Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Αγγελική Φράγκου: Μια ελληνίδα στον σκληρό κόσμο της διεθνούς ναυτιλίας

Στον σκληρό κόσμο της διεθνούς ναυτιλίας ελάχιστες είναι οι κορυφαίες παρουσίες γυναικών. Η Αγγελική Φράγκου, προερχόμενη από γνωστή χιώτικη εφοπλιστική οικογένεια, διευθύνει από τον Πειραιά έναν όμιλο ναυτιλιακών εταιρειών που έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της Wall Street, καθώς παραμένει ακμαίος ακόμη και στις χειρότερες αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Δίκαια κατατάσσεται από το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Fortune» ανάμεσα στις δέκα δυναμικότερα ανερχόμενες γυναίκες της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής («10 global women on the rise»).

Η σύντομη παρουσίαση της επιχειρηματικής πορείας της κ. Φράγκου από το «Fortune» αρκεί για να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη:

- «Η 46χρονη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Navios Maritime Holdings άφησε τη δουλειά της στη Wall Street για να διευθύνει τις δικές της ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Το 2004 άντλησε από την αγορά 200 εκατ. δολ. για να εξαγοράσει τη ναυτιλιακή εταιρεία Navios.

- Μέσα σε ένα χρόνο η Navios έκανε την Αρχική Προσφορά Μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έκτοτε έχει συγκεντρώσει κεφάλαια και δάνεια 3,5 δισ. δολ.

- Επέκτεινε τον όμιλο, ίδρυσε άλλες δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείες και μία μη εισηγμένη εταιρεία logistics, και συνέχισε να αποδίδει μερίσματα στους μετόχους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν άλλες ναυτιλιακές εταιρείες τα έκοβαν».

Το διεθνές οικονομικό περιοδικό δεν αναφέρεται στην ισχυρή παρουσία που έχει και στη... στεριά η κ. Φράγκου: μέσω της επενδυτικής εταιρείας IRF European Finance Investments Ltd., που είναι εισηγμένη στην Παράλληλη Αγορά AIM του Λονδίνου, είναι βασική μέτοχος στον όμιλο της Marfin Investment Group, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αχανές χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών συμμετοχών. Σε αυτό ξεχωρίζουν η κορυφαία εταιρεία τροφίμων Vivartia, η εταιρεία πληροφορικής SingularLogic, η Ολυμπιακή και η ακτοπλοϊκή Attica.

Μέσα στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση της ελληνικής οικονομίας μάλιστα το IRF αύξησε τη συμμετοχή του στη MIG, που διευθύνεται από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, δίνοντας τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική ανάκαμψης της χώρας.

Το μυστικό της επιτυχίας της Αγγελικής Φράγκου, λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της τα τελευταία χρόνια, είναι ότι κινείται με μοναδική άνεση σε δύο παράλληλους επιχειρηματικούς κόσμους, που συνδέονται όλο και πιο στενά μεταξύ τους, όσο οι Ελληνες εφοπλιστές αντλούν κεφάλαια από τη Wall Street: Η κ. Φράγκου μπορεί να «διαβάζει» τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας με την οξυδέρκεια που ιστορικά διακρίνει τους Ελληνες εφοπλιστές και να αξιοποιεί με ταχύτητα κάθε ευκαιρία στον τομέα της ναυτιλίας. Aλλά με την ίδια ευκολία αναλύει τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Μπορεί να απευθυνθεί στους τραπεζίτες και χρηματιστές της Wall Street, να μιλήσει στη γλώσσα τους, να κατακτήσει την εμπιστοσύνη τους και να... ανοίξει τους κρουνούς των χρηματοδοτήσεων για τα σχέδιά της.

Τον Μάιο του 2010 η κ. Φράγκου εντυπωσίασε την επιχειρηματική κοινότητα, όταν κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το διεθνές οικονομικό σύστημα, που αγωνιούσε για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης. Αγόρασε δεκαπέντε τάνκερ τον Μάιο, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου αγόρασε άλλα επτά Very Large Crude Carrier (VLCC, πετρελαιοφόρα με μεταφορική ικανότητα 250.000 τόνων). Η συνολική αξία των συμφωνιών ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια. Σήμερα η ναυτιλιακή αυτοκρατορία της κ. Φράγκου αριθμεί αισίως ενενήντα πέντε σκάφη και διατηρεί την έδρα της στον Πειραιά. Οπως έχει πει η ίδια άλλωστε, η ναυτιλία είναι για την ελληνική οικονομία ό,τι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την αμερικανική.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗ WALL STREET ΚΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Η Αγγελική Φράγκου γνώρισε από τα παιδικά της χρόνια τον κόσμο της ναυτιλίας. Ο Χιώτης πατέρας της Νικόλαος Φράγκος από τη δεκαετία του ’60 διηύθυνε τη ναυτιλιακή εταιρεία Good Faith Shipping και στη δεκαετία του ’90 είχε τον μεγαλύτερο στόλο υπό ελληνική σημαία. Η ίδια γεννήθηκε στη Χίο, έκανε σπουδές ηλεκτρομηχανολόγου και πήρε το μάστερ της από το Πανεπιστήμιο Columbia. Η πρώτη της δουλειά ήταν στη Wall Street, σε θέση αναλυτή με ειδίκευση στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, στην τράπεζα Republic Bank.

Γρήγορα επέστρεψε στον κόσμο της ναυτιλίας κάνοντας βήματα που είχαν αποφύγει παραδοσιακοί εφοπλιστές, όπως ο πατέρας της, οι οποίοι προτιμούσαν να κρατούν τις εταιρείες τους μακριά από τα χρηματιστήρια. Οπως και πολλοί ακόμη εφοπλιστές της νεότερης γενιάς, αντιλήφθηκε την αξία των αγορών για την άντληση κεφαλαίων, για τη γρήγορη επέκταση των ναυτιλιακών εταιρειών. Μεγάλος σταθμός στην πορεία της ήταν στις 22 Φεβρουαρίου του 2007, όταν η Navios, την οποία εξαγόρασε το 2005, έκανε το ντεμπούτο της στη Wall Street και η ίδια χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη των συναλλαγών.

Η αντοχή της στις πιο δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το 2008 έπεισε τους επενδυτές ότι αξίζει να χρηματοδοτούν τα σχέδιά της. Η ίδια έχει δηλώσει ότι δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια χωρίς να χάνει τη μεγάλη εικόνα και αυτό της επιτρέπει να διοικεί αποτελεσματικά και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Λέει πάντα ότι οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο μιας σύγχρονης ναυτιλιακής εταιρείας, όχι τα πλοία. Γι’ αυτό κρατά πάντα ανοιχτές πόρτες στους συνεργάτες της και ακούει ακόμη και ιδέες με τις οποίες διαφωνεί («Δεν υπάρχουν κακές ιδέες» λέει).

Ξέρει πότε πρέπει να κάνει μια τολμηρή επιχειρηματική κίνηση, αλλά δηλώνει ότι δεν είναι εθισμένη στα deals και προχωρά μόνο όταν είναι απόλυτα πεπεισμένη για τις προοπτικές τους.

Αντιλαμβάνεται τον εαυτό της περισσότερο ως άνθρωπο που λύνει προβλήματα, βρίσκοντας λύσεις που είναι αποδεκτές από όλους. Αν συνεχίσει με τον ίδιο βηματισμό, η Αγγελική Φράγκου δεν θα αργήσει να δει το όνομά της να φεύγει από τη λίστα των ανερχόμενων του «Fortune» και να κατατάσσεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes»...

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ/ESPRESSO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...