Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Η Ε.Ε. έκλεισε τον Ελληνικό Νηογνώμονα

Βόμβα πολλών μεγατόνων έσκασε στα θεμέλια της Ελληνικής Ναυτιλίας. Η ΕΕ με απόφασή της  απόφαση της  αναστέλλει τη λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα   στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία  αλλά  ακόμη και στα πλοία της ακτοπλοϊας αλλά και τα αλιευτικά και τα 3.600 γιότ αφού «τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν  μέχρι 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία  λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.» Την πληροφορία δημοσιεύει το protothema.gr και τονίζει:

Δηλαδή ακόμη και τώρα να έχουν ανανεωθεί τα πιστοποιητικά υπό ελληνική σημαία πλοίων μετά   τον Φεβρουάριο του 2011 δεν θα ισχύουν και θα πρέπει οι πλοιοκτήτες να αναζητήσουν άλλον νηογνώμονα.

Πρόκειται για ένα θέμα που ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο είχε αρνητική κατάληξη με μεγάλες συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία.

Την ίδια ώρα 130 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά  τους σε μία περίοδο κρίσιμη οικονομικά.

Σε έγγραφό του προς τον Ελληνικό Νηογνώμονα ο Αρχηγός του ΛΣ, Αντιναύαρχος Αθ.Μπούσιος, που εκδόθηκε στις 27 Αυγούστου και αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr αναφέρει ότι «1. παύει  να ισχύει  η παράταση της κοινοτικής περιορισμένης αναγνώρισης  που σας είχε χορηγηθεί και ως εκ τούτου  αναστέλλεται μετά την 30.08.2010 και μέχρι τη λήψη απόφασης από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης του Οργανισμού σας.

2. Η αναστολή αφορά  τα υπό Ελληνική σημαία πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Εθνικής Νομοθεσίας των διεθνών συμβάσεων καθώς και αυτών που υπάγονται στην Κοινοτική Νομοθεσία….

3. Συγκεκριμένα μετά την 30.08.2010 ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που θα εκδοθούν  ή θεωρηθούν ή παραταθούν στις 31.08.2010 και αργότερα δεν θα γίνονται δεκτά.  

β) Τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν  μέχρι 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία  λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.

4. Σε περίπτωση ζημιάς ή βλάβης πλοίου της παρ.2 της παρούσης ο Οργανισμός σας μπορεί να βεβαιώνει τη διατήρηση κλάσης και τη συνέχιση ισχύος των πιστοποιητικών αξιοπλοϊας που έχει εκδωσει για το χρονικό διάστημα της παραγράφου 3 (β) υπό την άμεση εποπτεία του ΚΕΕΠ.

5.Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους ενδιαφερόμενους συναλλασσόμενους με τον Οργανισμό σας.

6.Οι Λιμενικές Αρχές εσωτερικού εντέλλονται για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.

7. Οι Περιφερειακές Διοικήσεις εντέλλονται όπως εποπτεύσουν την εφαρμογή της παρούσας από τα ΤΚΕΠ Λιμενικών Αρχών στην περιοχή δικαιοδοσίας τους ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων».

Μυστηριώδης θάνατος ναυτικού μέσα σε φορτηγό πλοίο

Μυστήριο καλύπτει τα αίτια θανάτου ναυτικού μέσα σε φορτηγό πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Πάτρας. Το πτώμα του άτυχου 66χρονου, μέλους πληρώματος φορτηγού πλοίου με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, εντόπισε ο ναυτικός πράκτορας του πλοίου, το οποίο είχε αποπλεύσει από τα Ασπρα Σπίτια.

Οπως δήλωσε ο πρώτος άνθρωπος που είδε το πτώμα, μπαίνοντας στην καμπίνα βρήκε τον 66χρονο αναίσθητο. Αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, αποφάσισε να ειδοποιήσει το Λιμενικό και έτσι λίγη ώρα αργότερα σκάφος της λιμενικής αρχής Πάτρας προσέγγισε το φορτηγό πλοίο και παρέλαβε τον ναυτικό. Παράλληλα, είχαν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο περίμενε στο λιμάνι της Πάτρας για να παραλάβει τον 66χρονο και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο άτυχος άντρας διεκομίσθη στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας, όπου απλά οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Στο άκουσμα της τραγικής είδησης οι συνάδελφοι του 66χρονου δεν έκρυψαν τη θλίψη τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι πραγματικά συνέβη.

Τα ακριβή αίτια θανάτου του 66χρονου αναμένεται να προσδιορίσουν προσεχώς η νεκροψία-νεκροτομή που παραγγέλθηκε, καθώς επίσης και η τοξικολογική εξέταση που θα γίνει στο πτώμα, ενώ για το συμβάν διενεργεί προανάκριση η λιμενική αρχή Πάτρας.

Αυξήθηκε η δύναμη του εμπορικού στόλου

Αύξηση 5,1% κατέγραψε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. 

Την προηγούμενη αντίστοιχη τριετία είχε σημειωθεί μείωση 5,8%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούνιο ο ελληνικός εμπορικός στόλος αριθμούσε 2.125 πλοία ενώ η όλη χωρητικότητα του εμπορικού στόλου ανήλθε σε 43.212.696 κόρους.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007 καταγράφηκε αύξηση 20,1%. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2007 προς το 2004 είχε σημειωθεί αύξηση 2,3%.

Απέπλευσε από τον Αστακό με ανοιχτό τον καταπέλτη

Στο λιμάνι του Αστακού επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής, στις 20.15, το Ε/Γ-Ο/Γ «Ιόνιον Πέλαγος» Ν.Π.9344, το οποίο είχε αποπλεύσει στις 19.00 από Αστακό για Ιθάκη - Σάμη Κεφαλληνίας, με 34 επιβάτες, όταν διαπιστώθηκε ότι ο πρυμναίος του καταπέλτης παρέμενε ανοιχτός και μετά τον απόπλου του.

Από τη Λιμενική Αρχή Αστακού απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να αντιμετωπιστεί η βλάβη του και να προσκομιστεί πιστοποιητικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Μετά την επιδιόρθωση της βλάβης και την επιθεώρηση του πλοίου από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων, το Ε/Γ-Ο/Γ «Ιόνιον Πέλαγος» απέπλευσε στις 00.15 για την εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου, ενώ από τη Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Ψηφίστηκε το ν/σ για την άρση του καμποτάζ

Υπερψηφίστηκε στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση πλοίων μη κοινοτικών χωρών στο χώρο της κρουαζιέρας - τη λεγόμενη «άρση του καμποτάζ».

Οι όροι που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι η σύναψη προηγούμενης συμφωνίας της ενδιαφερόμενης εταιρείας για 3 έτη δραστηριοποίησης, διάρκεια ταξιδιού τουλάχιστον 48 ωρών με 12 ώρες παραμονή στον ελληνικό λιμένα αφετηρίας (που στη συνέχεια μειώθηκαν σε 8 ώρες), επιβολή εισφοράς ανά επιβάτη υπέρ του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών, εξασφάλιση της εργασίας των ελλήνων ναυτικών με όρους σύμφωνους με την ελληνική νομοθεσία. Παράλληλα, γίνεται λόγος για κίνητρα πρόσληψης ελλήνων ναυτικών και διενέργεια επενδύσεων εκ μέρους των πλοιοκτητριών εταιρειών, ενώ παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, άλλες ρυθμίσεις που διαφοροποιούν τους όρους ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα, τη στελέχωση του πλοίου, τον αριθμό των δρομολογίων, τη συχνότητα και την περιοδικότητα των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες κ.λπ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Πλοίο της Minoan Lines ρίχνει τα απόβλητά του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας!!!

Στις 9 Αυγούστου πήρα το πρώτο πρωινό πλοίο από την Κέρκυρα με προορισμό την Ηγουμενίτσα. 
 
Λίγο πριν το πλοίο μπεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, γύρω στις 8 το πρωί, αντικρίσαμε το παρακάτω αποκρουστικό θέαμα όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που σας έχω επισυνάψει. 
 
Το προπορευόμενο πλοίο της Minoan Lines, λίγο πρίν μπεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αμολούσε απροκάλυπτα τα απόβλητά του στη θάλασσα.Νομίζω πως οι φωτογραφίες μιλούν απο μόνες τους και δεν χρειάζοντε περαιτέρω σχολιασμό. 
 
Λυπάμαι πραγματικά γι αυτή την κατάντια. Μολονότι γίνονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες καταγγελείες στο λιμεναρχείο...φαίνεται πως ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι παρα μόνο εξαγγελίες....Παρακαλώ να δημοσιέυσετε τις φωτογραφίες...μήπως κ ευαισθητοποιηθεί κάποιος κάποτε σε αυτή την χώρα.

Ξεκίνησαν για την «ανέλκυση» του Τιτανικού

Η αποστολή που θα μεταβεί στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού και θα προσπαθήσει να κάνει μια «εικονική ανέλκυση» με την βοήθεια καμερών και σόναρ, αναχώρησε τελικά την Δευτέρα το βράδυ, ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα τους οι οργανωτές της αποστολής. 

"Στις 20:38 μ.μ. της Δευτέρας (0:38 GMT Τρίτη), ένα όμορφο βράδυ λουσμένο στο φως του φεγγαριού, το πλοίο "Jean Charcot" αναχώρησε από τον Αγιο Ιωάννη της Νέας Γης για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.
Η αποστολή Τιτανικός άρχισε", δηλώνει θριαμβευτικά η ομάδα κάτω από μια σειρά φωτογραφιών του επιστημονικού σκάφους που απομακρύνεται από την αποβάθρα.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Αποτελεσματική η συνεργασία ΑΝΕΚ LINES - INTERAMERICAN

Στον δεύτερο  χρόνο εισήλθε η συνεργασία της  ANEK LINES με την INTERAMERICAN με την προσφορά του προγράμματος “Ασφαλώς Μαζί” από την ακτοπλοϊκή εταιρεία στους ταξιδιώτες της και τα στοιχεία χρήσης των παροχών του προγράμματος επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερη αξία της προσφοράς. 
Συγκεκριμένα, από την έναρξη της συνεργασίας τον Μάιο 2009 έως και τις 20 Ιουλίου 2010 συνολικά 888 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας της INTERAMERICAN αποτελεσματικά, δίνοντας λύσεις σε επείγουσες ανάγκες υποστήριξης ταξιδιωτών. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 8 κρίσιμες για την υγεία των ασφαλισμένων αερομεταφορές από προορισμούς της Ελλάδος αλλά και από την Ιταλία, ενώ οι μεταφορές με ασθενοφόρο έφθασαν τις 43 εντός Ελλάδος και τις 11 εκτός της χώρας μας. Κατεβλήθησαν έξοδα επαναπατρισμού λόγω αιφνιδίου προβλήματος σε 44 περιπτώσεις και έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό σε 4 περιπτώσεις. Ανταπόκριση υπήρξε και με ιατρικές συμβουλές εν πλω και εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου μετά το ταξίδι σε 432 τηλεφωνικές κλήσεις. 
Σημειώνεται ότι το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα  “Ασφαλώς Μαζί” προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους επιβάτες των γραμμών  της ANEK LINES και οι καλύψεις που παρέχονται ισχύουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και έως επτά ημέρες μετά την αποβίβαση από το πλοίο. Οι υπηρεσίες της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας INTERAMERICAN εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ατυχήματος ή ασθένειας και οργάνωση μεταφοράς, οδικώς ή από αέρος με υγειονομικά μέσα, αλλά και κάλυψη δαπανών επιστροφής των μελών της οικογένειας που συνταξιδεύουν με τον πάσχοντα, φροντίδας των παιδιών, εισιτήριο για στενό συγγενή προκειμένου να βρεθεί κοντά στον πάσχοντα και κάλυψη της διαμονής του σε ξενοδοχείο μέχρι και πέντε ημέρες και τέλος, νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσόν για τις γραμμές Αδριατικής της ANEK LINES.

HIGHSPEED 1 - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Η εταιρεία HELLENIC SEAWAYS ανακοινώνει ότι την Κυριακή 22/8/2010 κατά την εκτέλεση του απογευματινού δρομολογίου του Highspeed 1 από Ραφήνα προς Άνδρο – Τήνο – Μύκονο – Τήνο – Άνδρο – Ραφήνα παρουσιάστηκε μηχανικό πρόβλημα στην αριστερή πρωραία κύρια μηχανή του πλοίου.

Το πλοίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Τήνου όπου και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια 226 επιβάτες, 38 ΙΧ και 5 μοτοσικλέτες.

Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου θα παραμείνουν ανεκτέλεστα μέχρι αποκαταστάσεως της βλάβης.

Οι επιβάτες ενημερώνονται από την εταιρεία και θα προωθηθούν στον προορισμό τους με άλλα πλοία.

Συνελήφθη ο πλοίαρχος του Highspeed I

Συνελήφθη ο πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ-ΚΑΤ «HIGHSPEED I» Ν.Π.10484, μετά από μήνυση επιβάτη. ¨Οπως είναι γνωστ΄΄ο πυρκαγιά, λόγω θραύσης μαστού σωλήνα επιστροφών πετρελαίου κυλίνδρου κύριας μηχανής και διαρροή πετρελαίου σε οχετό καυσαερίων, εκδηλώθηκε χθες βράδυ, στο αριστερό μηχανοστάσιο του Ε/Γ-Ο/Γ-ΚΑΤ «HIGHSPEED I» Ν.Π.10484, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Τήνου, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο (Ραφήνα - Άνδρος - Τήνος - Μύκονος και επιστροφή), με 226 επιβάτες. 

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του, με μειωμένη ταχύτητα. Κατέπλευσε δε στην Τήνο στη μιάσιμη μετά τα μεσάνυχτα και απαγορεύτηκε ο απόπλους του από τη Λιμενική Αρχή, έως ότου πραγματοποιηθεί έλεγχος, αποκατασταθούν οι ζημιές και προσκομισθεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα, που παρακολουθεί το πλοίο.

Στο πλοίο επέβαιναν 84 επιβάτες με προορισμό την Τήνο και 120 επιβάτες με προορισμό τη Μύκονο.

Από τους τελευταίους, 87 προωθήθηκαν με μέριμνα πλοιοκτήτριας εταιρείας με το Ε/Γ-Ο/Γ "ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π" Ν.Π. 11479 προς τη Μύκονο.

Οι υπόλοιποι επιβάτες διανυκτέρευσαν στην Τήνο, προκειμένου προωθηθούν με το Ε/Γ-Ο/Γ "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ" Ν.Π. 10882 στον Πειραιά.

Προανάκριση για το περιστατικό, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Τήνου.

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ: «Οι ξένοι καπετάνιοι μάς λένε πειρατές!»

Από μικρός αγαπούσε τη θάλασσα. Ο πατέρας του, Κεφαλονίτης από το Αργοστόλι, ήταν καπετάνιος σε ποντοπόρα πλοία. Ο Σπύρος Πεφάνης επέλεξε να υπηρετεί στην ακτοπλοΐα και, ως καπετάνιος του Βlue Star Ιthaki, μεταφέρει καθημερινά
χιλιάδες επιβάτες. Είναι ένας από τους καπετάνιους, τους αφανείς πρωταγωνιστές του καλοκαιριού, που φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνηση στους τόπους των διακοπών μας στα δύσκολα λιμάνια του Αιγαίου.

O πατέρας κ. Πεφάνη του όχι μόνο δεν τον απέτρεψε, αλλά το ήθελε πολύ και σήμερα τον καμαρώνει. Ο ίδιος, βέβαια, δεν θα επιθυμούσε και ο πεντάχρονος σήμερα γιος του να τον ακολουθήσει στις επιλογές του. Θα του άρεσε, ωστόσο, να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά. «Είναι ένα επάγγελμα που είτε το δεις από τη στεριά είτε από τη θάλασσα, δεν χάνεται ποτέ».

Μπήκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων το 1991. Πρώτο ταξίδι με πετρελαιοφόρο από τον Περσικό προς Αμερική, 40 μέρες. Ολα τα ταξίδια του τα θυμάται. Αλλά το πρώτο είναι πάντα εμπειρία ζωής. «Την πρώτη φορά τρέμουν τα πόδια μέχρι να συνηθίσεις». Μετά τα μεγάλα καράβια στράφηκε στην ακτοπλοΐα. Από το 2007 είναι καπετάνιος του «Βlue Star Ιthaki», μεταφέροντας καθημερινά χιλιάδες επιβάτες στα νησιά των Κυκλάδων και ζώντας από μέσα τα προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας. «Πρώτα ναύτης, μετά καπετάνιος», είναι η συμβουλή που πήρε από τους παλιότερους. «Ο καπετάνιος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά. Αν κερδίσεις τον σεβασμό του πληρώματος, θα αποδώσει και θα βγει μια καλή εικόνα του πλοίου σου και κατ΄ επέκταση της εταιρείας. Οπου πρέπει, να είσαι αυστηρός. Αλλά να κρατάς ισορροπίες και να είσαι δίκαιος», τονίζει.

Οι Ελληνες, αναφέρει ο Σπύρος Πεφάνης, δεν είναι εύκολοι, αλλά είναι καλοί επιβάτες. Θέλουν να ταξιδέψουν καλά, να φτάσουν στην ώρα τους, να μην ταλαιπωρηθούν. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν υπάρχουν λιμάνια. Οσο και να προσπαθούν οι λιμενικοί να διευθετήσουν κάποια πράγματα δεν υπάρχουν υποδομές. Η Τήνος είναι το πιο δύσκολο λιμάνι της Ελλάδας. Οι ναυτικοί το λένε «εκτός συναγωνισμού». Στην είσοδό του ο καιρός είναι συνήθως δύσκολος και όταν το πλοίο πλησιάζει όλοι είναι σε εγρήγορση. «Ρεσάλτο». «Οι ξένοι καπετάνιοι μας λένε πειρατές! Δεν μπαίνουμε με πλοίο στο λιμάνι, κάνουμε ρεσάλτο...». Γι΄ αυτό όλοι οι πλοίαρχοι είναι ικανότατοι, αφού στην ελληνική ακτοπλοΐα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να προβλέψεις όλες τις δύσκολες συνθήκες.

Σήμερα τα περισσότερα πλοία είναι πλέον καινούργια, ενώ και τα πιο παλιά είναι καλοσυντηρημένα, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το καλοκαίρι βγάζουν το βεβαρημένο πρόγραμμα με τις λιγότερες δυνατές βλάβες. Οι περισσότερες εταιρείες ακολουθούν πολιτική ανανέωσης του στόλου τους. «Τα πλοία θα ήταν πολύ καλύτερα αν δούλευαν σε λιμάνια με τις σωστές συνθήκες. Ευτυχώς που οι λιμενικοί είναι έμπειροι και εξοικειωμένοι και μπορούν να μας βοηθήσουν», επισημαίνει καπετάνιος του «Βlue Star Ιthaki».

Ο καιρός πάντα προβληματίζει τον ναυτικό στο ταξίδι. Πρέπει να τον λαμβάνεις υπόψη ώστε να ταξιδέψεις όσο πιο σωστά γίνεται, να μη ζορίσεις το πλοίο, να μην το χτυπήσεις. Το ίδιο κάνεις και σε ένα μεγάλο πλοίο στον ωκεανό, ωστόσο στην ακτοπλοΐα έχεις πιο δύσκολο φορτίο, τους επιβάτες. Ο καλός καπετάνιος φροντίζει να σκέφτεται και να προγραμματίζει τι μπορεί να πάει στραβά, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος, εξηγεί.

Στα 39 του, σήμερα, προτιμά την ακτοπλοΐα από τις μεγάλες θάλασσες. Αλλος τρόπος ζωής, άλλες δυσκολίες. Στον ωκεανό ο καπετάνιος αδημονεί να πιάσει λιμάνι, να αδειάσει, να ξεφορτώσει, να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Στο Αιγαίο περισσότερο κινδυνεύεις στο λιμάνι παρά στη θάλασσα, λέει.

Ο Σπύρος Πεφάνης έχει δει και αντιμετωπίσει πολλά. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού στον Β. Ατλαντικό με γκαζάδικο άκουγαν στον ασύρματο εκκλήσεις για βοήθεια από παραπλέον πλοίο. Αργότερα έμαθαν ότι χάθηκαν όλοι. Στη θάλασσα έχει χαθεί κι ένας συμμαθητής του. «Το μυαλό κάνει παιχνίδια. Πας εσύ στη θέση του. Πολλές φορές λες ότι σε βοήθησε η Παναγία κι ο Αγιος Νικόλας να γυρίσεις σώος».

Η οικογένεια. Η σύζυγος, ο πεντάχρονος γιος και η δίχρονη κόρη του τού λείπουν πολύ. «Οταν ταξιδεύεις δεν μπορείς να είσαι δίπλα στο παιδί. Τις περισσότερες φορές η μόνη επικοινωνία είναι το τηλέφωνο. Ο μικρός θέλει να έρχεται μαζί, να βλέπει, να ακούει παραγγέλματα, να ταξιδεύει με το πλοίο. Στο παιδικό του το μυαλό είναι κάτι μαγικό». Ο πατέρας του, ωστόσο, ελπίζει πως μεγαλώνοντας θα συνειδητοποιήσει τι πραγματικά είναι αυτό το επάγγελμα. Πολλές φορές η συναισθηματική φόρτιση από την έλλειψη των οικείων του είναι μεγάλη, αλλά αυτή βγαίνει μόνο την ώρα που βρίσκεται μόνος στην καμπίνα: «Την ώρα που ταξιδεύω τα αφήνω όλα στην άκρη. Δεν μου επιτρέπεται. Πρέπει να προσέχω το πλοίο».

Και για τη σύζυγο είναι πολύ δύσκολο. Οταν όμως παντρεύεσαι ναυτικό, γνωρίζεις ότι θα έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις. Δεν τις αποδέχεσαι πραγματικά ποτέ, αλλά σιγά σιγά μαθαίνεις να ζεις υπ΄ αυτές τις συνθήκες. Γι΄ αυτό και δεν είναι επάγγελμα για γυναίκα. Οχι από θέμα ικανότητας. «Υπάρχουν κοπέλες που είναι πιο ικανές ακόμα και από τους άντρες. Το επάγγελμα, όμως, τελειώνει από τη στιγμή που θα θελήσει να κάνει οικογένεια. Μάνα, σύζυγος και ταξίδι δεν συμβαδίζουν. Ο πατέρας μπορεί να λείψει, η μάνα όχι», πιστεύει ο Σπύρος Πεφάνης.  TA NEA

ΕΙΠΕ

Στον ωκεανό ο καπετάνιος αδημονεί να πιάσει λιμάνι. Στο Αιγαίο περισσότερο κινδυνεύεις στο λιμάνι παρά στη θάλασσα

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Δύο νέα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο

Την Ελληνική σημαία ύψωσαν το - μέχρι πρότινος υπό σημαία Παναμά - φορτηγό πλοίο «ΝΟΣΤΟΣ Σ», με διαχειρίστρια εταιρεία την «ORDER SHIPPING COMPANY LIMITED», καθώς και το ναυπηγούμενο δεξαμενόπλοιο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ», με διαχειρίστρια εταιρεία την «MINERVA MARINE INC».

Τη θετική αυτή εξέλιξη, για το Ελληνικό Νηολόγιο, χαιρετίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με επιστολές του, συνεχάρη τους πλοιοκτήτες και ευχήθηκε τα πλοία να είναι καλοτάξιδα.

ΣΑΟΣ: Ανασυγκρότηση διοικητικού συμβουλίου

Την ανασυγκρότηση του διοικητικού της συμβουλίου ανακοίνωσε η ΣΑΟΣ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σαμοθράκης, έπειτα από την παραίτηση του αντιπροέδρου του δ.σ. κ. Παύλου Μακρή και την εκλογή της κ. Μαρίας Πετούση ως νέου μέλους –σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος.
Η νέα σύνθεση του δ.σ. έχει ως εξής:
-Κεχαγιόγλου Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Μανούσης Φώτιος του Ανδρέα, Αντιπρόεδρος - Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Μανούση Μαρία του Φωτίου, Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Μανούση Καλλιόπη του Ιωάννου, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Μαρμαράς Νικόλαος του Πέτρου, Μη εκτελεστικό και ταυτόχρονα ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Μαρμαράς Σάββας του Δημητρίου, Μη εκτελεστικό και ταυτόχρονα ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

ΝΕΛ: Κανονικά το δρομολόγιο του «Αλκυόνη»


Όπως ανακοίνωσε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, μετά τις εργασίες για την αντιμετώπιση της βλάβης στην πλωριαία δεξιά μηχανή του πλοίου της εταιρείας Ε/Γ-Ο/Γ ΤΧΠ «Αλκυόνη» και κατόπιν επιθεωρήσεως του, το πλοίο εκτελεί κανονικά το σημερινό του δρομολόγιο από Βόλο για Σκιάθο - Σκόπελο - Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο παρουσίασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Σποράδων, εκτελώντας δρομολόγιο από Σκιάθο προς Βόλο με 360 επιβάτες.

Το «Αλκυόνη» συνέχισε με μειωμένη ταχύτητα και κατέπλευσε αυτοδύναμα στο Βόλο στις 01:15 αντί της προγραμματισμένης 23:40.

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

«Εφυγε» ο Κωνσταντίνος Βεντούρης

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Βεντούρης, ιδρυτής της εταιρείας «Ventouris Ferries».
Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1927 στην Κίμωλο και γρήγορα επέλεξε το Εμπορικό Ναυτικό όπου και εργάστηκε ως πλοίαρχος. Σε ηλικία 30 ετών απέκτησε το φορτηγό πλοίο "Κίμωλος" με το οποίο ξεκίνησε την εφοπλιστική του δραστηριότητα. Ίδρυσε την εταιρεία Ventouris G. Constantinos μέσω της οποίας διαχειρίζονταν μικρά φορτηγά πλοία και ακολούθως δημιούργησε τον πρώτο του στόλο.
Το 1975 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ventouris Group Enterprises και είχε υπό τη διαχείρισή της 4 φορτηγά πλοία που κινούντο στη Μεσόγειο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο στόλος επεκτάθηκε τόσο σε χωρητικότητα όσο και σε αριθμό πλοίων.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο Κωνσταντίνος Βεντούρης έστρεψε το ενδιαφέρον του στην ακτοπλοϊα, αποκτώντας 7 επιβατικά, ενώ σταδιακά αποχώρησε από το χώρο των φορτηγών.πλοίων. Ωστόσο αυτή η διακοπή κράτησε λίγο, καθώς το 1987 επέστρεψε στα φορτηγά αφήνοντας τη διαχείριση της ακτοπλοϊας στα παιδιά του Γιώργο, Αντώνη, Ευάγγελο και Απόστολο. Στη νέα αυτή η εποχή οι εταιρείες του έφτασαν το 2000 να διαχειρίζονται 7 πλοία, εκ των οποίων τρία bulk carriers, τρία πλοία μεταφοράς γενικού φορτίου και ένα μικτού φορτίου.
Η κηδεία του εκλιπόντος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας στην Κίμωλο.

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Βλάβες σε πλοία της ακτοπλοΐας


Βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του παρουσίασε το πρωί στις 10:00 το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΙΙ» Ν.Κ.33, κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι της Ερείκουσας στο πλαίσιο προγραμματισμένου δρομολογίου (Κέρκυρα - Ερείκουσα - Μαθράκι - Οθωνοί) με 56 επιβάτες.
Από τη Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να επιδιορθωθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν άμεσα στους προορισμούς τους με άλλα πλοία της γραμμής.
Βλάβη σημειώθηκε το πρωί και στο Ε/Γ-Τ/Χ «FLYING CAT 5» Ν.Π. 11350 λίγο πριν τον προγραμματισμένο απόπλου του από το λιμάνι της Αλοννήσου στις 06.00, για εκτέλεση δρομολογίου προς Σκόπελο - Γλώσσα Σκοπέλου - Σκιάθο - Βόλο, με 29 επιβάτες.

Η βλάβη στον κεντρικό πίνακα των κλιματιστικών μονάδων αντιμετωπίστηκε από το πλήρωμα του πλοίου και κατόπιν ελέγχου από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης, καθώς και σχετικής έγκρισης, το «Flying CAT 5» απέπλευσε με καθυστέρηση, στις 07.35, για τα επόμενα λιμάνια προσέγγισης.

Κυρίαρχη θέση και το 2010 για την ελληνόκτητη ναυτιλία

Την κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια ναυτιλία διατηρεί και το 2010 η ελληνόκτητος ναυτιλία, η οποία, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, κατέχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο με μερίδιο 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of Shipping Economics and Logistics, που δημοσιεύονται σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ναυτεμπορική, μέσα στο 2010 οι Έλληνες πλοιοκτήτες διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους, αφού σε επίπεδο χωρητικότητας ελέγχουν 187,5 εκατ. dwt.
Ο ελληνικός εφοπλισμός βάζει τις βάσεις για τη διατήρηση της ηγετικής του θέσης και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδύσεις που έχει κάνει τόσο σε νέες ναυπηγήσεις, όσο και στην αγορά μεταχειρισμένων, υπολογίζονται μέχρι τώρα στα 11 δισ. δολάρια περίπου.
Στην αναφορά του ISL, ως δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη καταγράφονται οι Ιάπωνες με 183,2 εκατ. dwt, τρίτοι οι Γερμανοί με 104,1 εκατ. dwt, τέταρτοι οι Κινέζοι με 101,9 εκατ. dwt και πέμπτοι οι Κορεάτες με 44,4 εκατ. dwt.
Αναφορικά με τις σημαίες των πλοίων, το ISL επισημαίνει ότι ο Παναμάς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 287 εκατ. dwt και 23,2% μερίδιο αγοράς, η Λιβερία ακολουθεί με 141 εκατ. dwt και 11,4% μερίδιο αγοράς και τα Νησιά Μάρσαλ είναι στην τρίτη θέση με 76 εκατ. τόνους και ποσοστό 6,2 εκατ. τόνους.
Αναφορικά με τις σημαίες που προτιμούν οι πλοιοκτήτες, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στην ελληνική σημαία το 31% του στόλου τους.
Οι Ιάπωνες έχουν το 92% του στόλου τους σε ξένες σημαίες, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κοινότητα του κόσμου με όρους χωρητικότητας, η γερμανική έχει το 83,5% του στόλου της σε ξένες σημαίες στο τέλος του 2009.
Στις αρχές του 2010 ο παγκόσμιος στόλος αποτελούνταν από 46.948 πλοία χωρητικότητας 1,23 δισ. dwt. Σε σχέση με το 2009 η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,1%. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ετήσια αύξηση χωρητικότητας κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 6,9%, που ισοδυναμεί με συνολική αύξηση 289 εκατ. dwt.
Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων όλων των τύπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISL, η συνολική χωρητικότητα την 1η Ιανουαρίου 2010 ανερχόταν σε 501 εκατ. dwt που αντιπροσωπεύει το 40,6% του παγκόσμιου στόλου. Η αύξηση σε σχέση με το 2009 έφτασε τους 38 εκατ. dwt, 8,2%. Η μέση ετήσια αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων τα τελευταία πέντε χρόνια φτάνει το 6,6%.
Αναφορικά με το στόλο των φορτηγών πλοίων στις αρχές του 2010, η χωρητικότητά του έφτανε τους 451,2 εκατ. dwt αντιπροσωπεύοντας το 36,6% του παγκόσμιου τονάζ. Ο μέση ετήσια αύξηση της τελευταίες πενταετίας ήταν 7,2%.
Αντίστοιχα στα containerships η συνολική χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου ανερχόταν σε 169.5 εκατ. dwt. Η μέση ετήσια αύξηση του στόλου την τελευταία πενταετία ανέρχεται σε 2,1%.
Στις αρχές του 2010 ο παγκόσμιος στόλος σύμφωνα με τα στοιχεία του ISL είχε μέσο όρο ηλικίας τα 18,2 έτη, από 19,1 έτη ένα χρόνο πριν. Περίπου 9.500 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 4% της παγκόσμιας χωρητικότητας ήταν άνω των 30 ετών. Στον αντίποδα όμως το 35,1% του στόλου είχε πέσει στη θάλασσα από το 2004 και μετά.
Στα δεξαμενόπλοια καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση του μέσου όρου ηλικίας αφού το 38,6% του στόλου, περίπου 3.000 πλοία, είναι μέχρι πέντε ετών, ενώ μόλις το 1,5% είναι άνω των 30 ετών.
Ο νεότερος στόλος στον κόσμο είναι τα container ships. Το 37% του συνολικού στόλου έχει παραδοθεί την τελευταία πενταετία, ενώ ο μέσος όρος είναι 10 έτη.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στόλοι καταγράφονται στα γενικού φορτίου «multi deck» πλοία με το 49% του στόλου να είναι άνω των 30 ετών και τα ferries όλων των τύπων ακολουθούν, με το 37% να είναι άνω των 30 ετών.
Στη διάρκεια του 2009, εν μέσω της μεγάλης κρίσης που επηρέασε αρνητικά τη ναυτιλία, καταγράφηκαν παραγγελίες για 1.408 πλοία χωρητικότητας 73 εκατ. dwt.
Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου 2010 το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για πλοία μεγαλύτερα από 300 get, ήταν καταγεγραμμένα 7.731 πλοία συνολικής χωρητικότητας 494 εκατ. dwt, μειωμένο κατά 16% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Η μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία του κόσμου βρίσκεται στην Άπω Ανατολή, καθώς Κίνα Ν.Κορέα και Ιαπωνία κατασκευάζουν το 86% του συνόλου των παραγγελιών.
Η Κίνα έχει περάσει στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας την Κορέα με ποσοστό 36,5%. Η Ν. ορέα είναι δεύτερη αφού στα ναυπηγεία της κατασκευάζεται το 32,7% των παραγγελιών και η Ιαπωνία τρίτη με μερίδιο αγοράς 16,8%.

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Βλάβη στο πλοίο "IONIAN SKY"

Βλάβη στο σύστημα λυμάτων του Επιβατηγού-Οχηματαγωγού "IONIAN SKY" (φωτό)σημαίας Κύπρου, παρουσιάστηκε χθες στις 23.15, ενώ το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, λίγο πριν τον απόπλου του για Ιταλία, με 485 επιβάτες.
 
Aπό τη Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους, μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν με άλλα πλοία της γραμμής.
 

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε ταχύπλοα και θαλάσσια μέσα αναψυχήςΣυνολικά 232 παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας βεβαίωσαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος μετά από 2.802 ελέγχους σε θαλάσσια μέσα αναψυχής, ταχύπλοα σκάφη και λουτρικές εγκαταστάσεις κατά το χρονικό διάστημα από από 9 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου 2010.

Οι παραβάσεις αφορούν σε ελλείψεις σε σωστικά και πυροσβεστικά μέσα σκαφών, εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, μη τήρηση ωραρίου εκμισθούμενων μέσων, χειρισμός ταχυπλόων σκαφών από άτομα που δεν έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια, εκτέλεση επικίνδυνων ελιγμών από σκάφη σε μικρή απόσταση από την ακτή και παρενόχληση λουομένων, απουσία ναυαγοσώστη από παραλία που έχει χαρακτηριστεί πολυσύχναστη, ελλείψεις στα προβλεπόμενα εφόδια του ναυαγοσώστη κ.λπ

Επίσης διενεργήθηκαν 204 αλκοολομετρήσεις σε χειριστές και κυβερνήτες σκαφών, χωρίς να βεβαιωθούν παραβάσεις για υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 209 αγορανομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν σε λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πλοία και χερσαίες ζώνες λιμένων, χωρίς άδεια.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με σκοπό τόσο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τον περιορισμό των ατυχημάτων, σε κάθε μορφής θαλάσσια δραστηριότητα, όσο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ταξιδιωτών με πλοία, καθώς και παραθεριστών.

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Μείωση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα και τον Ιούλιο

Μείωση, της τάξεως του 6,5%, παρατηρήθηκε στην ακτοπλοΐα και τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για το λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, φέτος, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψαν 674.126 επιβάτες, 6,5% λιγότεροι από τον Ιούλιο του 2009, όταν και είχαν επιβιβαστεί στα πλοία της ακτοπλοΐας 721.029 επιβάτες.

Ταυτόχρονα, ταξίδεψαν λιγότερα αυτοκίνητα, 96.126 φέτος, από 108.887 πέρυσι, λιγότερα φορτηγά, 16.315 φέτος από 24.162 πέρυσι, και λιγότερα δίκυκλα, 19.623 από 21.182 πέρυσι.

Φέτος, πραγματοποιήθηκαν 33 λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 και συγκεκριμένα 837 πέρυσι, έναντι 804 φέτος.

Μειωμένη είναι και η επιβατική κίνηση στον Αργοσαρωνικό, αλλά και στο λιμάνι της Ραφήνας.

Φέτος, στη διάρκεια του Ιουλίου για τον Αργοσαρωνικό ταξίδεψαν 206.104 επιβάτες έναντι 212.048 πέρυσι, και στη Ραφήνα ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψε έφτασε τους 176.911, ενώ τον περυσινό Ιούλιο ήταν 198.864.

Τον Ιούνιο, διακινήθηκαν περισσότεροι επιβάτες, 327.024 συνολικά, από 321.396 που διακινήθηκαν τον Ιούνιο του 2009, αλλά η κίνηση των οχημάτων ήταν μειωμένη στα 39.818 αυτοκίνητα, έναντι 44.152 τον Ιούνιο του 2009.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ταξίδεψαν φέτος 133.631 επιβάτες, από 174.439 πέρυσι.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 υπολογίζεται ότι η κίνηση στην ακτοπλοΐα ήταν μειωμένη κατά 15% περίπου σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Ρεκόρ συμμετοχών στην «Aegean Regatta 2010»

Ρεκόρ συμμετοχών στην «Aegean Regatta 2010», η οποία φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος 103 σκάφη, με τη σχετική διορία να λήγει στις 21 Αυγούστου.

Μεταξύ των 103 συμμετοχόντων, δύο σκάφη από τη Ρωσία, ένα από την Ιταλία, ένα από την Αγγλία, ένα από τη Βουλγαρία κι ένα από την Κύπρο.

Η «Aegean Regatta» ανοίγει πανιά στις 22 Αυγούστου, με σημείο εκκίνησης τη Θάσο και τερματισμό στο Μόλυβο της Μυτιλήνης στις 28 Αυγούστου, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Αναζητούνται... επιβάτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Στο ναδίρ της τελευταίας 20ετίας βρίσκεται φέτος η επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την πτώση, σε σύγκριση ακόμη και με την περσινή αρνητική χρονιά, να ξεπερνά το 30%.
Ενδεικτικό της απογοητευτικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην «καρδιά» του καλοκαιριού, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η πληρότητα σε κανένα από τα πέντε πλοία που εκτελούν δρομολόγια από την «άγονη γραμμή» της Θεσσαλονίκης προς τα νησιά του Αιγαίου δεν ξεπερνά το 80%, ενώ το πλοίο «Αλκυόνη» πραγματοποίησε το «παρθενικό» του δρομολόγιο προς Σκιάθο και Σκόπελο την περασμένη Δευτέρα, μεταφέροντας μόλις 28 επιβάτες.
Η διακοπή βασικών δρομολογίων την τελευταία διετία για Κυκλάδες και Β. Σποράδες και η δρομολόγηση παλιών και αργών πλοίων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι οι αιτίες «βύθισης» της ακτοπλοΐας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Καθυστέρηση...
«Εχουμε σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης, που ενδεχομένως ξεπερνά και το 30%. Αν δεν καθυστερούσε τόσο η δρομολόγηση πλοίου για τις Β. Σποράδες και αν είχαμε πλοίο για τις Κυκλάδες, όπου είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί (Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος κ.λπ.) τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», σημείωσε ο ναυτιλιακός πράκτορας Βλαδίμηρος Καραχαρίσης.
«Αν υπήρχε από την αρχή του καλοκαιριού πλοίο με δεδομένα δρομολόγια για τις Β. Σποράδες, θα μπορούσαν αν οργανωθούν και εκδρομικά πακέτα. Πάντως και την προηγούμενη Παρασκευή που επρόκειτο να κάνει το πρώτο δρομολόγιο δεν έγινε λόγω της έλλειψης καυσίμων», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι επιβάτες που διακινήθηκαν από/προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανήλθαν σε 27.856 έναντι 40.601 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, δηλαδή 12.745 λιγότεροι και ποσοστό μείωσης της τάξης του 31,39%.
Με δεδομένο το γεγονός ότι ούτε και πέρσι υπήρχε δρομολόγιο πλοίου για τις Κυκλάδες και την Κρήτη, είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της πτώσης οφείλεται στη διακοπή του ταχύπλοου καταμαράν, που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη για τα νησιά των Β. Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο). Συνολικά, πέρσι, για τις Β. Σποράδες διακινήθηκαν από και προς τη Θεσσαλονίκη 28.790 επιβάτες, οι οποίοι φέτος είτε υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν μέσω του λιμανιού του Βόλου είτε επέλεξαν άλλους προορισμούς.
Ακόμη και σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν με τα σημερινά δεδομένα, η επιβατική κίνηση θα παρουσιάσει πτώση που θα ξεπερνά το 30%, «απειλώντας» το αρνητικό ρεκόρ της 20ετίας, που καταγράφηκε το 2006 με 129.684 επιβάτες.
Καθοδική πορεία πενταετίας
Η κρίση της ακτοπλοΐας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε σταδιακά στις αρχές της δεκαετίας, καθώς διατηρήθηκαν στη γραμμή παλιά και αργά πλοία, την ώρα που από το λιμάνι του Πειραιά είχαν δρομολογηθεί σύγχρονα και ταχύπλοα σκάφη. Παρ' όλα αυτά, όμως, μέχρι και το 2005 η επιβατική κίνηση διατηρούνταν σε «αξιοπρεπή» επίπεδα άνω των 200.000 επιβατών ετησίως. Από το 2006 και έπειτα, με τη διακοπή των δρομολογίων του «Αίολος Κεντέρης» για το Β. Αιγαίο και τις παλινωδίες στις γραμμές των Κυκλάδων και των Σποράδων, η πτώση ήταν θεαματική.
Από πέρσι, η διακοπή του δρομολογίου για τις Κυκλάδες και την Κρήτη, έστω και με τα αργά και παλιά πλοία που το εκτελούσαν, και από φέτος η μη πραγματοποίηση δρομολογίου, ούτε για τα νησιά των Β. Σποράδων, τους πιο κοντινούς προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη προς τη νησιωτική χώρα, έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση της επιβατικής κίνησης.
Φέτος εκτελούνται τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα, ενώ το «Αλκυόνη» ξεκίνησε κάθε Δευτέρα και Παρασκευή τη σύνδεση με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, με εισιτήριο 40 ευρώ το άτομο και 85 ευρώ για το ΙΧ αυτοκίνητο.
Αναζητούνται και κρουαζιέρες
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν φέτος και οι εσωτερικές και διεθνείς κρουαζιέρες, που συμπεριλαμβάνουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς τους. Τη «χρυσή» χρονιά του 2008, όταν στο λιμάνι κατέβηκαν 41.691 επιβάτες από διεθνείς κρουαζιέρες (με αιχμή το «Navigator of the Seas» που έπιασε 4 φορές, μεταφέροντας 3.500 επιβάτες και 1.500 άτομα πλήρωμα), ακολούθησε η περσινή πτώση με 29.712 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν αφιχθεί 20 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας μικρό αριθμό επιβατών, που δεν ξεπερνά τα 600 - 700 άτομα το καθένα.
Σύμφωνα με ναυτιλιακούς αλλά και επιχειρηματικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης, μια λύση που θα μπορούσε να δώσει «ώθηση» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά θα ήταν η δημιουργία μιας Ναυτιλιακής Εταιρίας Λαϊκής - Κοινωνικής Βάσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης και τους επιχειρηματικού κόσμου. Η απόκτηση ενός πλοίου θα μπορούσε να εξυπηρετεί είτε δρομολόγια προς τα νησιά (π.χ. Β. Σποράδες ή Κυκλάδες), είτε την προοπτική υλοποίησης της θαλάσσιας αστικής - υπεραστικής συγκοινωνίας στο Θερμαϊκό.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Diana Shipping: Κέρδη 33,9 εκατ. δολ. στο α΄ εξάμηνο

Με αύξηση εσόδων και κερδών έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2010 η Diana Shipping που είναι εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά του NYSE. Ειδικότερα, η εταιρεία συμφερόντων Συμεών Παληού σημείωσε κέρδη ύψους 33,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 30,4 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2009.
Σε επίπεδο εσόδων η εταιρεία κατάγραψε έσοδα 68,7 εκατ. δολαρίων από 59,8 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η εταιρεία παρουσιάζει κέρδη ύψους 62,7 εκατ. δολάρια από 65,2 εκατ. δολάρια πέρσι, ενώ τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 130,9 εκατ. δολάρια από 122,5 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Τρομοκρατική επίθεση πίσω από την έκρηξη σε ιαπωνικό τάνκερ στα Στενά του Χορμούζ

Ίχνη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εντόπισαν οι έρευνες στο ιαπωνικό σούπερ τάνκερ, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη εβδομάδα, καθώς έπλεε κοντά στα Στενά Χορμούζ, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικαλούμενο πηγή της ακτοφυλακής.

«Έρευνα η οποία διεξήχθη από ειδικευμένη ομάδα επιβεβαίωσε ότι το τάνκερ έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

«Ειδικοί επί των εκρηκτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι περισυνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα, εντόπισαν ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου επάνω από την ίσαλο γραμμή και υπολείμματα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», είπε.

Το πλήρωμα του τάνκερ M.Star, μήκους 333 μέτρων, ανέφερε έκρηξη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα την περασμένη Τετάρτη, από την οποία τραυματίστηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρξει διαρροή πετρελαίου και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Το περιστατικό προκάλεσε τη διατύπωση πολλών σεναρίων για τα αίτια της έκρηξης.

Πριν από δύο ημέρες, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.

Από τα Στενά του Χορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν, τον Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περνά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στην περιοχή περιπολούν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία. Η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατά το παρελθόν με επιθέσεις εναντίον των πλοίων στα Στενά.

Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Οι Ελληνες εφοπλιστές και πάλι πρωταγωνιστές στις αγορές πλοίων

Στο επτάμηνο του 2010 ο ελληνικός εφοπλισμός έχει αυξήσει κατά 90% τις επενδύσεις του στην αγορά αφού έχει καταβάλει 4,396 δισ. δολάρια για την απόκτηση 167 πλοίων, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, οι αγορές πλοίων από ελληνικής πλευράς είχαν φτάσει τις 115, ενώ το ποσό που είχε επενδυθεί ανήλθε σε 2,334 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, φέτος, οι Ελληνες πλοιοκτήτες όπως φαίνεται έχουν βάλει πρόσω ολοταχώς, αφού οι δεύτεροι στη λίστα των αγορών πλοίων Κινέζοι έχουν αποκτήσει 111 πλοία συνολικής αξίας 1,657 δισ. δολαρίων.
Το 2009 αντίθετα ήταν μια χρονιά που οι δύο χώρες ανταγωνίζονταν έντονα για τα πρωτεία. Το ίδιο διάστημα πέρσι οι Ελληνες είχαν προσθέσει στο στόλο τους 115 πλοία αξίας 2,334 δισ. δολαρίων, ενώ οι Κινέζοι είχαν αγοράσει 129 πλοία αξίας 1,57 δισ. δολαρίων.

Τα μισά από τα πλοία που έχουν αγοράσει φέτος οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα έχουν αγοράσει 87 bulker αξίας 1,998 δισ. δολαρίων, ενώ πέρσι είχαν αποκτήσει 86 αξίας 1,749 δισ. δολαρίων. Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων σε ελληνικά χέρια έχουν καταλήξει φέτος 46 πλοία 1,53 δισ. δολαρίων, ενώ πέρσι είχαν αποκτηθεί μόλις 21 αξίας 535 εκατ. δολαρίων.

Φέτος η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα επενδύει δυναμικά και στον τομέα των containerships, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied έχουν αγοράσει 31 πλοία, έναντι 848,5 εκατ. δολαρίων, ενώ το ίδιο διάστημα του 2009 είχαν αγοράσει εφτά συνολικής αξίας 45,8 εκατ. δολαρίων.

Στα bulker και τα containers επενδύουν δυναμικά και οι Κινέζοι. Φέτος έχουν αγοράσει 79 bulker έναντι 1,44 δισ. δολαρίων και 23 containerships 122 εκατ. δολαρίων. Πέρσι την ίδια περίοδο είχαν αποκτήσει 119 bulker έναντι 1,45 δισ. δολαρίων και τέσσερα containerships αξίας 42 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα όπως αναφέρει στην τελευταία αναφορά της η Alphaliner, τους τελευταίους 18 μήνες οι Ελληνες και οι Κινέζοι πλοιοκτήτες έχουν μονοπωλήσει την αγορά των containerships, αφού έχουν αποκτήσει το 35% των πλοίων που έχουν πουληθεί και το 50% της χωρητικότητας που έχει αλλάξει χέρια. Από πλευράς πωλητών, τα ηνία έχουν λάβει οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες.

Στις εταιρείες τους άνηκε το 45% των πλοίων και το 50% της χωρητικότητας που πουλήθηκε. Οι τιμές στη second hand market έχουν αυξηθεί κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο Οκτώβριο. Παρ' όλα αυτά οι τιμές των πλοίων βρίσκονται ακόμα πολύ κάτω από τα ιστορικά υψηλά που είχε πιάσει το 2008.

Ναυπηγήσεις

Παράλληλα με τις κινήσεις στην αγορά πλοίων οι Ελληνες πλοιοκτήτες, σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναφορά της G. Moundreas, κινούνται έντονα και στις ναυπηγήσεις. Στο εξάμηνο του 2010 έχουν επενδύσει περισσότερα από 4,9 δισ. δολ. για τη ναυπήγηση 117 πλοίων σχεδόν όλων των τύπων.

Ειδικότερα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010 οι Ελληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν 93 bulk carriers, 22 δεξαμενόπλοια και δύο containerships. Για τα bulk carriers η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 3,36 δισ. δολ., ενώ 1,52 δισ. δολ. διατέθηκαν για τα δεξαμενόπλοια και 36 εκατ. δολ. για τα containerships. STAT BANK

Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Στον προβλήτα του λιμένα Σκοπέλου προσέκρουσε το Flying Cat 5

Στον προβλήτα του λιμανιού της Σκοπέλου προσέκρουσε, καταπλέοντας από Σκιάθο, το Flying Cat 5, μετά από επαφή που είχε, εισερχόμενο στο λιμάνι, με το «Εξπρές Σκιάθος», το οποίο απέπλεε για Αλόννησο.
Οι 72 επιβάτες του Flying Cat 5 αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, ενώ 26 από αυτούς, που είχαν προορισμό την Αλόννησο, προωθήθηκαν με το «Flying Dolphinν 23» της ίδιας πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Το «Εξπρές Σκιάθος», που μετέφερε 150 επιβάτες συνέχισε για Αλόννησο, όπου κατέπλευσε με ασφάλεια.
H λιμενική αρχή απαγόρευσε τον απόπλου του Flying Cat 5 προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από το τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο ρηγμάτων, εκ των οποίων το πρώτο στην αριστερή πλευρά, με μήκος ενός μέτρου και το δεύτερο στη δεξιά πλευρά, με μήκος περίπου τρία μέτρα. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Ακολούθησε έκτακτη επιθεώρηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είχε υποστεί περιορισμένης έκτασης γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά του. Μετά από την προσκόμιση σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης αξιοπλοΐας, απέπλευσε για Σκόπελο, Σκιάθο, Βόλο με 233 επιβάτες.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών Βόλου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης από τη λιμενική αρχή Σκοπέλου.

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Σε λειτουργία το Επιχειρησιακό Γραφείο του FRONTEX στον Πειραιά


Υπεγράφη τη Δευτέρα η συμφωνία για την εγκατάσταση του Επιχειρησιακού Γραφείου της FRONTEX στον Πειραιά -του πρώτου που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.

Το γραφείο στον Πειραιά θα λειτουργεί πιλοτικά για τα επόμενα δύο χρόνια και από τα αποτελέσματά του θα εξαρτηθεί το μέλλον των επιχειρησιακών γραφείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα επίσημα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Γραφείου, το οποίο θα λειτουργεί στον Πύργο της έδρας του Λιμενικού Σώματος, θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2010.

Το Γραφείο καλείται να φέρει εις πέρας την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον εκτελεστικό διευθυντή του FRONTEX Ίλκα Λάιτινεν.


«Θα δώσουμε μάχη, προκειμένου να πατάξουμε τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων που εμπορεύονται και εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ψυχές.

»Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη ριζική αναμόρφωση του εθνικού συστήματος ασύλου, με στόχο την παροχή προστασίας όσων την έχουν πραγματικά ανάγκη, των προσφύγων που τη δικαιούνται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η ξεκάθαρη πρόκληση για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα τα ελληνικά σύνορα» δήλωσε ο κ. Λάιτινεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής συνεργασίας στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σημειώνεται ότι στα ελληνικά σύνορα διεξάγεται τη στιγμή αυτή, «η μεγαλύτερη κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση», η επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ με τη συμμετοχή επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού από όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Ενα δισ. φοροδιαφυγή με 3.000 κότερα !

Σε ένα δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο της φοροδιαφυγής και της δασμοδιαφυγής μόνο από τα σκάφη αναψυχής. Σε αυτό το κολοσσιαίο ύψος ανέρχονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου.

Με το τεράστιων προεκτάσεων θέμα έχει επιληφθεί ειδικό συνεργείο του ΣΔΟΕ που αποτελείται από πέντε έμπειρους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ταξινόμησης των σκαφών ανά κατηγορίες. Εχουν προχωρήσει ήδη σε διασταυρώσεις στοιχείων εισαγωγής, transit logs και ναυλοσυμφώνων, ενώ παράλληλα ελέγχουν τις σχέσεις αντιπροσώπων και εταιρειών offshore. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι 3.000 παράκτιες εταιρείες ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των σκαφών που φέρονται ως περιουσιακά τους στοιχεία.
Ενα δισ. φοροδιαφυγή
Ετοιμοι είναι και οι σχετικοί πίνακες που συσχετίζουν τους ιδιοκτήτες με την πραγματική φορολογική τους εικόνα και που, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» τα αρμόδια χείλη, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των διωκτικών αρχών το επερχόμενο φθινόπωρο.
Αρκετοί επώνυμοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη σπεύσει να αλλάξουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των σκαφών τους προκειμένου να αποσοβήσουν το ενδεχόμενο της δημόσιας διαπόμπευσης στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μεγάλα, πρωτοκλασάτα «ονόματα» του ναυτιλιακού και επιχειρηματικού χώρου, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στα χέρια της εφημερίδας, έχουν ήδη σπεύσει να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σκαφών τους. Γνωστός, ιδιαίτερα προβεβλημένος εφοπλιστής πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ για να απαλλάξει το σκαρί του από τη ρετσινιά της offshore, ενώ ο αντίστοιχος «αποχαρακτηρισμός» του σκάφους μιας άλλης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό της 3,5 εκατ. ευρώ. Αποκαλύφθηκε επιπλέον ότι μόνο σ' ένα γραφείο του Λονδίνου έχουν έδρα περίπου 100 σκάφη, οπότε και ζητήθηκε Διοικητική Συνδρομή από τις αγγλικές τελωνειακές αρχές.
Στο ΣΔΟΕ προσέφυγε επιπλέον η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, όπου και έθεσε ευθέως το θέμα της πλήρους καταστρατήγησης των διατάξεων περί Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α). Συγκεκριμένα, ζήτησε από το ΣΔΟΕ να προβεί σε ελέγχους προκειμένου να απαλλαγεί ο χώρος από τους ιδιώτες που, με το πρόσχημα των ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής, απολαμβάνουν προνόμια όπως η απαλλαγή ΦΠΑ εισαγωγής 23% και φόρου πολυτελείας εισαγωγής σκαφών αναψυχής 10%. Οι παραπάνω ιδιώτες κάνουν χρήση του προνομίου της αγοράς αφορολόγητων εφοδίων (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), ενώ παράλληλα απολαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ 5,5% και φόρου 5,5% επί των εσόδων από ναυλοσύμφωνα, καθώς επίσης και μειωμένα τιμολόγια στις μαρίνες.
Στη συντονισμένη «εκστρατεία» που συντονίζει το ΣΔΟΕ, έχουν συστρατευθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το Υπουργείο Ναυτιλίας, η ΔΟΥ Πλοίων και το ΚΕ.Π.Υ.Ο. Ανάλογη δράση έχουν αναλάβει και οι άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ. Τα διάφορα σκάφη αναψυχής έχουν ταξινομηθεί σε τέσσερις κατηγορίες:
  • Ν.Ε.Π.Α. - Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής
  • Ιδιωτικά θαλαμηγά πλοία, μεικτά επαγγελματικά και αναψυχής με ξένη ή ελληνική σημαία.
  • Ιδιωτικοί θαλαμηγοί με ξένη σημαία και ιδιοκτησία σε offshore εταιρείες.
  • Ιδιωτικά σκάφη με ελληνική σημαία, δηλωμένα κανονικά από τους κατόχους (κυρίως μικρά φουσκωτά).
Η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού υποστηρίζει ότι μεγάλο ποσοστό από τις περίπου 1.300 ΝΕΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Αττική δεν είναι πραγματικοί επαγγελματίες του κλάδου αλλά ιδιώτες που απολαμβάνουν τις ατέλειες και φοροαπαλλαγές, συντάσσουν εικονικά ναυλοσύμφωνα, νομιμοποιώντας έτσι έσοδα από παράνομες ενέργειες. Τα σκάφη αυτά έχουν μήκος από 17-25 μ., αξία από 1,5 έως 4,5 εκατ. ευρώ, με τη φοροδιαφυγή να υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, σε 800.000 ευρώ ανά σκάφος. Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω σκαφών αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της λαθρεμπορίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και πιθανότατα την παράβαση του ποινικού νόμου για πλαστά πιστοποιητικά.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, τα περίπου 500 επαγγελματικά σκάφη με ξένη σημαία παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού των νομίμων με ελληνική σημαία σκαφών, καθώς προσφέρουν πολύ πιο φθηνές τιμές, αφού δεν δηλώνουν καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η κατηγορία, τέλος, των ιδιωτικών σκαφών με ξένη σημαία και ιδιοκτησία σε παράκτιες εταιρείες, ενώ ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο φερόμενος αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, αφορά περίπου 2.500 σκάφη στην Αττική και συνολικά 3.000 σκάφη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πίνακες που πήρε το ΣΔΟΕ από τις μαρίνες Ελληνικού, Φλοίσβου, ΣΕΦ, Ζέας, Βουλιαγμένης και Αλίμου κατέδειξαν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι... αντιπρόσωποι παράκτιων πλοιοκτητριών εταιρειών.
«Ράμπο» με... νυστέριΣυγκροτήθηκε ειδικό «ιατρικό τμήμα»
Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο μήνας των καθοριστικών εξελίξεων στο «μέτωπο» των ιατρών και των ιδιωτικών κλινικών. Ως πρόγευση, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, έχουν ήδη ανοίξει αρκετοί τραπεζικοί λογαριασμοί, πρακτική που πρόκειται να γενικευθεί μετά το πέρας της θερινής ραστώνης. Από τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός επώνυμων «ορκισμένων στον Ιπποκράτη» με ιδιαίτερα μεγάλη πελατεία, δηλώνει υπερβολικά μικρά εισοδήματα, έως και κάτω από το φορολογητέο όριο.
Συγκροτήθηκε λοιπόν ειδικό «ιατρικό τμήμα» του ΣΔΟΕ που κατέστρωσε την κατάλληλη μεθοδολογία, με στόχο τη βελτίωση της φορολογικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης ομάδας επαγγελματιών. Τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να προκύψουν για το Δημόσιο αποτελούν τον πρώτο, προφανή στόχο. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξεί να στείλει ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία και να την πείσει ότι οι ελεγκτικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία είναι αποφασισμένες να επιβάλουν χωρίς να υπολογίζουν τα «κόστη» παλαιάς κοπής.
Στην ατζέντα της συγκεκριμένης προσπάθειας, συμπεριλαμβάνεται η ευρύτατη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Πιο συγκεκρι?μένα, θα προβληθούν με κάθε δυνατό τρόπο τα είδη των παραβάσεων που διαπιστώνονται και τα ύψη των προστίμων που επιβάλλονται, προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην ακεραιότητα και αποτελεσ?ματικότητα του φορολογικού συστήματος αλλά και της φορολογικής διοίκησης. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι μια από τις σημαντικές παράπλευρες επιδράσεις θα είναι και η εκούσια δήλωση των πραγματικών εισοδη?μάτων από μεγάλη μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών που θα αναγκαστούν να συνειδητοποιήσουν τη νέα φορολογική πραγματικότητα.
Ο δεύτερος καυτός φάκελος Ανοίγουν εκατοντάδες λογαριασμοί γιατρών
Εκατοντάδες λογαριασμοί γιατρών, κλινικών και άλλων εμπλεκομένων στον χώρο της υγείας αναμένεται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη έκδοση των, προβλεπομένων από το Π.Δ. 186/ 92, στοιχείων ακολουθεί έλεγχος της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών με δικαιούχους τα πρόσωπα που υπέπεσαν στις συγκεκριμένες παραβάσεις.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μέσω των παραπάνω λογαριασμών, έχουν διακινηθεί χρηματικά ποσά που δεν συνάδουν με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις κατά τόπους ΔΟΥ οι δικαιούχοι τους, οι λογαριασμοί καθίστανται αυτομάτως ύποπτοι. Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια προανάκρισης σύμφωνα με το άρθρο 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με στόχο τη συγκέντρωση των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων που θα βεβαιώσουν την τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Για τον έλεγχο της προέλευσης των ποσών που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ζητείται η επιπλέον παροχή στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η γνωστοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των προσώπων που έχουν προβεί σε καταθέσεις μετρητών ή έχουν δώσει εντολές για αποστολή εμβασμάτων αλλά και η αποστολή αντιγράφων δύο όψεων των σωμάτων επιταγών που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς, προκειμένου να προκύψει η ταυτότητα του κομιστή τους.
Στην περίπτωση που η ανακριτική διαδικασία δείξει ότι τα χρηματικά ποσά αφορούν συναλλαγές που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της επαγγελματικής δραστηριότητας του δικαιούχου του λογαριασμού, ελέγχεται απλώς η εφαρμογή του φορολογικού νόμου κατά τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του φορολογικού νόμου, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που θα καταλογισθούν, προσδιορίζεται και το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μη δηλωθέν εισόδημα το οποίο και δεσμεύεται άμεσα μέσω του άρθρου 7 του Ν. 3691/ 08 είτε μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει ο ιδρυτικός νόμος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η προανάκριση τελειώνει με την κλήση σε απολογία του δικαιούχου του λογαριασμού που αυτομάτως καθίσταται κατηγορούμενος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Oλες οι σχετικές υποθέσεις καταλήγουν αυτεπαγγέλτως στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Η επαγγελματική ομάδα των γιατρών βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της κοινής γνώμης. Εκτός από τη μεγάλη και ιδιαίτερα λαοφιλή ομάδα των λειτουργών υγείας που τιμούν τον όρκο τους, ξενυχτώντας σε χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, τα «φακελάκια» και οι «γιατροί του Κολωνακίου» συνθέτουν τους δύο βασικούς πυλώνες της αγανάκτησης του κόσμου.
Η τελική διαμόρφωση του δημόσιου αισθήματος είναι αναγκαστικά ευθέως ανάλογη της κατάληξης και της γενικότερης αποτελεσματικότητας της παραπάνω «εκστρατείας».
Συνταξιούχος χωρίς δήλωση με σκάφος 34 μ. Σταχυολογούμε μερικές από τις άκρως εξόφθαλμες περιπτώσεις που «φιλοξενούνται» στους πίνακες του ΣΔΟΕ:
  • Μισθωτός με 86.806 ευρώ εισόδημα το 2008 κατέχει «παράκτιο» σκάφος μήκους 58,2 μέτρων.
  • Μισθωτός με 38.255 ευρώ εισόδημα το 2009 δηλώνει «αντιπρόσωπος» παράκτιας εταιρείας στην οποία ανήκει σκάφος μήκους 54,5 μέτρων.
  • Δικηγόρος με 21.009 ευρώ εισόδημα το 2009 «αντιπροσωπεύει» παράκτιο σκάφος μήκους 23,9 μέτρων.
  • Συνταξιούχος που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τις χρήσεις 2007 και 2008 διαθέτει «επαγγελματικό» σκάφος μήκους 34,2 μέτρων.
  • Αρχιτέκτων Μηχανικός με εισόδημα 21.446 ευρώ για το 2008 έχει στην κατοχή του «επαγγελματικό» σκάφος μήκους 17,55 μέτρων.
  • Μισθωτός και διευθύνων Σύμβουλος ΝΕΠΑ με εισόδημα 23.734 ευρώ το 2008 διαθέτει σκάφος μήκους 58,3 μέτρων ιδιοκτησίας της παραπάνω εταιρείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...