Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

"Φουρτούνες" στη Βουλή για τα λιμάνια

Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που επικυρώνει αναδρομικά master plan των λιμένων της χώρας της δεκαετίας 2002 - 2012, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από εντονότατη αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της συμπερίληψης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο -ένσταση που απορρίφθηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τη Χρυσή Αυγή.

Η τροπολογία, που ξεπερνά τις 400 σελίδες, αφορά στις αποφάσεις των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Λιμένων, από το 2002 μέχρι και το 2012, που ρυθμίζουν χρήσεις γης και καθορισμούς των όρων δόμησης στις χερσαίες ζώνες διαφόρων λιμένων.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι διοικητικές πράξεις που έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν δημοσιεύτηκαν- και εξαιτίας αυτού του τυπικού ελαττώματος καθίστανται ακυρωτέες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. «Για να καλυφθεί το ελάττωμα, εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις. Για την έκδοσή τους, ουδείς διαμαρτυρήθηκε και φώναξε. Και επειδή δεν θέλουμε την αδιαφανή διαδικασία, θέλουμε να τις κυρώσουμε με νόμο, ώστε να καταστούν συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού. Ποιοι δεν το θέλουν αυτό; Όλοι αυτοί που έχουν χρόνια τώρα κάνει παρανομίες στα λιμάνια- και οι παρανομίες τους έρχονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Επιτροπών και των υπουργικών αποφάσεων», συμπλήρωσε.

«Οι αποφάσεις δεν αναγράφονται καν στη σχετική τροπολογία. Δεν τις διένειμε καν η υπηρεσία της Βουλής. Δεν ακούστηκε η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Πείτε μας κύριοι της συμπολίτευσης αν ξέρετε τι ψηφίζετε! Τι ψηφίζετε;» ξέσπασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: Η τροπολογία είναι απολύτως άσχετη με το νομοσχέδιο και σκανδαλώδης, προκειμένου να ξεπουληθούν άρον-άρον τα λιμάνια».

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, σημείωσε πως «δεν μπορεί να μεταβληθεί η Βουλή σε πλυντήριο», υπενθύμισε την ύπαρξη προσφυγών κατά των master plan και δήλωσε πως το κόμμα του δίνει λευκή ψήφο στη ρύθμιση.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε πως ενάντια στις υπό επικύρωση αποφάσεις, έχουν ασκηθεί αναιρέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επιτέθηκε κατά της εισηγήτριας της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτήρη: «Παρά τη λάβρα τοποθέτηση της κ. Ξυροτήρη εναντίον της τροπολογίας, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν σηκώθηκαν κατά την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Και του ληστή ψωμί και του χωροφύλακα χαμπέρι, που λέει ο λαός», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Ο λάβρος λόγος μου για το συμφέρον της χώρας θα συνεχίσει», απάντησε η Α. Ξυροτήρη. «Ίσως η κ. Κωνσταντοπούλου δεν τον ξέρει, επειδή δεν έχει συμμετάσχει στα όργανα του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ -και ως εισαγγελέας προσπαθεί να μου επιβάλλει την τάξη». Επί της ουσίας της τροπολογίας, η κ. Ξυροτήρη ζήτησε κι εκείνη την απόσυρσή της, προκειμένου να έρθουν οι ρυθμίσεις της «με το χρόνο που πρέπει ώστε να τις εξετάσουμε και να ξέρουμε τι κυρώνουμε.

«Κάνουν έναν πάκο αποφάσεις τροπολογία την Παρασκευή για να καλύψουν παρανομίες που βρίσκονται στις κυβερνητικές αποφάσεις. Δίνουμε και εξουσιοδότηση στον υπουργό να τις αλλάξει αν δεν του αρέσει», είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, χαρακτήρισε «προσχηματική» την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως αποσκοπεί σε επικοινωνιακά οφέλη.

Κατά της νομοτεχνικής κατάστρωσης και των διαδικασιών συζήτησης της τροπολογίας, τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «παντελώς άτεχνο νομοθετικά και ασύντακτο κείμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...