Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Σε παροπλισμό πλοίων οδηγεί η κρίση

Του Ηλία Γ. Μπέλλου / Capital.gr

Ο γενικός δείκτης-βαρόμετρο της ναυλαγοράς BDI του Baltic Exchange, βρίσκεται σε διαρκή πτώση για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Από τα επίπεδα των 1.162 μονάδων στα οποία βρισκόταν στις 9 Ιουλίου σήμερα βρίσκεται στις 711 μονάδες με απώλειες που ξεπερνούν το 38%.

Η κατάρρευση αυτή απεικονίζει την εμβάθυνση της κρίσης που κλυδωνίζει την αγορά μεταφοράς ξηρού φορτίου, των ποντοπόρων φορτηγών ή bulkers δηλαδή. Με εξαίρεση την αρχή της χρονιάς, όταν ο δείκτης προσέγγισε τα επίπεδα των 1.900 μονάδων, τα δύο υψηλότερα σημεία του γενικού δείκτη σημειώθηκαν στις 8 Μαΐου 2012 (1.165 μονάδες) και στις 9 Ιουλίου 2012.

Έκτοτε διαδραματίζεται ένα διαρκές καθοδικό ρεύμα που συμπίπτει και με την παραδοσιακή αρνητική εποχικότητα και την υποτονική διάθεση του καλοκαιριού, αλλά ειδικά φέτος, με δεδομένη την πολυετή πτώση της αγοράς, γεννά πρόσθετες μεγάλες ανησυχίες.

Οι -πολύ συγκρατημένες- προσδοκίες εντοπίζονται στα αναμενόμενα εποχιακά φορτία αμερικανικών σιτηρών που κάθε τέλος καλοκαιριού τονώνουν την αγορά.

Όμως και από αυτό το μέτωπο τα νέα δεν είναι καλά, αφού έχει γίνει γνωστό ότι η φετινή περίοδος ξηρασίας έχει επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και η αναμενόμενη πίεση ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζει η USDA, η Διεύθυνση Γεωργίας Ηνωμένων Πολιτειών και η οποία εκτιμάται στο -17%.

Στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθεί ο υπερδανεισμός πολλών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και η υπερπροσφορά μεταφορικής δυναμικότητας που έχουν δημιουργήσει οι παραγγελίες πλοίων κατά τα «χρυσά χρόνια» της περιόδου2006-2008.

Σημειώνεται ότι τα σημερινά επίπεδα των 711 μονάδων είναι πολύ χαμηλά, αφού απέχουν λίγο από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2012 όταν σημειώθηκε και το χαμηλότερο της χρονιάς στις 647 μονάδες και πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν αφότου ξέσπασε η κρίση τον Οκτώβριο του 2008.

«Βιώνουμε μια πολύ κακή ναυλαγορά, και τα επίπεδα ημερήσιων απολαβών είναι τόσο άσχημα και παρατεινόμενα που αρχίζει και φαντάζει ανοικτό στον ορίζοντα θέμα επιβίωσης, ειδικά για τα μεγάλα πλοία bulk carriers» υπογραμμίζει μιλώντας στο Capital.gr o Γιάννης Ν. Κοτζιάς, Sale and Purchase Director του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal Shipbrokers.

Συγκεκριμένα, στα μεγάλα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, τα Capesize, οι ημερήσιες απολαβές τους, σύμφωνα με το Baltic Exchange, βρίσκονται στα 2.683 δολάρια. Αρκεί να αναφερθεί ότι το νούμερο αυτό έρχεται μετά από συνεχόμενη πτωτική πορεία από το υψηλότερο, στις 9 Ιουλίου 2012 (7.983 δολάρια). Αυτό μεταφράζεται σε μηνιαίες απώλειες της τάξης του 65%.

Ο δείκτης BCI είναι σήμερα στις 1.087 μονάδες και σημειώνει απώλειες 28% από το υψηλό της 9ης Ιουλίου 2012. «Σε αυτά τα πλοία το μέσο ημερήσιο κόστος τους είναι κατά μέσο όρο άνω των 7.500 δολαρίων. Ιστορικά η τελευταία φορά που ο μέσος ημερήσιος ναύλος των capes έπεσε κάτω από τα 3.000 δολάρια ήταν στις 5 Δεκεμβρίου 2008» επισημαίνει ο Γιάννης Κοτζιάς.

Στα μικρότερα Panamax ο μέσος ημερήσιος ναύλος σύμφωνα με το Baltic είναι σήμερα στα 6.516 δολάρια και αυτός έχει αρχίσει μια μικρή άνοδο ξεφεύγοντας από τα 6.378 δολάρια που ήταν προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χαμηλότερο της χρονιάς σημειώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2012 και ήταν 5.409 δολάρια την ημέρα.

Στα Supramax η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από τα άλλα δύο μεγαλύτερα μεγέθη πλοίων, και τα ημερήσια τους έσοδα είναι σήμερα στα 8.758 δολάρια. Ακόμα και έτσι όμως τα Supramax καταγράφουν συνεχόμενη πτώση επί 29 συνεδριάσεις του Baltic Exchange και από την 10η Ιουλίου έως σήμερα έχουν χάσει 36%.

«Εδώ υπάρχει μια τάση αισιοδοξίας καθώς παρ’ όλη την συνεχιζόμενη πτωτική πορεία τα ναύλα τους κρατούνται αρκετά πάνω από τα ημερήσια κόστη τους, καλύπτοντας αν μη τι άλλο τις βασικές τους ανάγκες λειτουργικών εξόδων, χωρίς να αναγκάζουν τον εφοπλιστή να επιδοτεί από την δική του τσέπη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Sale and Purchase Director της Intermodal.

Τα πλοία αυτά, που διαθέτουν δικά τους μέσα φορτοεκφόρτωσης έχουν την ικανότητα να αναζητήσουν επιτυχώς περισσότερες ευκαιρίες για φορτία σε αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν διαθέτουν τις ειδικές λιμενικές υποδομές και ως εκ τούτου είναι σε διαπραγματευτική θέση ισχύος απέναντι σε ναυλωτές που οφείλουν να καλύψουν τις θέσεις τους και να βρουν διαθέσιμα πλοία.

«Παρά την βοήθεια από τον ζωηρό ρυθμό των διαλύσεων, που μέχρι στιγμής δείχνει ότι θα οδηγήσει σε μια χρονιά ρεκόρ, τόσο σε αριθμό πλοίων όσο και σε τονάζ που αποσύρεται από την ενεργό δράση, το τελικό αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς πλοίων και υπαρχόντων φορτίων χειροτερεύει διαρκώς.

Τελικά, ίσως να απαιτηθεί από τους πλοιοκτήτες να σκεφτούν και το ενδεχόμενο οικειοθελούς παροπλισμού πλοίων ώστε να δώσουν από μόνοι τους βοήθεια στον εξορθολογισμό του μεγέθους του υπάρχοντος στόλου» συμπληρώνει μιλώντας στο Capital.gr.

Και για όσους δεν αντιλαμβάνονται την δεινότητα της κρίσης στα ποντοπόρα φορτηγά, προσθέτει πως «τελικά ίσως λύση του τύπου ‘κόβω χέρι να σωθώ’, να είναι μία ακόμα πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι». «Μένει να δούμε αν θα χρειαστεί οι εφοπλιστές να προβούν σε τόσο δραστικές κινήσεις, προκειμένου να σωθεί τουλάχιστον η παρτίδα. Όμως η σημερινή κατάσταση δεν βλέπουμε να φτιάχνει τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα χρονιά και δυστυχώς τα αρνητικά σημάδια μας προδιαθέτουν πώς και το 2013 θα ξεκινήσει με μια παραπλήσια νότα... απαισιοδοξίας».


Πηγή:www.capital.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...