Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέος διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές

Νέος διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές Την Τετάρτη θα προκηρυχθεί ο δεύτερος επαναληπτικός διαγωνισμός για την κάλυψη πέντε άγονων γραμμών που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και για τις οποίες έχουν εξασφαλισθεί επιπλέον 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις γραμμές:

Ηράκλειο, Σητεία, Κάσος, Πηγάδια (Κάρπαθος), Ρόδος και επιστροφή.
Θήρα, Κάσος, Πηγάδια (Κάρπαθος), Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδος και επιστροφή.
Θεσσαλονίκη, Σίγρι, Χίος, Καρλόβασι, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος.
Πυθαγόρειο, Αγαθονήσι και επιστροφή.
Ψαρά ή Μεστά, Σίγρι, Λήμνος και επιστροφή.
Επίσης, σε νέους διαγωνισμούς για τη κάλυψη έντεκα άγονων γραμμών 2010-2011 προχωρά το ΥΘΥΝΑΛ στις 14 Απριλίου. Πρόκειται για τις ακόλουθες γραμμές:
- Kαστός Λευκάδας - Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας
-Πειραιάς - Πάτμος - Λειψοί - Λέρος - Κάλυμνος - Κως - Σύμη - Ρόδος
-Πειραιάς - Αστυπάλαια - Κάλυμνος - Νίσυρος - Τήλος - Ρόδος
-Πειραιάς - Κάλυμνος - Κως - Νίσυρος - Τήλος - Ρόδος
-Χάνια - Τροιζόνια Φωκίδας
-Πειραιάς - Νάξος - Δονούσα
-Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ηρακλειά - Σχοινούσα - Κουφονήσια - Κατάπολα
-Πειραιάς - Σύρος - ’γιος Κήρυκος - Φούρνοι - Καρλόβασι
-Κύμη - Λήμνος
-Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη
-Αγία Κυριακή - Νήσος Τρίκερι.

Νέα πειρατεία σε ελληνικό καράβι

Άλλο ένα ελληνικό καράβι κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Dover που έχει σημαία Παναμά και τελεί υπό την διαχείριση της Kosmonaftis Maritime.

Το ποντοπόρο φορτηγό ναυπήγησης 1981 έπλεε προς την Υεμένη από το Πακιστάν με πλήρωμα που σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες αποτελείται από 19 φιλιππινέζους, τρείς ρουμάνους και έναν ρώσο.

Με χωρητικότητα Dwt 23447 προστίθεται στην μακριά λίστα των πλοίων που έχουν καταληφθεί σε μια περιοχή που λυμαίνονται οι πειρατές και εκτιμάται ότι επιβαρύνει με 10 δισ. δολ ετησίως στην παγκόσμια ναυτιλία.

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Διπλασιάζουν την χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών οι Κινέζοι

Cosco Vancouver IMO Number: 9285691 MMSI Numbe...Image via WikipediaΔιατεθειμένοι να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών για το χτίσιμο πλοίων τους στα ναυπηγεία της Κίνας, έως και στα 10 δισ. δολ. από τα 5 που έχουν συμφωνηθεί, εφόσον υπάρχει ζήτηση, εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κίνας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη.

Δεσμεύτηκαν επίσης ότι οι όροι δανειοδότησης προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες θα είναι οι καλύτεροι και ότι θα παροτρύνουν τους πελάτες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Διαμαντίδης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας υπέγραψε το «Σχέδιο Δράσης» που θα υλοποιήσει τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών της ναυτιλίας με 5 δισ. δολ. για την κατασκευή πλοίων τους στα κινεζικά ναυπηγεία.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Έλληνα υπουργό εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες του προς στην Ελλάδα για την άμεση βοήθεια που προσέφερε στον επαναπατρισμό των χιλιάδων Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη, με την αποστολή των ελληνικών πλοίων στην εμπόλεμη περιοχή και στη συνέχεια τη φιλοξενία τους στην Κρήτη, μέχρι την αναχώρηση τους στην Κίνα.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO 

Στην συνάντηση του κ. Διαμαντίδη με τον πρόεδρο της COSCO Captain Wei Jiafu στην έδρα της εταιρίας στο Πεκίνο, συμφωνήθηκε η περαιτέρω επενδυτική παρουσία της εταιρίας στον Πειραιά, αλλά και να συζητηθούν προτάσεις και ιδέες για επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος σε λιμάνια, ναυπήγηση πλοίων και logistics.

Η COSCO δεσμεύτηκε ότι θα ναυλώσει τα πλοία που ναυπηγούνται στην Κίνα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την χρηματοδότηση τους, αλλά και την πληρότητα του μεταφορικού τους έργου. 
tovima.gr

Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Διακοπή δρομολογίων πλοίων της γραμμής Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας

Την διακοπή δρομολογίων επτά πλοίων, μεταξύ των οποίων και τα πλοία «Ήλιον» και «Αχαιός» που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Παξοί, ενέκρινε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
 
Οι πλοιοκτήτες επικαλέστηκαν τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και την μείωση της επιβατικής κίνησης. Έτσι αποδρομολογούνται τα πλοία «Αχαιός» και «Ήλιον» που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξούς.

Νίκος Πηγαδάς: Από το ναυτιλιακό ρεπορτάζ στις ...ναυτικές ιστορίες!

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΗΓΑΔΑΣ μιλάει για τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ναυτικών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που συνέλεξε στην πολυετή καριέρα του ως ρεπόρτερ.
Οταν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά και προκειμένου να μην μπορεί κανείς να σου πει το παραμικρό, οφείλεις να κάνεις έρευνα. Οι περισσότεροι που έχουν ασχοληθεί με τις θαλασσινές ιστορίες της εποχής αντιγράφουν ο ένας τον άλλον – ακόμη και οι πανεπιστημιακοί. 
Επί 36 χρόνια έκανα ναυτιλιακό ρεπορτάζ σε εφημερίδες – μάλιστα δεν με φώναζαν ποτέ με το όνομά μου, αλλά «καπετάνιο». Είχα έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο κόσμο, με τους ναυτικούς, πήγαινα στα σωματεία τους, κάλυπτα τις ειδήσεις τους. Και οι ναυτικοί μού έλεγαν ιστορίες. 
Η πρώτη ναυτική ιστορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που άκουσα ήταν ένα περιστατικό από την απόβαση της Νορμανδίας  που θα μπορούσε να έχει γίνει ταινία! Οι Σύμμαχοι προετοίμαζαν την απόβαση, που έγινε τελικά τον   Ιούνιο του 1944, στα 70 χιλιόμετρα μήκους της ακτής της Νορμανδίας. Τον Μάιο είχε καλό καιρό, αλλά εκείνοι δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Ωστόσο, είχε ήδη συγκεντρωθεί σημαντικός όγκος του πολεμικού στόλου – 6.000 πλοία – η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση που έγινε ποτέ!

Οι Γερμανοί, υπό τις διαταγές του Ρόμε, γνώριζαν ότι οι Σύμμαχοι ετοιμάζουν κάποια επιχείρηση και επαγρυπνούσαν. Τα αποβατικά σκάφη δεν μπορούσαν να βγουν στην ακτή για ανεφοδιασμό και στα ήδη υπάρχοντα λιμάνια οι Γερμανοί θα τους εντόπιζαν. Οπότε έπρεπε να κατασκευαστεί τεχνητό λιμάνι. Σκέφτηκαν να πάρουν παλιά, άχρηστα εμπορικά πλοία από όλες τις συμμαχικές χώρες (ανάμεσά τους και δύο ελληνικά), να τα οδηγήσουν στοιχισμένα στη γαλλική ακτή και να τα μισοβυθίσουν σε σχήμα «Π», με την πλώρη του ενός να ακουμπά στο άλλο.

Ετσι θα σχημάτιζαν ένα τεχνητό λιμάνι, ώστε να σταματά το κύμα και να ανεφοδιάζονται τα πολεμικά πλοία που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση, την οποία αποκαλούσαν το κομβόι του θανάτου. Ζήτησαν τότε ναυτικούς από το Κάρντιφ της Ουαλλίας, όπου έδεναν τα ελληνικά εμπορικά πλοία – απευθύνθηκαν και στην Ελληνική Ναυτική Ενωση της περιοχής, την ΕΝΟΠ, για να προσελκύσουν εθελοντές. Τελικά προσφέρθηκαν τόσο πολλοί που επέλεξαν με κλήρο ποιος θα συμμετάσχει. Εγώ πήρα συνέντευξη από τον καπετάνιο του πλοίου που «έσερνε» τη νηοπομπή των περίπου 30 πλοίων και βγήκε ένα πρωτοσέλιδο θέμα που έκανε μεγάλη αίσθηση. Ο τίτλος απλωνόταν σε οκτάστηλο: «Ημουν επικεφαλής στο κομβόι του θανάτου». 
Από τότε και έπειτα, όταν άκουγα αντίστοιχες ιστορίες, τις συγκρατούσα – η έρευνα δεν σταμάτησε ποτέ έκτοτε. 
Τα αρχεία και τα έγγραφα που χρειαζόμουν δεν ήταν πάντοτε άμεσα προσβάσιμα. Στο υπουργείο Ναυτιλίας δυσκολεύτηκα πολύ – το αρχείο εκείνης της εποχής δεν είναι ταξινομημένο, και τα έγγραφα ήταν πεταμένα σε διάφορα υπόγεια ανάμεσα σε ποντικούς.
Δημοσιεύτηκε στο BHMAMEN, τεύχος 59, σελ. 26, Φεβρουάριος 2011.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Νέο Πρόγραμμα MSc in International Shipping and Finance

ALBA Graduate Business SchoolImage via Wikipedia
Από το ALBA Graduate Business School σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Reading 

Το ALBA Graduate Business School παρουσιάζει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc in International Shipping and Finance σε συνεργασία με το ICMA Centre του University of Reading στην Αγγλία.

Το πρόγραμμα  έρχεται να καλύψει τις εκπαιδευτικές  ανάγκες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου, καθώς και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού και απαιτητικού, ναυτιλιακού κλάδου για νεαρά στελέχη με εξειδικευμένες ναυτιλιακές γνώσεις και δεξιότητες οικονομικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Είναι διάρκειας δέκα μηνών, σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή διδασκαλία με την πρακτική εκπαίδευση, από παγκοσμίου φήμης Καθηγητές και διεθνώς διακεκριμένα στελέχη του κλάδου.

Η επίσημη  παρουσίαση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 18.30, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά (Ακτή Μιαούλη 51).

Στην παρουσίαση θα αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του  MSc in International Shipping and Finance, το πρόγραμμα μαθημάτων, τα κριτήρια επιλογής για το πρόγραμμα, καθώς και ευκαιρίες καριέρας. Την παρουσίαση του Προγράμματος θα κάνει ο Δρ. Ηλίας Βισβίκης, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο ALBA και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του προγράμματος στην Ελλάδα.
Η είσοδος είναι  ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρίλια Κούκου, τηλ: 210 8964531, e-mail:academicprograms@alba.edu.gr.

Περισσότερες  πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχει και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.alba.edu.gr/Academic/ISF.

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Τραυματισμός 52χρονου ναυτικού σε δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στο πόδι τραυματίστηκε, το βράδυ της Τετάρτης, ένας 52χρονος ναυτικός, στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια εργασιών στο δεξαμενόπλοιο «ΕΤΖΙΑΝ V».

Εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία εκφόρτωσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Αλεξανδρούπολης. 
 
Το μέλος του πληρώματος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γ.Π.Ν. Αλεξανδρούπολης, όπου παρέμενε νοσηλευόμενος.

Παραιτήθηκε ο Γ.Γ. θαλασσίων υποθέσεων

Παραιτήθηκε ο Γ.Γ. θαλασσίων υποθέσεων
Παραιτήθηκε τελικά ο γενικός γραμματέας  Γιώργος Βλάχος από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας μετά από απαίτηση του  Υπουργού Γιάννη Διαμαντίδη.
 
Από τις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Βλάχου με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν  λόγω χαρακτήρων. 
 
Ο υπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Βλάχου και τον ευχαρίστησε για τις μέχρι σήμερα σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε.

Διαμαντίδης: Επανασχεδιάζονται τα δρομολόγια των άγονων γραμμών

Τον επανασχεδιασμό των δρομολογιών για τις άγονες γραμμές προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, ο οποίος τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε επιπλέον 8 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του προϋπολογισμού των άγονων γραμμών, που για το 2011 προβλέπει 91,2 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών για να δουν με ποιό τρόπο και με πόσα χρήματα θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι άγονες γραμμές κάτι που αποτελεί, όπως είπε, και «επιθυμία του πρωθυπουργού». Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε άμεση προκήρυξη επαναληπτικού διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές.

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Επετράπη ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ Εξπρές Σαντορίνη

"Express Santorini" in MiniatureImage by ARKNTINA via FlickrΕπετράπη στις 9 το πρωί ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» Ν.Π. 10144 για βόρειες Σποράδες, με την επιδιόρθωση της βλάβης που είχε παρουσιαστεί στη δεξιά κύρια μηχανή του πλοίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή, μετά την αντικατάσταση του εμβόλου, του χιτωνίου και των κουζινέτων στον Νο 2 κύλινδρο της δεξιάς κύριας μηχανής καθώς και τη διενέργεια δοκιμαστικού πλου με ικανοποιητικά αποτελέσματα, επετράπη, σήμερα στις 09:00, ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ για εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου με προορισμό Β.Σποράδες, με 109 επιβάτες.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Μίνι κρίση στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

Μίνι κρίση ξέσπασε ξαφνικά στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, όταν ο υπουργός κ. Ι. Διαμαντίδης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γ. Βλάχο, με αρμοδιότητα τη λιμενική πολιτική να παραιτηθεί.

Ο κ. Βλάχος αρνήθηκε να παραιτηθεί και πληροφορίες αναφέρουν ότι επικάλεσθηκε τον λόγο ότι έχει τοποθετηθεί σ΄αυτή την θέση με τη δημόσια διαβούλευση, μέσω δηλαδή του opengov. Ο υπουργός μιλώντας στο «ΒΗΜΑonline» επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ζήτησε από τον κ. Βλάχο να παραιτηθεί, επειδή όπως είπε δεν μπορεί να συνεργασθεί μαζί του, λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Είναι η πρώτη φορά που υπουργός ζητεί παραίτηση γενικού γραμματέα και ο τελευταίος, όπως έλεγε και ο κ. Διαμαντίδης, αρνείται να παραιτηθεί. Αργά το απόγευμα ο υπουργός υπέγραψε την παραίτηση του γενικού γραμματέα και την απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα περαιτέρω.

Κλειστή η διώρυγα της Κορίνθου

Korinthos canal passage 032Image by The Hitmaker via FlickrΚλειστή για τη ναυσιπλοΐα είναι διώρυγα της Κορίνθου, λόγω κατολισθήσεων που σημειώθηκαν την Τρίτη στα πρανή της διώρυγας προς την πλευρά του Σαρωνικού.

Οι εργασίες για την απομάκρυνση των χωμάτινων όγκων που έπεσαν με την κατολίσθηση εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 15 ημέρες.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Αποδρομολόγηση επτά πλοίων

Την αποδρομολόγηση εφτά πλοίων από μικρές εσωτερικές γραμμές καθώς και του «Νήσος Ρόδος» από τα Δωδεκάνησα και του «Λισσός» από Χίο - Μυτιλήνη ενέκρινε το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Αποδρομολογούνται τα πλοία «Αχαιός» που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξούς, το «Ηλιον» Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξούς, το «Νήσος Ρόδος» Δωδεκάνησα, «Λισσός» Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη, «Αριστόβουλος» Πειραιά-Καματερό-Παλούκια, «Φλάινγκ Ντόλφιν Ερμής» Πειραιάς - Αίγινα- Αγκίστρι, «Παπαγεωργίου» Καβάλα-Πρίνου- Κεραμωτή Θάσου.
Οι πλοιοκτήτες επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στα πλοία τους λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση της επιβατικής κίνησης.
Τα δρομολόγια στις γραμμές αυτές θα καλύπτονται από άλλα πλοία μέχρι να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Σύλλογος Φίλων Υποβρύχιας Αλιείας "ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ"

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Ελεύθερης Κατάδυσης και Υποβρύχιας Αλιείας Κατερίνης με την επωνυμία ΄΄ ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ΄΄ με τμήματα ελεύθερης κατάδυσης , υποβρύχιας αλιείας και παρατήρησης υποβρύχιας ζωής.

Σκοπός του συλλόγου είναι η αναψυχή ,ο αθλητισμός και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης με ταυτόχρονη παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε θέματα που προάγουν την προσπάθεια όλων μας για καθαρές κι ελεύθερες θάλασσες της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της Πιερίας.
Ο σύλλογος αυτός ιδρύεται υπο το καθεστώς της πλήρους απαγόρευσης της υποβρύχιας αλιείας στην περιοχή της Πιερίας αλλά και του ευρύτερου χώρου του Θερμαϊκού κόλπου.
Η ίδρυση του συλλόγου κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου πέραν των σκοπών του να αντιμετωπιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο η απαράδεκτη απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας στην Πιερία αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Θερμαικού σε μια πρωτοφανή καταπάτηση του συνταγματικά με το Νόμο********** κατοχυρωμένου διακαιώματός μας στην ερασιτεχνική αλιεία στις θάλασσές μας..
Μετά τιμής και πλήρες συναίσθημα ευθύνης ,η προσωρινή επιτροπή (Δ.Σ.)
Για συμμετοχή, στήριξη ,εγγραφή,βοήθεια :
Πληροφορίες gakouli@yahoo.gr

http://sfyak.blogspot.com/

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

"Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο και παράνομος ανεφοδιασμός πλοίων, στα Βάτικα Λακωνίας"

Ο ΔΗΜ. ΠΟΛΛΑΛΗΣ
Υπόμνημα προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας σχετικά με το αγκυροβόλιο και τον ανεφοδιασμός πλοίων στο Κόλπο των Βατίκων κατέθεσε η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας,

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξης: 
"Σχετικά με το ανεξέλεγκτο  αγκυροβόλιο αλλά και τον παράνομο ανεφοδιασμό πλοίων, στον κόλπο της Νεάπολης (Βάτικα) Λακωνίας, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να κάνει γνωστές τις θέσεις της,  αναφορικά με την αρνητική τουριστική εικόνα που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή.
Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας εκπροσωπεί το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού και έχει ως καταστατική της υποχρέωση, αφενός μεν την διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της και κατ’ επέκταση του ξενοδοχειακού κλάδου, αφετέρου δε ως αρμόδιο θεσμικό όργανο, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εντέλλεται να διαμορφώνει άποψη και να προτάσσει τις θέσεις της στην χάραξη της τουριστικής πολιτικής του τόπου".  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Εφοπλιστής - αίνιγμα και άλλοι δύο στην υπόθεση με τις μίζες υποβρυχίων

Εφοπλιστής - αίνιγμα και δύο ακό­μη πρόσωπα βρίσκονται από τον Νοέμβριο στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και των δικαστικών αρχών που διερευνούν την πορεία του μαύρου χρή­ματος στη δουλειά με τα γερμανικά υποβρύχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να κλη­θούν για κατάθεση από τον εισαγγελέα αλλά και την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για... διευκρινίσεις.
Τα τρία αυτά πρόσωπα θεωρούνται σημαντικά στις έρευνες για την αγορά των υποβρυχίων και τις... συνεπαγόμε­νες μίζες, που φαίνεται ότι διακινήθη­καν μέσα από ένα πολυδαίδαλο δίκτυο.

Ο εφοπλιστής - αίνιγμα
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που δημοσιεύ­εται στη σελίδα 17 είναι αποκαλυπτικό, αφού «φωτίζει» το πρόσωπο του Μιχά­λη Ματαντού. Του ανθρώπου από εται­ρεία του οποίου φέρεται ότι πέρασε με­γάλο μέρος του χρήματος που διακινήθηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ο εν λόγω εφοπλιστής είχε την εταιρεία στην οποία θεωρείται πως έφτανε το χρήμα για να διανεμηθεί.

Ο Ματαντός θεωρείται «ενδιαφέρου­σα περίπτωση». Καταρχάς είναι πολύ πλούσιος. Πάνω από εβδομήντα ετών σήμερα, κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Δωδεκανήσου και μέ­νει μόνιμα στο Λονδίνο. Συγγενεύει με τη μεγάλη οικογένεια των Χανδρήδων, με την οποία ο Ματαντός έχει συνεργα­στεί σε πολλές περιπτώσεις. Λέγεται μά­λιστα ότι μεγάλο τμήμα της περιουσίας του αποκτήθηκε από τις συνέργειες που είχε από την κατασκευή πλοίων σε γερ­μανικά ναυπηγεία για λογαριασμό της οικογένειας Χανδρή.

Το ΣΔΟΕ, όπως μαθαίνουμε, βρίσκε­ται σε στάδιο προχωρημένων ερευνών, τις οποίες έχει αναλάβει έμπειρο στέ­λεχος, που σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ετοιμάζει πόρισμα το οποίο θα «σπάει» κόκαλα. Θα παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές το αργότερο έως το Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζη­τήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό το ΣΔΟΕ συνόδευσε δύο εισαγγελείς (Παπανδρέου και Κυβέλου) που μετέβησαν στη Χάγη και σε επαφές με εκπροσώπους των γερμανικών δικα­στικών αρχών άρχισαν να σκιαγραφούν την πορεία του μαύρου χρήματος.

Η «Μ.Μ.» και ο σύμβουλος
Έτσι, λοιπόν, με έμφαση την έρευ­να για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που οι αρχές πιστεύουν ότι ήταν το όχη­μα για τις μίζες, ΣΔΟΕ και δικαστικές αρ­χές προσδοκούν πολλά από την εξέτα­ση του εφοπλιστή - αίνιγμα και των δύο ακόμη προσώπων που εμπλέκονται σ’ αυτό το κουβάρι.

Εκτός του εφοπλιστή, η έρευνα στρέ­φεται και στις δραστηριότητες δύο ακό­μη προσώπων. Μίας γυναίκας (M.M.), που είχε αναλάβει καθήκοντα συμβού­λου στην αγορά των υποβρυχίων, και του «Α.Χ.», ασφαλιστικού σύμβουλου, που για μεγάλο διάστημα ήταν στενός συνεργάτης του εφοπλιστή και στη συ­νέχεια ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας.

Ενώ τα πρόσωπα που διευκόλυναν τη ροή του μαύρου χρήματος αναμένε­ται να κληθούν για καταθέσεις, το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει ευθύνες και σε τρεις πρώ­ην υπουργούς (δύο του ΠΑΣΟΚ, ένας της Ν.Δ.). Το ΣΔΟΕ ερευνά και περιουσιακά στοιχεία αξιωματικών οι οποίοι είχαν με οποιονδήποτε τρόπο εμπλοκή στην προ­μήθεια των υποβρυχίων.
Από τις έρευνες προκύπτουν σημαντι­κά στοιχεία για παράνομες πληρωμές (για «όργιο μίζας» μιλούν στο ΣΔΟΕ), τα οποία γνωρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή μόλις το πόρισμα του ΣΔΟΕ διαβιβαστεί στη Δι­καιοσύνη.

Οι «ορφανές» μίζες
Μάχη γύρω από τη Ferrostaal αλλά και τον εφοπλιστή Μιχά­λη Ματαντό, που φέρεται να ήταν εκπρόσωπος των γερμανικών ναυ­πηγείων της HDW στην Ελλάδα, θα δοθεί για να βρεθούν οι δρόμοι του χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία άρχισε πάλι να κινείται μετά το δημοσί­ευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τη Δευτέρα.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανακρι­τικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η Ει­σαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών πρακτικών της Ferrostaal. Σύμφωνα με το «Spiegel», η εταιρεία (που λειτούργησε στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την HDW για τη διεκ­δίκηση της παραγγελίας των ελληνικών υποβρυχίων) έδωσε πάνω από 55 εκατ. ευρώ μίζες, όπως προκύπτει από κατά­λογο που παραθέτει με «ύποπτες πλη­ρωμές» στην Ελλάδα. Στον κατάλογο φέ­ρονται ως αποδέκτες φυσικά πρόσωπα και off-shore εταιρείες συμβούλων. Τον συγκεκριμένο κατάλογο είχε αφήσει ο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal Χορστ Β. στο σπίτι της νύφης του, για να τον απο­κρύψει από τις εισαγγελικές αρχές.

Βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η κατάθε­ση του μάνατζερ Γ.Φ. Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2003, ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην HDW, με μεγάλη επιρροή στον χώρο της γερμανι­κής εξοπλιστικής βιομηχανίας. O Χάουν ανήκε στην «ομάδα Α» (όπως ονομάζο­νταν οι ομάδες προώθησης συμφωνιών στη Ferrostaal), όπως και ο μεσάζοντας όπλων Φον Πούκλερ, ο «Άγκο», παιδικός φίλος του, και ένας Έλληνας αρχιτέκτο­νας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Στην κατάθεσή του στις 27 Οκτωβρί­ου 2010 ο Χάουν είπε – κατά το δημοσί­ευμα – ότι δεν μίλησε ποτέ με συμβού­λους για δωροδοκίες που είχε εγγράψει η Ferrostaal αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων στην Ελλάδα, αλ­λά επρόκειτο για μία «συμφωνία κυρί­ων». Όπως λέει, «για τον καθένα ήταν σαφές ότι, αν ήταν αναγκαίο να δώσουν οι σύμβουλοι χρήματα σε άτομα σημα­ντικά για τη λήψη αποφάσεων προκει­μένου να κερδηθεί η παραγγελία, αυτό έπρεπε να γίνει».

Η ταφόπλακα
Πολλοί θεωρούν ότι η αναθεώρηση της σύμβασης και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) ίσως να είναι τελικά η ταφόπλακα στις έρευνες που γί­νονται για το πού πήγαν οι μίζες. Και αυ­τό καθώς από την αναθεώρηση της σύμ­βασης, που έγινε πέρυσι προκειμένου να παραδοθούν τελικά τα υποβρύχια, απουσιάζει το όνομα της Ferrostaal, που φαίνεται ότι ήταν και ο διακινητής του χρήματος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξηγεί ότι αυτό έγινε λόγω των υπό διε­ρεύνηση θεμάτων εις βάρος της εταιρεί­ας, αλλά όσοι διαφωνούν λένε ότι με τον τρόπο αυτό εξαφανίζονται τα ίχνη...
Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «θράσος» την κατάργηση του μηχανισμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων («που πιθα­νότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδια­φανών πληρωμών», κατά τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας σημειώνοντας ότι ο χειρισμός πρακτικά χαρίζει στους Γερμανούς 120 εκατ. ευρώ από αντισταθμιστικά που δεν έγιναν).
Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι «ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγι­νε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi MAR) στα ΕΝΑΕ, αφορά μόνο το νομικό πρό­σωπο της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παρα­βάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογί­ων) ή, πολύ περισσότερο, φυσικά πρό­σωπα που δεν μπορούν να δικαιολογή­σουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσι­ακά τους στοιχεία.

Σε κάθε δε περίπτωση, τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν». Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι τα περισ­σότερα ύποπτα τιμολόγια προέρχονταν από τα ίδια τα ΕΝΑΕ...

Ερώτημα: Πρόκειται άραγε για μία κί­νηση εις βάρος του Τσοχατζόπουλου (ο οποίος σημειώστε ότι έχει κερδίσει και δίκη εις βάρος του «Spiegel» όταν το περιοδικό τον είχε δείξει ως παραλήπτη «μίζας» από τα γερμανικά άρματα) ή κί­νηση για το ξεκαθάρισμα άλλων λογαρι­ασμών;

Το... κερασάκι
Μια σημαντική πτυχή στην υπόθεση παραμένει η πώληση του ναυπηγεί­ου και το πώς έγινε... Ο Σκαραμαγκάς μπορεί να βρέθηκε στον κυκλώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο κου­φάρι του δεν θα μπορούσαν να γίνουν και νέα ντιλ. Λίγο μετά τις εκλογές (στις 4 Νοεμ­βρίου 2009 για την ακρίβεια) και ενώ οι Γερμανοί της Thyssen (στα χέρια των οποίων περιήλθε το ναυπηγείο μετά την απορρόφηση της HDW) εί­χαν ενημερώσει ότι θέλουν να φύ­γουν από τη χώρα (απειλώντας να βάλουν λουκέτο), ο Παμπούκης και ο Βενιζέλος συναντήθηκαν με τον επι­κεφαλής της Thyssen (ΤΚΜS) Χανς Κριστόφ Ατσποντίεν.

Εκεί συμφωνήθηκε να κινήσει η γερ­μανική πλευρά τις διαδικασίες και να προτείνει «υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις με επιχειρηματικό βάθος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρ­μόδιος υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι κοινός. Δηλαδή να πουληθεί το ναυπηγείο, όπως θέλουν οι Γερμανοί.

Για ένα ευρώ!
Έτσι οι Γερμανοί πήραν τη «βούλα» της κυβέρνησης και, με βάση τη σχε­τική συμφωνία, απέστειλαν προσκλή­σεις ενδιαφέροντος προς διάφορες πλευρές ενημερώνοντας ότι θα που­λήσουν το 100% του Σκαραμαγκά έναντι ενός ευρώ!

◆ Το μυστικό ήταν ότι αυτός που θα έπαιρνε τα ναυπηγεία θα έπρεπε να πληρώσει στην Thyssen 211 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το ναυπηγείο στη γερμανική μητρική.
◆ Το βραβείο για τον «τολμηρό» επενδυτή θα ήταν τα 500 εκατ. ευρώ που θα πάρει το ναυπηγείο από το Πολεμικό Ναυτικό με την παραλαβή των τριών υποβρυχίων που ήταν τότε σε εκκρεμότητα.

Οι Γερμανοί έστειλαν την πρότασή τους στον ανταγωνιστή (τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του Νίκου Ταβουλάρη, που όλοι γνώριζαν ότι δεν είχε ρευστό), σε ένα σχήμα που εκπροσωπούσε ο παλιός διευθύνων σύμβουλος Σωτή­ρης Εμμανουήλ και σε άλλο ένα fund με επικεφαλής τον Θωμά Λιακουνάκο, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στους εξοπλισμούς. Τέλος η πρότα­ση έφτασε και στο Abu Dhabi MAR, το οποίο συνεργαζόταν ήδη με την Thyssen και το οποίο διευθύνει o Λι­βανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, που έγινε γνωστός από την υπό­θεση με τους Γάλλους ομήρους που κρατούσε η Χεζμπολάχ.

Διόλου περίεργο ότι τελικά το ναυπη­γείο πέρασε στα χέρια του Abu Dhabi MAR και του Σάφα. Διόλου περίερ­γο επίσης ότι το «αστέρι» του ταλα­ντούχου Σάφα, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα ναυπηγεία, κατάφερε να λύσει τα προβλήματα του (άλλοτε «στραβού») υποβρυχίου «Παπανικολής», που στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 (έναν χρόνο μετά τη συνάντηση) παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Κάθαρση – πυροτέχνημα

«Κάθαρση - γιαλαντζί», «κά­θαρση - πυροτέχνηµα», «επικοινωνιακή κάθαρση», όπως και να το πείτε το πανηγυράκι που στήνεται ανά δυο - τρεις µήνες για «µί­ζες», «µαύρο χρήµα» και «λαδώµατα», µέσα θα πέσετε. Το σίριαλ συνεχίζεται, χωρίς ελπίδα να φτάσουµε στο τελευ­ταίο επεισόδιο και να µάθουµε αν, ποι­οι, πόσα και πώς τα πήραν! Τελευταίο επεισόδιο οι αποκαλύψεις του «Der Spiegel» για µίζες 55 εκατ. ευρώ για την αγορά των υποβρυχίων. Το ερώτηµα όµως είναι άλλο: Αφού εδώ και µήνες το δικό µας, το ντόπιο ΣΔΟΕ, έχει εντο­πίσει, από έλεγχο που έχει κάνει στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, διαδροµές µαύρου χρήµατος 32.500.000 ευρώ, γι­ατί δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;

Το ΣΔΟΕ είχε µπουκάρει στον Σκα­ραµαγκά προ οκταµήνου και είχε κάνει φύλλο και φτερό τα γραφεία. Τι βρή­κε; Πολλά και ενδιαφέροντα, τα οποία ο Καπελέρης έγραψε σ’ ένα πόρισµα, το οποίο φαίνεται ότι πολλοί διάβασαν, αλλά τίποτε δεν έκαναν. Έχουµε και λέ­µε:

Το πόρισμα

«Από τον πρωτογενή έλεγχο ανέκυ­ψαν ήδη τα εξής θέµατα:
1 Έκδοση τιµολογίων από ινδική επι­χείρηση και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά Curacao και Ολ­λανδικές Αντίλλες, Λιβερία και Κύπρο προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία ύψους 5.500.000 ευρώ περίπου για παροχή υπηρεσιών. Δεδοµένου ότι οι προσφερόµενες υπηρεσίες δηµιουργούν βάσιµες υπόνοιες ότι δεν παρασχέθηκαν ποτέ, είναι διερευνητέα η εικονικότητα των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτε­λεί το γεγονός ότι µεταξύ των προσφερόµενων υπηρεσιών είναι η προώθηση των εταιρικών συµφερόντων των Ελλη­νικών Ναυπηγείων στη Βολιβία, χώρα που δεν διαθέτει, ως γνωστόν, θάλασ­σα, ενώ ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία αµφισβητούν συγκεκριµένες συναλλα­γές µε τις ανωτέρω αλλοδαπές επιχει­ρήσεις και τα χρήµατα των τιµολογίων αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαρια­σµό στην Αυστρία.

2 Έκδοση τιµολογίων από την ελλη­νική επιχείρηση Boston Consulting Group A.E. παροχής υπηρεσιών προς Ελληνικά Ναυπηγεία ύψους 2.500.000 ευρώ περίπου. Οµοίως ως ανωτέρω το είδος των προσφεροµένων υπηρεσι­ών δηµιουργεί βάσιµες υπόνοιες ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν παρασχέθηκαν και συνεπώς είναι διερευνητέα η εικο­νικότητα των φορολογικών στοιχείων.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι στις κατα­χωρήσεις των φορολογικών στοιχείων κατά το τέλος των χρήσεων της Boston Consulting Group A.E., η ελεγχόµενη προέβαινε σε έκδοση ακυρωτικών τιµολογίων, που επίσης συνηγορεί στη δια­τύπωση των ανωτέρω αµφισβητήσεων.

3 Υπάρχουν βάσιµες ενδείξεις ότι η επιχείρηση ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ διαδρα­µατίζει σηµαντικό ρόλο στην εφαρµο­γή των σχετικών συµβάσεων για την προµήθεια των υποβρυχίων του Π.Ν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το µετοχολόγιο της εταιρείας άλλαξε πολ­λές φορές, τα τελευταία δε χρόνια πα­ρουσιάζονται σαν µέτοχοι µεταξύ άλ­λων εταιρειών και η Marin Idustrial, που αργότερα έκλεισε και συστάθηκε η Maiandros Holdings, που κατείχε το 50% της ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ, ενώ το άλλο 50% η CMY Theodore Holdings κυπρια­κών συµφερόντων.
Οι εταιρείες αυτές, εκτός της συµµε­τοχής τους στην ανωτέρω επιχείρηση, έχουν στην κυριότητά τους και ακίνητα στην Αττική και είναι υπό διερεύνηση η προέλευση των χρηµάτων που δαπανή­θηκαν για τις αγορές αυτών των ακινήτων.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ είχε συναλλαγές µε τη ΜΙΕ Europe LTD, η οποία έχει έδρα στην Κύπρο, για τα έτη 2004, 2005, 2006, που ανέρχονται στο ύψος των 3.600.000 ευρώ. Δηλαδή εξέδωσε τι­µολόγια παροχής υπηρεσιών προφανώς για να καλύψουν και να δικαιολογήσουν τη διαµεσολάβηση της MIE Europe LTD στα Ελληνικά Ναυπηγεία...

Εκπρόσωποι των εταιρειών φαίνονται της µεν πρώτης ο Παπαντωνίου Αλέξαν­δρος και Χάγιας Αντώνιος, της δε δεύτε­ρης ο Ματαντός Μιχαήλ. Το συµφωνητι­κό προβλέπει ετήσια αµοιβή της ελλη­νικής εταιρείας, ύψους 600.000 ευρώ κατ’ έτος αναπροσαρµοζόµενο.

Τέλος, ο Ματαντός Μιχαήλ µέχρι τις 19.3.2003 ήταν διαχειριστής της ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ, ο δε Χάγιας Αντώνιος ήταν υπάλληλος από το 1997 στην αρχι­κή εταιρεία Marin Idustrial. Ο δε Παπα­ντωνίου Αλέξανδρος ήταν υπάλληλος, διαχειριστής και αργότερα αντιπρόσω­πος του Ματαντού Μιχαήλ έως το 2008, που τελικά Χάγιας και Παπαντωνίου αγόρασαν εξ ολοκλήρου την εταιρεία.

Ο προβληµατισµός που προκύπτει από την ανωτέρω έρευνα έχει σχέση µε το γεγονός ότι περίπου το 70% του συνολικού ποσού της τριµερούς σύµ­βασης που υπεγράφη µεταξύ ΥΠΕΘΑ, Ελληνικών Ναυπηγείων και HDW απο­τελεί την αξία των αγορασθέντων υλι­κών και το υπόλοιπο την παρασχεθεί­σα υπηρεσία - εργασία. Το γεγονός αυ­τό, σε συνδυασµό µε την πληρωµή των υλικών που πραγµατοποιείται απευθεί­ας από το ΥΠΕΘΑ, δηµιουργεί πλείστα όσα προβλήµατα στην ολοκλήρωση της έρευνάς µας και συγκεκριµένα να διαπιστωθεί ή όχι πιθανή υπερτιµολόγηση των υλικών.

Επίσης έχουν παρασχεθεί προς την υπηρεσία µας πληροφορίες σχετικές µε τη δράση της αγγλικής επιχείρησης MFI, που είναι θυγατρική κατά 50% της Thyssen Krupp και της Ferrostaal στην καταβολή προµηθειών που αφορούσαν στην παραγγελία γερµανικών υποβρυ­χίων του Πολεµικού Ναυτικού. Αυτές οι προµήθειες φέρονται να µεταφέρ­θηκαν µε τη συµµετοχή της ελληνικής εταιρείας ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ και της κυπρι­ακής MIE Europe LTD. Οι πληροφορίες αυτές, είτε µε δικαστική συνδροµή που θα ζητήσει η αρµόδια εισαγγελεύς είτε µε διοικητική συνδροµή που θα ζητήσει η υπηρεσία µας, θα πρέπει να διασταυ­ρωθούν».

Δεν έγινε τίποτε...
Τι έχει γίνει από τότε για να Ι βρεθεί µια άκρη σ’ αυτόν τον λαβύρινθο εταιρειών µέσω των οποίων διακινήθηκαν εκατοµµύρια; Απολύτως τίποτε! Περι­µένουµε, όπως και στην υπό­θεση της Siemens, τους Γερ­µανούς να δώσουν όποιες πλη­ροφορίες υπάρχουν, γίνεται εδώ ο σχετικός ντόρος και µετά όλα ξεχνιούνται. Γιατί; Είναι µάλλον απλό. Λείπει το βασικό για να διαλευκανθούν όλες οι ύποπτες υποθέσεις: Η πολιτική βούληση. Τελεία και παύλα.
http://www.topontiki.gr/

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Στο λιμάνι του Ναυπλίου κρατείται Φ/Γ πλοίο με λαθραία τσιγάρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Στο λιμάνι του Ναυπλίου οδηγήθηκε από τις λιμενικές αρχές πλοίο σημαίας Βολιβίας με φορτίο λαθραία τσιγάρα.

Το φορτηγό πλοίο ΤΟΜΚΟ εντοπίστηκε προχθές στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Σταυρονήσι, πλησίον της Ύδρας και χθες τα ξημερώματα οδηγήθηκε συνοδεία περιπολικού σκάφους του λιμενικού στο λιμάνι του Ναυπλίου. Εκεί οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι το πλοίο μετέφερε 43 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καπετάνιος, το πλοίο φορτώθηκε από λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Αλβανία. Τα μέλη του πληρώματος - έξι Ουκρανοί- συνελήφθησαν και χθες βράδυ οδηγήθηκαν στον Πειραιά, όπου διενεργείται η προανάκριση.

ΝΔ: Ερασιτεχνισμοί και ατυχείς πειραματισμοί στη Ναυτιλία

Για συνεχείς ερασιτεχνισμούς και ατυχείς πειραματισμούς στον τομέα της Ναυτιλίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε) .
«Το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του, τους στερεί τη δυνατότητα για ένα ενιαίο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Διακυβεύει αδικαιολόγητα έναν από τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, σε μια εποχή όπου οφείλουμε να επενδύουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και έκανε λόγο για εύλογους προβληματισμούς από τηνπλευρά της Ενωσης.
«Εμείς», κατέληξε, «ως Νέα Δημοκρατία μοιραζόμαστε την εύλογη ανησυχία τους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απόσχιση του Λιμενικού Σώματος από την Εμπορική μας Ναυτιλία και δεσμευόμαστε για την επανασύνδεσή του με αυτή».

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Κατάληψη του ελληνόκτητου σούπερ τάνκερ «Ειρήνη» ανοιχτά του Ομάν

HMS Cumberland Cuts Across the Bows of a Somal...Image by Defence Images via FlickrΠειραιάς: Ένοπλοι κατέλαβαν το ελληνόκτητο σούπερ τάνκερ «Ειρήνη SL» 200 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ομάν, περίπου στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 7 Έλληνες -μεταξύ των οποίων ο πλοίαρχος, ο α' μηχανικός και ο β' μηχανικός- ένας Γεωργιανός και 17 Φιλιππινέζοι ναυτικοί.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, το σούπερ τάνκερ είχε αποπλεύσει από λιμάνι του Κουβέιτ με προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού.
Το «Ειρήνη SL» μετέφερε 270.000 τόνους αργού πετρελαίου.
Την είδηση της κατάληψης έχει επιβεβαιώσει -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων- η πλοιοκτήτρια εταιρία Enesel, που εδρεύει στον Πειραιά.
Πηγή: news.in.gr
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ - Στις Σποράδες το ράλι Β. Αιγαίου

Στα καταγάλανα νερά των Σποράδων θα λάβει χώρα το ράλι Βόρείου Αιγαίου. Είναι η 3η φορά στην ιστορία του που θα γίνει στο θαλάσσιο χώρο των υπέροχων αυτών νησιών. Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της, η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου θα φιλοξενηθεί φέτος στη Σκόπελο, έπειτα από την πολυετή παρουσία της στα νερά του Τορωναίου κόλπου, της Χαλκιδικής.

Η συμφωνία για τη νέα ρότα της Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας επετεύχθη μεταξύ του διοργανωτή ομίλου Ανοικτής θάλασσας και του δήμου Σκοπέλου. Συμπαραστάτες τους είναι ο Ν.Ι.Κ.Ο.Σ (Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Κολυμβητικός Όμιλος Σκοπέλου) και ο Ι.Ο.Β.Α.Θ (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Βόλου Ανοικτής Θάλασσας).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν από τις 6 - 13 Αυγούστου, με την παράλληλη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανοικτής Θάλασσας και οι διοργανωτές ευελπιστούν πως φέτος ο στόλος της διοργάνωσης θα αυξηθεί κατά πολύ.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ (Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός Κολυμβητικός Όμιλος Σκοπέλου) Με αυτές της ενέργειες βοηθάτε την Σκόπελο
http://skopelos-news.blogspot.com/

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Συνέλαβαν δεκάδες πειρατές στον Ινδικό ωκεανό

Το ινδικό ναυτικό και η ακτοφυλακή συνέλαβαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό περισσότερα από 50 άτομα που επέβαιναν σε πειρατικό πλοίο έπειτα από ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.

«Στο πλοίο επέβαιναν 52 άνθρωποι συνολικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μ. Ναμπιάρ, ο οποίος δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των συλληφθέντων, ούτε τον ακριβή αριθμό των πειρατών που βρίσκονται μεταξύ αυτών.

Οι συλλήψεις έγιναν σε ταϊλανδικό αλιευτικό πλοίο, που είχε καταληφθεί πριν από έξι μήνες ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και το οποίο όπως φαίνεται εξυπηρετούσε ως βάση των πειρατών για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους κατά των πλοίων, σύμφωνα με το υπουργείο. Η αστυνομία θα ανακρίνει τους συλληφθέντες μόλις αφιχθούν στην Βομβάη.

Το ναυτικό της Ινδίας και η ακτοφυλακή ενεργοποιήθηκαν μετά την ειδοποίηση ελληνόκτητου πλοίου ότι πειρατές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το πλοίο, 100 ναυτικά μίλια δυτικά του Καβαράτι, ανοιχτά του κρατιδίου Κεράλα, στη νοτιοδυτική Ινδία.

Οι ινδικές ναυτικές δυνάμεις καταδίωξαν δύο ταχύπλοα, τα οποία τους οδήγησαν σε πλοίο που εξυπηρετούσε ως βάση των πειρατών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου.

«Οι ανταλλαγές πυρών ήταν σύντομες, αλλά καθοριστικές. Οι πειρατές υποχώρησαν γρήγορα και ανέβασαν λευκή σημαία για να παραδοθούν», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα βλάβη στο πλοίο «CRUISE EUROPA»!

Βλάβη παρουσιάστηκε, σήμερα στις 09.00, στην ηλεκτρογεννήτρια του Επιβατηγό-Οχηματαγωγό «CRUISE EUROPA» σημαίας Ιταλίας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ανκώνα για Ηγουμενίτσα-Πάτρα και ενώ έπλεε 4,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Κέρκυρας, με 202 επιβάτες.
 
Στις 11:10 το πλοίο απεκατέστησε τη βλάβη και κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου αγκυροβόλησε με ασφάλεια, ενώ από τη Λιμενική Αρχή, απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι την επιθεώρησή του και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.
 
 Στη συνέχεια μετά την επιθεώρηση και την προσκόμιση του προαναφερθέντος βεβαιωτικού, επετράπη, στις 15:55, ο απόπλους του πλοίου για τη συνέχιση του δρομολογίου του.

Η ΑΝΕΚ LINES ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ferry Sofoklis Venizelos, SWBZ, IMO 8916607, i...Image via Wikipedia
Η ισχυρή παρουσία της ΑΝΕΚ LINES στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Ευρώπης υπογραμμίζει τον σταθερό προσανατολισμό της εταιρείας στις μεγάλες τουριστικές αγορές του εξωτερικού με στόχο την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.
Τον Ιανουάριο  του 2011, η ΑΝΕΚ LINES συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία σε τέσσερις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού που διοργανώθηκαν αντίστοιχα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας (8 - 9/1), στη Βιέννη της Αυστρίας (11-16/1), στη Στουτγκάρδη  της Γερμανίας (15-23/1) & στη Ζυρίχη της Ελβετίας (27-31/1).
Το κοινό  που επισκέφθηκε τα περίπτερα της εταιρείας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πρωτοποριακή παροχή για την Καλύτερη Διαθέσιμη Τιμή - Best Price- στις γραμμές της Αδριατικής και να πραγματοποιήσει με την βοήθεια των συνεργατών της ΑΝΕΚ επί τόπου online κράτηση. Η συγκεκριμένη παροχή καθιερώνεται για πρώτη φορά στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας από την ΑΝΕΚ LINES. Η Καλύτερη Διαθέσιμη Τιμή της ΑΝΕΚ LINES υπολογίζεται αυτόματα, επιλέγοντας τη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, την δεδομένη στιγμή αναζήτησης, για τη διαδρομή και την ημερομηνία που επιθυμεί ο ταξιδιώτης στις γραμμές της Αγκώνας και της Βενετίας.
Παράλληλα, η ΑΝΕΚ, με το νέο πολύγλωσσο καλαίσθητο & χρηστικό φυλλάδιο της, λάνσαρε την καινούρια ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Το κοινό ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για τις σημαντικές προσφορές  της ΑΝΕΚ από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί ο επιβάτης ταξιδεύοντας στην Αδριατική όπως:
 • Τα 3+1 δωρεάν εισιτήρια ,
 • Το δωρεάν παιδικό εισιτήριο σε καμπίνα,
 • Το camper special που παρέχει δωρεάν την άνεση μίας εσωτερικής καμπίνας, με το εισιτήριο του camper και τα εισιτήρια επιβατών κατηγορίας DECK, στους ταξιδιώτες της Βενετίας.
Για άλλη μία φορά, τιμητική θέση στους χώρους των περιπτέρων της ΑΝΕΚ LINES είχε το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Η πρωτοβουλία για την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου βρήκε, όπως πάντα, μεγάλη ανταπόκριση, και οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν με τα δείγματα- δώρα ελαιολάδου . 
Ο θετικός  απολογισμός της ΑΝΕΚ LINES από τη συμμετοχή στις τουριστικές διοργανώσεις, επισφραγίσθηκε τόσο από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η εταιρεία για τα μοντέρνα, φωτεινά, και λειτουργικού σχεδιασμού περίπτερά της, όσο και από τη θερμή ανταπόκριση τόσο των επαγγελματιών του τουρισμού όσο και του κοινού που επισκέφθηκε τις εκθέσεις & ήρθε στην ΑΝΕΚ LINES για να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες, τους προορισμούς και τις προτάσεις της για τις διακοπές τους.  
Για την  ΑΝΕΚ LINES η συμμετοχή της στις διεθνείς εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της για ισχυροποίηση της θέσης της στον κλάδο, για την ανάδειξη των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων στην ακτοπλοΐα και πραγματοποίηση της δέσμευσής της να αποτελεί εξέχουσα πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς. Γεγονός που καταδεικνύεται και από την προγραμματισμένη συμμετοχή της ΑΝΕΚ  τους επόμενους μήνες σε πάνω από δέκα σημαντικές ευρωπαϊκές εκθέσεις, όπως η ΒΙΤ στο Μιλάνο & η ΙΤΒ στο Βερολίνο και το Μόναχο.  
 
Enhanced by Zemanta

Πειρατές χτύπησαν ελληνικό πλοίο αλλά τους απεκρουσαν

The MV Golden Nori was refueled after being re...Image via WikipediaΕλληνόκτητο φορτηγό πλοίο, στο οποίο επέβαιναν και επτά Έλληνες ναυτικοί, προσπάθησαν να προσεγγίσουν πειρατές που επέβαιναν σε σκάφος, 290 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ινδίας, ενώ έπλεε από τη Σιγκαπούρη προς την Υεμένη.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 31 άτομα πλήρωμα. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου πραγματοποίησε ελιγμούς και τελικά η πειρατεία απετράπη.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας.
Enhanced by Zemanta

Δεσμεύτηκαν 386 χλιδάτα γιώτ σκαφάτων

Το μεγάλο ''κόλπο'' μεγαλοεφοπλιστών και επιχειρηματιών ανακάλυψε ο ΣΔΟΕ που δέσμευσε 386 σκάφη στην Αττική, 72 στην Πάτρα και 25 στη Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και τους ελβετικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών τους

 Για να πετύχουν φοροαπαλλαγές δήλωναν πως τα  σκάφη ήταν επαγγελματικά, για να βγάζουν το μεροκάματο και όχι αναψυχής και μετά έφευγαν από την Ελλάδα αλλάζοντας σημαία.

Την ίδια ώρα ανοίγονται οι ελβετικοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών τους για να ερευνηθεί εαν τα χρήματα είναι δηλωμένα στην εφορία.

Σύμφωνα με το Capital, από τα πρόστιμα που έχουν ως τώρα επιβληθεί, 50 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στα κρατικά ταμεία, ενώ εκτιμάται ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ιδιοκτήτες περίπου 6000 σκαφών.

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκρουση φορτηγού πλοίου στο Πλατυγιάλι Αστακού

Astakos village in Aetolia-Acarnania, GreeceImage via Wikipedia

Στο λιμάνι Πλατυγιαλίου στον Αστακό προσέκρουσε φορτηγό πλοίο με 31 άτομα πλήρωμα. Δεν υπήρξε τραυματισμός, ωστόσο προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Το πλοίο με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, που είχε ξεκινήσει από το Δυρράχιο Αλβανίας, προσέκρουσε με την αριστερή πρυμναία πλευρά του σε δέστρα στη διάρκεια πρόσδεσής του στο λιμάνι, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρήγματος και διαρροής πετρελαίου κίνησης στη θάλασσα.

Το πετρέλαιο που χύθηκε, εξαιτίας των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, μεταφέρθηκε εκτός του λιμανιού, ενώ τοποθετήθηκαν και απορρυπαντικά μέσα.

Από τη Λιμενική Αρχή Πλατυγιαλίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.
Enhanced by Zemanta

Εκβιάζει η Louis με την υποστολή της ελληνικής σημαίας !

The Ausonia, a cruise liner Louis owned from 1...Image via WikipediaΕκβιάζει η διαχειρίστρια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων Louis Hellenic Cruises με την υποστολή της ελληνικής σημαίας απο τα τρία κρουαζιερόπλοιά της.

Αφού μας "φόρτωσε" με το ναυάγιο του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη η εταιρία απειλεί να κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα πλοία της αν δεν γίνουν δεκτά ορισμένα φανερά (και μή...) αιτήματά της

Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση, «η αλλαγή σημαίας επιβάλλεται, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας μας στο χώρο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα».
Η εταιρεία επιβεβαιώνει τη συνάντηση με τον υπουργό Θαλασσίων υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη τονίζοντας ότι ο υπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα της εταιρείας με το ΝΑΤ εδώ και έξι, περίπου, χρόνια. Επισημαίνει μάλιστα ότι συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές το θέμα να παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
H ανακοίνωση της εταιρείας:
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων για το θέμα της αλλαγής της σημαίας στα πλοία υπό τη διαχείριση της LOUIS HELLENIC CRUISES, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο Υπουργός ΘΥΝΑΛ Γιάννης Διαμαντίδης, έδειξε πλήρη κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα του ΝΑΤ που ταλανίζει την εταιρεία εδώ και έξι περίπου χρόνια. Πρότεινε και συμφωνήσαμε το ζήτημα να παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ήταν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φορείς της Πολιτείας έδειξαν τέτοιο ζήλο και ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος αυτού.
Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα από το 2005 τη στήριξή μας στην Ελληνική σημαία, καθώς η εταιρεία μας ήταν αυτή που ουσιαστικά αναβίωσε την Ελληνική κρουαζιέρα και συνεισέφερε στην Ελληνική οικονομία άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια - με αποκορύφωμα τη χρονιά που πέρασε - καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ανταγωνισμό που λειτουργεί υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, οι οποίες παρέχουν στα κρουαζιερόπλοια υπό ξένη σημαία σημαντικά πλεονεκτήματα και καθιστούν το έργο μας ολοένα και πιο δύσκολο. Ενόψει αυτών, η αλλαγή σημαίας επιβάλλεται προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας μας στο χώρο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, στον Ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία.
Η εταιρεία μας εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες των Ελλήνων ναυτικών και θα συνεχίσει να τους εμπιστεύεται κάτω από οποιαδήποτε σημαία, για αυτό και δεν αποκλείει την επανεξέταση του θέματος, μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες θεσμικές προϋποθέσεις».
Enhanced by Zemanta

Πρόσκρουση πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου!

Καρδιοχτύπησαν οι 75 επιβάτες του πλοίου ''Ιεράπετρα'' που προσέκρουσε στο λιμάνι κατά τις διαδικασίες πρόσδεσης... χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Το πλοίο, που μετέφερε 75 επιβάτες, 5 φορτηγά, 8 ΙΧ αυτοκίνητα και 3 δίκυκλα, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Πάτμος - Ληψοί - Λέρος - Κάλυμνος - Κως - Σύμη - Ρόδος.

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι να δοθεί από το νηογνώμονα πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Η ΑΝΕΚ LINES σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το Ε/Γ–Ο/Γ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ» Ν.Α.Ν. Ο7 που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιά – Πάτμο – Λειψοί – Λέρο – Κάλυμνο – Κω – Σύμη – Ρόδο και αντιστρόφως, πρόσδεσε κανονικά στο λιμάνι της Ρόδου, χτες Πέμπτη 3/2/2011.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το πλοίο απομακρύνθηκε από το λιμάνι μετά την αποβίβαση επιβατών και οχημάτων προληπτικά και για λόγους ασφαλείας.

Το Ε/Γ–Ο/Γ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ» απέπλευσε μετά την άρση του απαγορευτικού από το λιμάνι της Ρόδου και εκτελεί κανονικά τα δρομολόγιά του. Σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόσκρουση του εν λόγω πλοίου χτες το απόγευμα δεν αληθεύουν.
 

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Δραπετσώνα: Νίκησε το δίκαιο των πολιτών

Αναστέλλονται τα σχέδια αποκλεισμού
και τσιμεντοποίησης της παραλίας


Σε πνεύμα σύμπνοιας και αγαστής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, προεξάρχοντος του Δημάρχου κ. Λουκά Τζανή, με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Θαλασσίων υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Νικόλαο Λίτινα και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη, όπου συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της επέκτασης του CAR TERMINAL και η τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δυτικού Πειραιά.
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή επέδωσε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο διατρανώνεται η ΑΠΟΛΥΤΗ αντίθεση του λαού του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, σε κάθε απόφαση επιβάρυνσης και υποβάθμισης της πόλης και κατ’ επέκταση της ζωής των κατοίκων της.
Η συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα κινητοποιήσεων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, απέναντι στις αυθαίρετες αποφάσεις και σχεδιασμούς του ΟΛΠ, όσον αφορά το CAR TERMINAL και άλλες οχλούσες εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΕ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ των πολιτών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και αναφέρθηκε στην φιλοσοφία των παρεμβάσεων του ΟΛΠ, που μοναδική στόχευση έχουν να γίνει το λιμάνι αναγνωρισμένο διεθνώς, ως φιλοπεριβαλλοντικό (ecoport). Δεσμεύτηκε ότι κατά την πρώτη φάση ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ κανένα νέο έργο, παρά μόνο επισκευή και επίστρωση της προβλήτας, ενώ αποδέχεται την ΑΝΑΣΤΟΛΗ των αποφάσεων για τα έργα της Β’ και Γ’ φάσης, με δέσμευση νέου διαλόγου πριν από την οποιαδήποτε μελλοντική υλοποίηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην θέληση του να ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στο Δ.Σ. του ΟΛΠ, για την κατασκευή ανταποδοτικών έργων στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής από την πλευρά του τόνισε ότι «θέλουμε την ανάπτυξη, όχι όμως σε βάρος της ζωής και της πόλης μας», ενώ ζήτησε να υπάρξει εκπρόσωπος του Δήμου στο Δ.Σ. του ΟΛΠ.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για παραχώρηση χώρων του ΟΛΠ στο Δήμο μας, αίτημα που θα μπορούσε να εξεταστεί από Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τις δύο πλευρές, αλλά και με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων. «Εδώ και χρόνια απαιτούμε να μας αποδοθεί η παράλια είσοδος της πόλης μας (οικόπεδο του ΟΛΠ), να γίνει ανάπλαση της ΝΑΦΘΑ και τέλος να υπάρξει δυνατότητα συγκρότησης συμμετοχικής εταιρείας για την αξιοποίηση των χώρων των Λιπασμάτων».

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Εννέα οι υποψήφιοι για το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ

talkingImage by stefg74 via FlickrΜεταξύ εννέα υποψηφίων θα αναδειχθεί τελικά -πιθανώς μέχρι την άνοιξη- ο ανάδοχος του έργου επέκτασης του κρηπιδώματος 26 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της 6ης προβλήτας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι εννέα εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα, που κατέθεσαν προσφορές, στο πλαίσιο του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, είναι οι:
 • Μηχανική ΑΕ,
 • ΑΕΓΕΚ ΑΕ,
 • Ακτωρ ΑΤΕ,
 • ΤΕΡΝΑ ΑΕ,
 • J & P ΑΒΑΞ ΑΕ,
 • Μοχλός ΑΕ,
 • Technis SpA (ιταλικών συμφερόντων),
 • Archirodon Group NV και
 • η ισπανοελληνική κοινοπραξία FCC Contruccion SA- ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Στέλιος Αγγελούδης, μόλις η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του διαγωνισμού εξετάσει περαιτέρω τις προσφορές και ολοκληρώσει το έργο της, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου.

Ο κ. Αγγελούδης δεν θέλησε να επεκταθεί σε σχόλια για το ύψος των προσφορών, όσο το έργο της Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με βάση πάντως τους όρους του διαγωνισμού, βασικό κριτήριο ανάθεσης τής σύμβασης θα είναι η χαμηλότερη τιμή.

Το συνολικό κόστος του έργου επέκτασης τής προβλήτας ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 85 εκατ. αφορούν την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης του έργου, που υπολογίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος για το 2014-2015, ο διαθέσιμος προς εκμετάλλευση χώρος της 6ης προβλήτας θα έχει διπλασιαστεί, έχοντας αυξηθεί κατά 300 στρέμματα, ενώ η χωρητικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων θα ανέλθει στα 1,240 εκατ. TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) από 405.000 σήμερα.

Το έργο αφορά: 1) την επέκταση τού κρηπιδότοιχου 26 κατά 550 μέτρα περίπου, ωφέλιμου βάθους 16,34 μέτρων, 2) έργα υφάλων και εξάλων επιχώσεων για τη διαμόρφωση τμήματος της χερσαίας ζώνης της επέκτασης του τερματικού σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ) στον 6ο Προβλήτα, εμβαδού περίπου 220 στρεμμάτων, καθώς και θωράκιση του προκύπτοντος νέου θαλασσίου μετώπου, 3) δάπεδα βαρέως τύπου από ινωπλισμένο σκυρόδεμα στη ζώνη κυκλοφορίας κρηπιδώματος που εκτείνεται παράλληλα στο μέτωπο της επέκτασης του κρηπιδότοιχου Νο. 26 και έχει πλάτος περίπου 70.00 m (από την κρηπίδα), 4) υδραυλικά έργα αποχέτευσης ομβρίων της προκύπτουσας συμπληρωματικής χερσαίας ζώνης του λιμένα που εκτείνεται σε ζώνη συνολικού πλάτους 70.0 m περίπου και 5) τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της περιοχής της επέκτασης.

Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν εντός το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015. Η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη από ίδια κεφάλαια της ΟΛΘ ΑΕ, αλλά και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 50 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης άλλα 50 εκατ.

Σε επόμενη φάση -και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανάγκη για διεύρυνση της χωρητικότητας- θα μπορεί να γίνει η επέκταση της 6ης προβλήτας από τα ανατολικά (600 μέτρα μήκος, 250 μέτρα πλάτος, 16 μέτρα βάθος).

Αύξηση διακινούμενου φορτίου, αλλά μείωση επιβατών το 2010

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΘ ΑΕ, το 2010 η θαλάσσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω Θεσσαλονίκης (περιοχή ΟΛΘ) αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 1%, σε σχέση με το 2009 και ανήλθε σε περίπου 190.000 κοντέινερς (273.282 TEUs, έναντι 270.181 το 2009), εκ των οποίων 147.990 πλήρη και 41.979 κενά.

Πιο αισθητή αύξηση σημειώθηκε στο συμβατικό φορτίο, καθώς από τη Θεσσαλονίκη "πέρασαν" 4.402.688 τόνοι, όγκος αυξημένος κατά 24,4%, σε σχέση με το 2009. Συνολικά (συμβατικό φορτίο και εμπορευματοκιβώτια) διακινήθηκαν πέρυσι μέσω Θεσσαλονίκης 16.127.224 τόνοι προϊόντων (+7,8%, σε σχέση με το 2009, παρά την οικονομική κρίση).

Ειδικότερα, από τις προβλήτες του ΟΛΘ "πέρασαν"συνολικά 6.764.328 τόνοι (+17,5% σε σχέση με το 2009), εκ των οποίων 3.787.750 αφορούσαν φορτία εξωτερικού, 637.943 εσωτερικού και 2.338.635 transit.

Αντίθετα, μεγάλη πτώση, άνω του 36%, σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση, με τον αριθμό των επιβατών να «προσγειώνεται» στα 100.755 άτομα, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2000, ταξίδευαν ακτοπλοϊκώς μέσω Θεσσαλονίκης σχεδόν 250.000 άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 και το 2010 δεν υπήρχαν δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Κυκλάδες και Κρήτη (όταν το 2008 στο πρώτο από τα δύο δρομολόγια είχαν καταγραφεί πάνω από 3.743 αποβιβάσεις και 3.791 επιβιβάσεις και στο δεύτερο σχεδόν 1.000 κινήσεις επιβατών για καθεμία από τις δύο κατευθύνσεις).
Enhanced by Zemanta

Στο «τιμόνι» της Star Bulk Carriers ο κ. Σπύρος Καπράλος

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Star Bulk Carriers αναλαμβάνει από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο κ. Σπ. Καπράλος, ο οποίος έως τον Οκτώβριο του 2010 ήταν πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ.

Η εταιρεία ανήκει στον κ. Π. Παππά, που τελευταία έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ενασχόλησής του με την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ο κ. Καπράλος θα αντικαταστήσει τον κ. Ακη Τσιριγκάκη.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο δείκτη Nasdaq στη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιείται στις μεταφορές ξηρού φορτίου, όπως σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, σιτηρών κ.α.

Ο συνολικός στόλος αποτελείται από πέντε Capesize, και οκτώ Supramax πλοία ξηρού χύδην φορτίου , με συνολική μεταφορική ικανότητα 1.287.686 τόνων. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι 10 έτη.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Διαβεβαιώσεις για το χώρο ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών στο Μώλο Δραπετσώνας

Ως έχει θα παραμείνει ο χώρος των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών στο Μώλο Δραπετσώνας Κερατσινίου, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ  Γιώργος Ανωμερίτης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποφασισθεί κανένα σχέδιο διαφορετικής χρήσης.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης Περάματος, υπό τον Πρόεδρό τους κ. Σωτήρη Πουλικόγιαννη, επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και έθεσε το θέμα στον κ. Ανωμερίτη.

"Μαζί για το λιμάνι μας" - Εθελοντική οικολογική δράση στο Λαύριο

Ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Α.Ε., με τη συνεργασία του Δήμου Λαυρεωτικής, του κέντρου καταδύσεων «PLANET BLUE» και της ΜΚΟ «ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ», διοργανώνουν εθελοντικό καθαρισμό βυθού και προβλητών στο Λιμάνι του Λαυρίου, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 και από ώρα 9.00π.μ.

Με στόχο τον περιορισμό του υπαρκτού προβλήματος συσσώρευσης σκουπιδιών στους βυθούς και στις ακτές της περιοχής, αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του πολίτη, ξεκινάμε την προσπάθειά μας από την όμορφη μαρίνα του Λαυρίου και σας καλούμε να λάβετε μέρος σ’ αυτή μας την προσπάθεια.
Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν πέραν των εθελοντών-δυτών και άλλοι εθελοντές που θα βοηθήσουν στον καθαρισμό των προβλητών και στη διαλογή-αποκομιδή των απορριμμάτων.
Το κέντρο καταδύσεων «PLANET BLUE» θα προσφέρει, εκτός από την τεχνογνωσία του, και τους απαιτούμενους καταδυτικούς εξοπλισμούς για τους εθελοντές που θα δραστηριοποιηθούν στον βυθό, ενώ η ΜΚΟ «ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ» θα αναλάβει την οργάνωση των εθελοντών και τη συγκέντρωση των δηλώσεων συμμετοχής των αυτοδυτών.
Την οργάνωση και επίβλεψη αυτής της «γιορτής εθελοντισμού» έχει αναλάβει ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με :
Τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου (Αρμόδιος: Σαράντος Ρέτσος, τηλ. 6972324446)
Το Κέντρο καταδύσεων «Planet Blue» (Αρμόδιος: Kώστας Θωκταρίδης, τηλ. 6972992444)
Τη ΜΚΟ «Υδροναύτες» (Αρμόδιος: Παναγιώτης Τασιαδάμης, τηλ. 6978727383)
Στις ιστοσελίδες www.oll.gr και www.ydronaftes.gr μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με την εκδήλωση, καθώς επίσης και να δηλώσετε συμμετοχή στις υποβρύχιες δραστηριότητες του καθαρισμού.
Περιμένουμε όλους τους εθελοντές την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 9.00π.μ. μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πραγματική γιορτή εθελοντισμού.
Όσοι ενδιαφέρεστε για συμμετοχή στις υποβρύχιες δράσεις, μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας και να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση στο σχετικό θέμα που δημιουργήθηκε στο βήμα συζητήσεων της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ.


http://ydronaftes.gr/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...