hellenic Seaways τους οποίους υποδέχθηκαν ο πλοίαρχος του πλοίου κ. Βασίλης Γεροντάκης και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Hellenic Seaways κ. Κωνσταντίνος Κληρονόμος.
Πρόκειται για το 2ο πλοίο που εντάσσεται φέτος στον στόλο της εταιρείας και το 11ο πλοίο από το 2005, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας να ισχυροποιήσει την παρουσία της στον χώρο της ακτοπλοΐας και να αξιοποιήσει την κερδοφορία της με επενδύσεις στην ανάπτυξη του στόλου και των υπηρεσιών της.  
Το «Νήσος Ρόδος» έχει μήκος 192,50 μέτρα και πλάτος 27 μέτρα και κινείται με ταχύτητα 23 κόμβων έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει 750 οχήματα ή 180 φορτηγά και 1.600 επιβάτες. Διαθέτει 68 εξωτερικές καμπίνες δίκλινες και τετράκλινες και άνετους χώρους εστίασης και χαλάρωσης για όλους τους επιβάτες. Πιο συγκεκριμένα το πλοίο περιλαμβάνει:
  • ένα εστιατόριο σελφ σέρβις με πανοραμική θέα
  • 2 εσωτερικά μπαρ στο κεντρικό deck: το MANDRAKI μπαρ και το KAMIROS μπαρ
  • ένα ανοιχτό μπαρ στο πάνω κατάστρωμα
  • εξωτερική θέα από όλους τους χώρους
  • υπερσύγχρονα αναπαυτικά καθίσματα στην οικονομική θέση
  • προκαθορισμένες θέσεις ασφαλείας για αμαξίδια και πρόβλεψη για την ασφαλή μετακίνηση των ΑμεΑ
  • ειδική σήμανση braille στους κεντρικούς χώρους εξυπηρέτησης για άτομα με προβλήματα όρασης

Στο πλαίσιο  της εκδήλωσης ο πλοίαρχος  του πλοίου κ. Γεροντάκης, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πλοίο και επισημαίνοντας τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, την άνεση και τη φιλοξενία, που προσφέρει το Νήσος Ρόδος στους επιβάτες. Στη συνέχεια ο κ. Κληρονόμος μίλησε για τους αναπτυξιακούς στόχους της Hellenic Seaways που υλοποιούνται μέσα από σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 270 εκ. ευρώ την τελευταία πενταετία, συμβάλλοντας συγχρόνως στην προώθηση του τουρισμού και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: τα σημερινά εγκαίνια του Νήσος Ρόδος, αποδεικνύουν πως παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην αναβάθμιση του στόλου της, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει στους επιβάτες της». 
Στη συνέχεια ο πλοίαρχος ξενάγησε τους καλεσμένους στους άνετους χώρους του πλοίου, που προσφέρουν πανοραμική θέα, ενώ η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο του πλοίου, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν νοστιμιές από την κουζίνα του «Νήσος Ρόδος».
Η Hellenic Seaways, αποτελεί τη μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον αριθμό των πλοίων ακτοπλοϊκή εταιρεία της Ελλάδας με στόλο 32 συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων που εξυπηρετούν 36 προορισμούς σε Κυκλάδες, ΒΑ Αιγαίο, Σποράδες, Σαρωνικό, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Λειτουργώντας με συνέπεια απέναντι στο επιβατικό κοινό, συνεχίζει να προσφέρει άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες στους ταξιδιώτες που την επιλέγουν, πάντα με το πιο ζεστό χαμόγελο των ανθρώπων της. 
Το «Νήσος Ρόδος» εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Πάρος-Κως-Ρόδος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:00 το απόγευμα,
και από το λιμάνι της Ρόδου κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στίς 15:30 το απόγευμα.
 
Hellenic Seaways Πάμε μαζί!

ΦΩΤΟ:Ο πλοίαρχος του πλοίου, Καπετάνιος κ. Βασίλης Γεροντάκης παραλαμβάνει την εικόνα του Αγ. Νικολάου από τον Β’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Hellenic Seaways κ. Κωνσταντίνο Κληρονόμο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πλοίου «Νήσος Ρόδος». 

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Θεσσαλονίκη: Δύο πλοία στο παρά πέντε

Λύση, έστω και της τελευταίας στιγμής, διαφαίνεται στο «θολό» τοπίο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη σχεδιαζόμενη δρομολόγηση πλοίου για τα νησιά των Β. Σποράδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Τετάρτης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην Αθήνα, τέθηκε το αίτημα από την εταιρία NEL LINES για τη δρομολόγηση επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου από τη Θεσσαλονίκη για Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και Βόλο, δύο φορές την εβδομάδα, από την 1η Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου.
Το αίτημα θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την υποβολή όλων των λεπτομερειών της πρότασης από την εταιρία και δεν αποκλείεται να δοθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, λύση στο πρόβλημα του αποκλεισμού της Θεσσαλονίκης από τα νησιά των Β. Σποράδων.
Παράλληλα από τις 10 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα προστεθεί ένα ακόμη δρομολόγιο την εβδομάδα για Λήμνο και Μυτιλήνη, το οποίο θα εκτελεί το πλοίο «Μυτιλήνη» κάθε Σάββατο προς Κυριακή στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Τρία δρομολόγια
Μέχρι στιγμής εκτελούνται τρία δρομολόγια πλοίων από τη Θεσσαλονίκη για τα νησιά του Αιγαίου, από το «Θεόφιλος» κάθε Δευτέρα στις 7 το απόγευμα για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Βαθύ Σάμου, το «Λισσός» κάθε Παρασκευή προς Σάββατο στη 1 μετά τα μεσάνυχτα για Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο και από το «Διαγόρας» (φωτογραφία) κάθε Παρασκευή στις 8 το βράδυ για Σιγρί Λέσβου, Χίο, Καρλόβασι Σάμου, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο.
Πάντως η πληρότητα είναι περιορισμένη και η έκδοση εισιτηρίων περίπου 40% μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι την ίδια περίοδο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Τα ναυπηγεία λίγο πριν το τέλος...

Το λουκέτο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, αλλά όλα δείχνουν ότι αποτελεί ένα πιθανό σενάριο. Ο υπουργός Άμυνας μπορεί να διαβεβαιώνει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά τίποτε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Κι όχι μόνο αυτό. Τα ίδια και ίσως χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το μέλλον των οποίων έχει ταυτιστεί με την εξέλιξη του προγράμματος ναυπήγησης έξι γαλλικών φρεγατών. Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή. Αν η κυβέρνηση κάνει δύο στα δύο, τότε μιλάμε για πάνω από 3.000 εργαζόμενους στον δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: http://www.topontiki.gr/Articles/view/7179

Αλλαγές στην εταιρική μορφή του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά προανήγγειλε από την Κίνα η Λ. Κατσέλη

Η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του τουρισμού, η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Κίνα καθώς και η επέκταση της συνεργασίας στη ναυτιλία είναι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με αξιωματούχους και επιχειρηματικούς φορείς κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη.
Η υπουργός επισκέφτηκε τη Σαγκάη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2010.
Η υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Σαγκάη σχετικά με τις σκέψεις της Ελληνική κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμανιών ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους.Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO Captain Wei στην ομιλία του σημείωσε με έμφαση ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Επίσης ο κ. Wei ανέφερε ότι τον Απρίλιο αυξηθήκαν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν.
Η υπουργός τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης στο πλαίσιο των επαφών της για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι το ίδιο είχε συμβεί και στο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη πριν από λίγο καιρό.
''Προωθούμε τη συνεργασία με την Κίνα με την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τέσσερις τομείς που είναι οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε στην κινεζική αγορά, να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Κίνα, ο τουρισμός και η ναυτιλία και ο χώρος των πολιτιστικών ανταλλαγών (που) πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο'' είπε η υπουργός στην ομιλία της σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας. Σημειώνοντας επίσης ότι ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα τα ξεπεράσει με το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει'' ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011.
Ακόμα, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών εξετάζεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Σαγκάης ενώ αναφερόμενη στα ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας που είναι στη λίστα του ενδιαφέροντος για εξαγωγή στην Κίνα ειδική μνεία έκανε στο ελαιόλαδο, το κρασί, τις γούνες, τα κοσμήματα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά και υπάρχουν εταιρείες που ήδη έχουν παρουσία και μπορούν να την ισχυροποιήσουν στο μέλλον, όπως σημείωσε.
Σε ότι αφορά στο κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα η υπουργός σημείωσε ότι τομείς όπως ο εφοδιασμός (logistics), η τεχνολογία, οι κατασκευές και οι μεταφορές είναι τομείς προτεραιότητας για συνεργασίας.
Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί η υπουργός με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας Weng Mengyong η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι η θερμοκρασία στη Σαγκάη ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπως ανεβαίνει και η ''επιχειρηματική θερμοκρασία'' των συναλλαγών με την Ελλάδα.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός παρουσίασε την πρωτοβουλία του Invest in Greece, το ''e-book'', το οποίο αποτελεί το εργαλείο ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου να έχουν μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη άποψη για όσα προγράμματα μετοχοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Αλ. Χολέβας στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα στο ελληνικό περίπτερο είναι εντυπωσιακή καθώς έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. επισκέπτες και συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή περίπτερα μεταξύ των 192 χωρών που συμμετέχουν.
Η σημερινή μέρα στην ΕXPO 2010 είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό το πρωί οι Human Touch (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch), ένα από τα σημαντικότερα αυτοσχεδιαστικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Βαγγέλη Καρύπη, Μίλτο Παπαστάμου και Chaik Yazdjian και παρουσίασαν ένα μουσικό θέαμα που αντλεί από την ελληνική και βαλκανική παράδοση, σμίγοντάς τη με τη σύγχρονη jazz.
Ο εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας κορυφώνεται το βράδυ της 19ης Ιουνίου με την πρωτότυπη παράσταση «Η ηχώ του ζωντανού μύθου» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.
Η «Ηχώ του ζωντανού μύθου» είναι ένα ψηφιδωτό, όπου εντάσσονται εικόνες και ηχοχρώματα, που παρακολουθούν το πέρασμα από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα.
Το έργο βασίζεται σε κείμενα που σημάδεψαν την ιστορία και την πορεία της ανθρωπότητας : Όμηρος, Ησίοδος, Πίνδαρος, Σαπφώ, Σοφοκλής, Ευριπίδης, αλλά και Ανώνυμοι Βυζαντινοί Υμνογράφοι, Διονύσιος Σολωμός, Κ.Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης.
Τα κείμενα απαγγέλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο βαθύφωνος Παναγιώτης Τερζάκης.
Συμμετέχουν είκοσι χορευτές του Χοροθεάτρου Ροές και οι Human Touch and Friends (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Βαγγέλης Καρύπης, Μίλτος Παπαστάμου και Chaik Yazdjian), πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί που παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ.

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΕΝ

Το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων του παλαιού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας περνά στα «χέρια» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση τα ζητήματα που αφορούν τη Ναυτιλία θα τα διαχειριστεί ο κ. Χρυσοχοϊδης ωστόσο μελετάται το ενδεχόμενο να ανατεθούν σε νέο υφυπουργό ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει και άλλο τομέα ευθύνης. 

Ανάμεσα στις νέες αρμοδιότητες του υπουργείου είναι ο έλεγχος των ελληνικών εμπορικών πλοίων, ο έλεγχος των πλοίων με ξένη σημαία που καταπλέουν στα ελληνικά λιμάνια, η εποπτεία νηογνωμόνων, η πιστοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ποντοπόρος ναυτιλία όπως για παράδειγμα ζητήματα «πειρατείας» σε ελληνικά πλοία. 

Επίσης περιλαμβάνονται τα θέματα σχετικά με την εργασία των ναυτικών, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους, την απογραφή τους, την προστασία των ανέργων καθώς επίσης και την εποπτεία ζητημάτων σχετικά με την ασφάλισή τους.

Παράλληλα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο θα περιγράφονται με σαφήνεια οι νέες αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ακόμα θα περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη σύσταση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (η άποψη για μετονομασία σε Ελληνική Ακτοφυλακή όπως όλα δείχνουν δεν υλοποιείται τελικά), η κατάργηση της Ελληνικής Αγροφυλακής, τη σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και κάποιες μεταβατικές ρυθμίσεις για τα Σώματα Ασφαλείας.

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ρήμαξαν τον Πειραιά»

Στην Τουρκία έχουν οδηγήσει τα καράβια οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πειραιά, όπως κατήγγειλε στο ΣΚΑΪ 100.3 ο Γιάννης Ιωαννίδης, μέλος της κίνησης εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Σκαραμαγκά «Αυτοοργάνωση ζώνης Περάματος».

Κατήγγειλε ότι το Συνδικάτο Μετάλλου, που τους εκπροσωπεί, περιορίζεται μόνο στο να κάνει απεργίες, που τις περισσότερες φορές έχουν αιτήματα που δεν αφορούν καθόλου τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

Όπως είπε, αυτό έχει οδηγήσει τους εφοπλιστές να παίρνουν τα καράβια τους από τον Πειραιά και τα πηγαίνουν για επισκευές στην Τουρκία. Στο Πέραμα πηγαίνουν πλέον μόνο για ορισμένες έκτακτες επισκευές..

«Στο Πέραμα δεν υπάρχει δουλειά εξ αιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων» είπε ο κ. Ιωαννίδης.

Για αυτό το λόγο αποφάσισαν να συστήσουν την «Αυτοοργάνωση ζώνης Περάματος», αλλά όπως είπε, όταν επιχείρησαν να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για την κίνηση αυτή, δέχτηκαν την επίθεση από μέλη του ΠΑΜΕ και μέλη του σωματείου.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι κάποιοι θέλουν να κλείσει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για να την παραδώσουν στην COSCO.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι μέχρι πριν από 15 περίπου χρόνια, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος ήταν μία υπερ-επικερδής επιχείρηση, αλλά πλέον υπάρχουν εργαζόμενοι που λόγω της έλλειψης δουλειάς, έχουν οδηγηθεί ακόμα και στην επαιτεία.

"Marfin Shipping Forum 2010"

H Marfin Egnatia Bank διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ημερίδα "Marfin Shipping Forum 2010" στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, με θέμα "Πρόσφατες εξελίξεις και Τάσεις στις αγορές Ναυτιλίας".
Τους ομιλητές υποδέχτηκε και προλόγισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank Ευθύμιος Μπουλούτας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά, όπως επίσης και στο στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας για τον ευρύτερο Ναυτιλιακό χώρο.
Ομιλητές ήταν οι Mark Jackson, Πρόεδρος του Baltic Exchange (του πιο αναγνωρίσιμου ανεξάρτητου Ναυτιλιακού Οργανισμού) και Εμπορικός Διευθυντής της Ναυτιλιακής Εταιρείας AM Nomikos Group, Γεώργιος Σαρόγλου, Chief Operating Officer της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης “Tsakos Energy Nagivation (TEN) Ltd”, Georgi Slavof, Αναλυτής σε θέματα αγοράς ξηρού φορτίου και φυσικών πόρων της εταιρείας ICAP Hyde και Δημήτριος Σπανοδήμος, Group Head of Strategy & Risk της Marfin Popular Bank.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα επίκαιρα θέματα, όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλιακή αγορά και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τις τιμές των ναύλων και το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στα κύρια στοιχεία ζήτησης που διατηρούν την αγορά σε υγιή επίπεδα, τον αριθμό παραγγελιών για νεότευκτα πλοία, τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των παραγώγων ναυτιλιακών συμβολαίων, καθώς και σε θέματα μακροοικονομικής φύσεως, που επηρεάζουν η μπορεί να επηρεάσουν στο μέλλον το ναυτιλιακό κλάδο. Η ζωντανή συμμετοχή του κοινού απέδειξε για μια ακόμη φορά το αμείωτο ενδιαφέρον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Σημειώνεται ότι στον τομέα των ναυτιλιακών παραγώγων, η Marfin Egnatia Bank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα - μέλος και στους δύο κορυφαίους οργανισμούς εκκαθάρισης ναυτιλιακών παραγώγων “London Clearing House” και “NOS” και στον τομέα των βιομηχανικών ρύπων (CO2) - με λογαριασμό στο Εθνικό Μητρώο Ρύπων.

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Δυναμικό παρών της ελίν στα Ποσειδώνια 2010

Η ελίν συμμετείχε για μία ακόμα χρονιά στην έκθεση «Ποσειδώνια» που πραγματοποιήθηκε  στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2010. Τα φετινά Ποσειδώνια είχαν ιδιαίτερη επιτυχία συγκεντρώνοντας περισσότερους από 1.800 εκθέτες από 80 χώρες και χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες καθώς και θεσμικούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους.
Η ελίν, ανταποκρινόμενη με ιδιαίτερη επιτυχία στις απαιτήσεις του εξαιρετικά ανταγωνιστικού και απαιτητικού κλάδου των λιπαντικών ναυτιλίας, έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες και να εφοδιάζει τους πελάτες της με λιπαντικά elin marine σε πάνω από 190 λιμάνια στα κομβικότερα σημεία της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως στην Ελλάδα, σε όλη την ακτογραμμή της Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στον Περσικό Κόλπο και στη Βόρεια Ευρώπη. Παράλληλα, χάρη στις σπουδαίες συνεργασίες που διατηρεί παγκοσμίως, μπορεί κι εξυπηρετεί τους πελάτες της σε όλα τα σημαντικά λιμάνια που κινείται η ποντοπόρος ναυτιλία. Η εξαιρετική φήμη της ελίν κατέστησε το περίπτερο της πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών οι οποίοι ενημερώθηκαν από το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρίας για την any time, on time εξυπηρέτηση καθώς και την άριστη ποιότητα των λιπαντικών που προσφέρει. Η ελίν με την πετυχημένη πορεία που διαγράφει στον χώρο των λιπαντικών ναυτιλίας, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής της επιλογής να αναπτύσσει διαφορετικές, και εκτός πρατηρίων, επιχειρηματικές δραστηριότητες κι έτσι να διατηρεί την αναπτυξιακή της προοπτική εν μέσω κρίσης.
Η ΕΛΙΝΟΙΛ, πιο  γνωστή ως ελίν, έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίας στον χώρο ανεφοδιασμού λιπαντικών ναυτιλίας είναι η πρώτη Ελληνική εταιρία που διέθεσε προϊόντα με τη δική της εμπορική επωνυμία, τα λιπαντικά elin marine, στο εξωτερικό. Η εταιρία έχει εδραιωθεί ως η αξιόπιστη «ναυτιλιακή» λύση παρέχοντας άριστη εξυπηρέτηση και τεχνική υποστήριξη, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ανάγκες των πελατών της και φροντίζοντας ώστε κάθε της ενέργεια να αποτελεί ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στους πελάτες, στους συνεργάτες της αλλά και στο περιβάλλον.

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Η ΑΝΕΚ LINES ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΑΛΩΣΗ ΑΝΕΚ LINES, χρυσή χορηγός και συνοδοιπόρος την τελευταία δεκαετία του Ποδηλατικού Ομίλου ΤΑΛΩΣ – ANEK LINES, νοιώθει πραγματικά υπερήφανη για τις εκατοντάδες διακρίσεις του.

Εδώ και δέκα χρόνια, η εκπληκτική πορεία του ΤΑΛΩΣ σε τοπικό, πανελλήνιο, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον έχουν εδραιώσει στις πρώτες θέσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

1.200 περίπου μετάλλια & κύπελλα κοσμούν ήδη, την τροπαιοθήκη του, ΤΑΛΩΣ – ΑΝΕΚ LINES, που μεγαλώνει ολοένα.

Η ΑΝΕΚ βασικός στυλοβάτης της Ομάδας στηρίζει τον ΤΑΛΩΣ– ΑΝΕΚ LINES & ως διοργανωτή φορέα σημαντικών διεθνών συναντήσεων ποδηλασίας. Όπως, για παράδειγμα, ο Διεθνής Αγώνας για τη Μάχη της Κρήτης, τον οποίο οργανώνει αδιάλειπτα και με μεγάλη επιτυχία πάνω από δέκα χρόνια, προσελκύοντας πλήθος κόσμου και φίλων της ποδηλασίας στο νησί της Κρήτης.

Τις επόμενες ημέρες σειρά έχει, η διοργάνωση, από τον ΤΑΛΩΣ– ΑΝΕΚ LINES του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας στην κατηγορία master, το οποίο θα διεξαχθεί στα Χανιά, με την ΑΝΕΚ να διευκολύνει τη μεταφορά των αθλητών στην Κρήτη.

Η ΑΝΕΚ LINES, σταθερός υποστηρικτής τοπικών φορέων που προάγουν τον αθλητισμό και συμβάλλουν στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας της Κρήτης, στηρίζει σταθερά από το 2000 τον Ποδηλατικό Όμιλο ΤΑΛΩΣ - ΑΝΕΚ LINES συνδράμοντας οικονομικά αλλά και προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς στην ομάδα.

Διαθέτοντας δυναμική παρουσία πολλών ετών στο χώρο της ακτοπλοΐας, η ΑΝΕΚ LINES, φροντίζει να προσφέρει στο επιβατικό κοινό εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών και άψογη εξυπηρέτηση, και να αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού της Κρήτης, υποστηρίζοντας ενεργά πολλά αθλητικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα σε τοπικό επίπεδο.

Με την ευχή η αγωνιστικότητα, ο δυναμισμός και η ευγενής άμιλλα να συνεχίσει να χαρακτηρίζει την πορεία του η ΑΝΕΚ συνεχίζει την Χρυσή χορηγία με τον Ποδηλατικό Όμιλο ΤΑΛΩΣ – ΑΝΕΚ LINES έως και το 2011, βέβαιη για την άψογη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Master που έπεται τον Ιούνιο στα Χανιά .

Σαμαράς: να στηριχθεί η ελληνική ναυτιλία

Στον ιδιαίτερα σημαντικά ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για συγκεκριμένες επιλογές της (όπως η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας).

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ  άλλων  ότι  ηΕλληνική Ναυτιλία διακινεί το 20% περίπου των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορώνκαι συνεισφέρει από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε περιόδους σχετικής ύφεσης του θαλασσίου εμπορίου, μέχρι και 20-21 δισεκατομμύρια ευρώ σε καλές περιόδους της αγοράς. «Κι αυτό αποτελεί μοναδική ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδας, που αποτελεί πάντα την χρόνια «Αχίλλειο πτέρνα» της Οικονομίας μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.  Ο κ. Σαμαράς απέδωσε επίσης την επιτυχία της ελληνικής Ναυτιλίας στις συνθήκες ανταγωνιστικότητας. «Η Ανταγωνιστικότητα είναι αυτό που κυρίως λείπει από το μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Η Ανταγωνιστικότητα είναι αυτό που υπάρχει αποδεδειγμένα και με το παραπάνω στην Ελληνική Ναυτιλία. Ίσως γιατί δεν χρειάζεται το Ελληνικό κράτος…» σημείωσε. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε ακόμη υπέρ της άρσης του καμποτάζ, το οποίο χαρακτήρισε «πρακτική αντίθετη με το διεθνές εμπόριο και το διεθνή ανταγωνισμό, και γι’ αυτό στερεί περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης από την Ελληνική Ναυτιλία».

Στην κριτική του για την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αντί να έχει η Ναυτιλία  την ενεργό στήριξη της ελληνικής πολιτείας, η τελευταία  τριχοτόμησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κατάργησε τα  δύο υπουργεία που αφορούν τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, τους τομείς που προσφέρουν μαζί πάνω από το 30% του Ακαθάριστου Προϊόντος.  «Είναι, όπως είπε ο Πρόεδρός σας, σαν να κλείνει η Σαουδική Αραβία το υπουργείο Πετρελαίων της!  Φυσικά είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να βελτιώνει συνεχώς αυτό που βρίσκει. Αλλά τέτοιες αλλαγές πρέπει, είτε να οδηγούν σε βελτίωση εκείνου που υπάρχει, είτε σε αντικατάστασή του με κάτι καλύτερο. Στην περίπτωσή μας δεν είχαμε τίποτε απ’ αυτά» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε ακόμη να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις επενδύσεις και να χαραχθεί ξεκάθαρη πολιτική για την Ποντοπόρο Ναυτιλία, την Ακτοπλοΐα και το Λιμενικό Σώμα.

Κατέπλευσε στον Πειραιά το Zenith

Kατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Zenith με τους 980 επιβάτες να αποβιβάζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ναυτεργατών, το θέμα εξακολουθεί να την απασχολεί σοβαρά αφού συνδέεται με το δικαίωμα διασφάλισης της εργασίας τους και τονίζει ότι: «Η Ομοσπονδία λέει ναι στον τουρισμό αλλά όχι στην ασυδοσία και την ανεργία που δημιουργείται από την δραστηριοποίηση στην χώρα μας πλοίων χωρίς να απασχολεί Έλληνες ναυτεργάτες με πλήρη δικαιώματα».

Την ίδια στιγμή ακινητοποιημένα παραμένουν στο λιμάνι της Κορίνθου τα οχηματαγωγά RopaxI και Ropax ΙΙ της ιταλό-ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Adriatic Lines.Ο καταπέλτης των πλοίων έχει καταληφθεί από 50 μέλη της ΠΝΟ που διαμαρτύρονται για την άρση του καμποτάζ και ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας απαιτώντας την αύξηση ελλήνων ναυτικών στα πληρώματα.

Ο απόπλους του Zenith έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.

Καμία αλλαγή στη νομοθεσία για τις ναυτιλιακές εταιρείες


Της Αγγελικής Καλλή
Aισθανόμαστε καλά στην Ελλάδα και αυτή την άποψη τη συμμερίζεται η πλειονότητα των συναδέλφων μου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του φορολογικού συστήματος που διέπει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα στη χώρα μας.

Όπως είπε, η ναυτιλιακή κοινότητα γνωρίζει από το υπουργείο Οικονομίας - Ανάπτυξης και Ναυτιλίας ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όλα θα παραμείνουν όπως πριν».

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε με έμφαση να σταματήσει η σχετική φημολογία που παράγεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε δρόμους και εστιατόρια, την οποία γι' αυτό τον λόγο δεν αισθάνεται ότι πρέπει να σχολιάσει.

«Ολες αυτές οι φήμες, πρόσθεσε ο κ. Βενιάμης, είναι κακές για την οικονομία της χώρας μας και κάνουν ζημιά».Κατάργηση
Όμως ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για τη ναυτιλιακή κοινότητα με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την απορρόφησή του από το ΥΠΟΙΑΝ. Αυτό που έγινε, σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, είναι αναλογικά σαν να καταργούσε η Σαουδική Αραβία το υπουργείο Πετρελαίου. Αυτό που θέλουμε, πρόσθεσε, και το οποίο θα συνεχίσουμε να ζητάμε, είναι η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης καυτηρίασε τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στον Πειραιά με το κρουαζιερόπλοιο Zenith και στην Κόρινθο με τα Ro Pax I και ΙΙΙ, λέγοντας ότι θα πρέπει και στα ελληνικά λιμάνια να εφαρμόζεται σωστά ο κώδικας ασφάλειας ISPS.Να μείνουν στην χώρα
Ο Γιώργος Τσαβλίρης, του ομώνυμου ομίλου, συζητώντας σε μία παράπλευρη εκδήλωση των Ποσειδωνίων με δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ, για την ελληνική οικονομία είπε ότι:

«Οι εφοπλιστές στην Ελλάδα βρίσκονται και αυτοί σε μία κατάσταση ανασφάλειας. Πιστεύω, ότι οφείλουν να κάνουν διακράτηση των κεφαλαίων τους. Όμως, δεν θα πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους από τη χώρα».

H Lloyds List σε δημοσίευμά της για την ελληνική ναυτιλία και την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, αναφέρει πως διίστανται οι απόψεις ανάμεσα σε εξέχοντες Έλληνες εφοπλιστές, αν και κατά πόσο πρέπει ο εφοπλισμός να συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χρέους της χώρας.

Ορισμένοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι θετικοί απέναντι σε ένα ενδεχόμενο να αντλήσει κεφάλαια η Ελλάδα με την έκδοση ενός ναυτιλιακού ομολόγου.

Όμως την ίδια στιγμή, άλλοι εκτιμούν ότι το να αντληθεί 1 δισ. ευρώ από ένα ομόλογο δεν θα είναι παρά μία «γρατσουνιά» στο χρέος των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καθηλωμένα στην Κόρινθο δύο πλοία από το ΠΑΜΕ

Από προχθές το πρωί ναυτεργάτες και μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) βρίσκονται στο λιμάνι της Κορίνθου κι εμποδίζουν τη φορτοεκφόρτωση του πλοίου «Ρόπαξ ένα» (ROPAX1), βρετανικών συμφερόντων, για τη γνωστή υπόθεση άρσης του καμποτάζ.

Το πλοίο, που κανονικά ο απόπλους του είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, βρίσκεται ακόμα δεμένο στο λιμάνι, ενώ νωρίτερα έδεσε στο λιμάνι της Κορίνθου και δεύτερο πλοίο της ίδιας εταιρείας, το «Ρόπαξ δύο» (ROPAX 2).

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας, για υπεράριθμους αλλοδαπούς εργαζόμενους κι ανασφάλιστους, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στην άρση του καμποτάζ. Εκπρόσωποι της Ένωσης μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού δήλωναν ότι οι Έλληνες μάγειροι έχουν εκδιωχθεί από τα ελληνικά πλοία και κρουαζιερόπλοια.

Αυτή την ώρα στο λιμάνι της Κορίνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου Χρήστος Δήμος, βρίσκονται εκατό περίπου άτομα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κι εμποδίζουν τη φορτοεκφόρτωση των πλοίων.

Ο κ. Δήμος, παράλληλα, σημείωσε ότι εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου υποχρεώνουν τα μέλη της ΠΝΟ να μην εμποδίζουν τον απόπλου των πλοίων, ενώ στο πρωτοδικείο Κορίνθου η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέθεσε μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Οργασμός επενδύσεων από τους Έλληνες εφοπλιστές

Συνεχίζουν να ταράζουν τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας οι Έλληνες εφοπλιστές . από την αρχή του χρόνου οι επενδύσεις τους για την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων έχουν ξεπεράσει τα 2,3 δις. δολάρια, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο οι αγοραπωλησίες έχουν φθάσει τα 10 δις δολλάρια. Όσον αφορά τις παραγγελίες για την κατασκευή πλοίων , τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ελάχιστα, όμως η αγορά θεωρεί ότι η αξία των νέων συμφωνιών έχει υπερβεί τα 5 δις δολάρια και φυσικά έπεται ανάλογη συνέχεια.

Το όνομα που κρύβεται πίσω από ένα μεγάλο μερίδιο αγοραπωλήσεων είναι αυτό του Πήτερ Γεωργιόπουλου (φωτό) ο οποία έχει χτίσει σε λιγότερο από 10 χρόνια μια πραγματική δυναστεία γύρω απ’ τα ναυτιλιακά. Ο κ. Γεωργιόπουλος αγόρασε όλα τα πλοία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, τόσο τα παλιά όσο και τα νέα.
Who is Who

Γεωργιόπουλος Πήτερ - Πρόεδρος της ναυτιλιακής Genco Shipping and Trading και ιδρυτής της General Maritime Corp.

Ο «Πήτερ Παν» της ελληνικής ναυτιλίας

Ο Ελληνοαμερικανός Πήτερ Γεωργιόπουλος, πλοιοκτήτης και πρόεδρος τριών ναυτιλιακών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καριέρα του στο ναυτιλιακό κλάδο χωρίς να είναι γόνος εφοπλιστικής οικογένειας. Σήμερα θεωρείται ο κατ’ εξοχήν Ευρωπαίος εφοπλιστής και ο μοναδικός που πήρε το ρίσκο μέσα σε ένα χρόνο να πουλήσει 30 πλοία από το στόλο του επειδή δεν διέθεταν «διπλό τοίχωμα». Στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός από τη συνεργασία του και την αγορά 19 τάνκερ από την οικογένεια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Οι εταιρείες του διαχειρίζονται σήμερα 62 πλοία 6,1 εκατ. τόνων. Είναι μέλος του American Bureau of Shipping και έχει MBA από το Dartmouth College.

Αρχικά ξεκίνησε την καριέρα του ως ναυλομεσίτης και τραπεζίτης επενδύσεων και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις αγοραπωλησίες πλοίων.
Δημιούργησε την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία του το 1997, έγινε πρόεδρος της Universe Tankships και από εκείνη τη στιγμή και μετά μπόρεσε να προσεγγίσει πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Chevron Texaco και η Koweit Petroleum. Μεταξύ άλλων έχει εργασθεί στη Mallory Jones Lynch & Associates, Drexel Burnham Lambert.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...