Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στόχος πειρατικής επίθεσης 335 πλοία

I have taken an image of the MV Faina with the...Image via Wikipedia
Στην «πειρατεία: ενορχηστρώνοντας την αντιμετώπιση», είναι αφιερωμένη η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, που γιορτάζεται την εβδομάδα 26 - 30 Σεπτεμβρίου.

Η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), που οργανώνει τις εκδηλώσεις, δίνει εφέτος έμφαση «στη σημασία που έχουν η ασφάλεια στη θάλασσα, η προστασία της ναυσιπλοΐας από παράνομες πράξεις και το θαλάσσιο περιβάλλον».

Το θέμα, επελέγη σε συνεργασία με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), με το σκεπτικό ότι το φαινόμενο της σύγχρονης πειρατείας «αποτελεί μια μάστιγα, που όχι μόνο κοστίζει οικονομικά, αλλά κυρίως θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων στις επίμαχες περιοχές».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης η πειρατεία δεν αποτελεί ένα νέο πρόβλημα• «γεννήθηκε» στις αρχές του 1980. Τα πρώτα χρόνια η εκστρατεία του ΙΜΟ επικεντρώνονταν κυρίως στις γνωστές για τις «πειρατικές επιθέσεις» περιοχές, δηλαδή στα Στενά της Μάλακα στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη νότια Κινεζική θάλασσα.

Σε εκείνες τις περιοχές τα περιστατικά μειώθηκαν τότε σταδιακά, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου το φαινόμενο εμφανίστηκε σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Σομαλίας, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση διεθνούς οργανισμού ναυτιλίας για την πειρατεία εναντίον πλοίων, μόνο κατά τη διάρκεια του 2010, ο συνολικός αριθμός πειρατικών επιθέσεων σε πλοία έφτασε τις 445, εκ των οποίων 249 ήταν επιτυχημένες.

Επίσης 4.185 ναυτικοί έπεσαν θύματα ένοπλης επίθεσης από πειρατές και 1.090 ναυτικοί υπήρξαν όμηροι πειρατών την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 488 ναυτικοί αναφέρθηκε ότι υπέστησαν σημαντική ψυχολογική ή σωματική κακομεταχείριση.

Τα στοιχεία για το 2011, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι ανησυχητικά και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς σύμφωνα με τον ΙΜΟ μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στόχος πειρατών είχαν γίνει 335 πλοία. «Μόνο στα ανοιχτά της Σομαλίας, αναφέρθηκαν 188 περιστατικά και ο αριθμός των ομήρων έφτασε τους 400» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η HELMEPA επισημαίνει ακόμη πως το φαινόμενο της σύγχρονης πειρατείας αποτελεί σοβαρό πλήγμα και για την διεθνή οικονομία καθώς υπολογίζεται ότι η ετήσια ζημία αντιστοιχεί σε 7-12 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί τόσο στα λύτρα που καταβάλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για την απελευθέρωση πλοίων και πληρωμάτων, όσο και στα μέτρα που αναγκάζονται να λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών πιο χρονοβόρων πλόων για να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές.
TO BHMA

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...