Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Αποζημίωση – μαμούθ θα καταβάλλει ελληνική ναυτιλιακή στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας

Aποζημίωση ύψους 22,6 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας θα καταβάλει η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία Daina Shipping, θυγατρική του ελληνικού ναυτιλιακού κολοσσού Costamare στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Η αποζημίωση είναι για το κόστος που προκάλεσε το εμπορικό πλοίου της εταιρείας Rena, όταν τον Οκτώβριο του 2011 προσάραξε σε ύφαλο στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας από την προσάραξη του πλοίου για τον καθαρισμό της θάλασσας και της ακτής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 47 εκατομμύρια δολάρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ελληνική εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει άλλα 10,4 εκατομμύρια δολάρια αν ζητήσει έγκριση-και της χορηγηθεί-να αφήσει εκεί το ναυαγισμένο πλοίο. Η συμφωνία πάντως δεν καλύπτει τη δίωξη που ασκήθηκε στους ιδιοκτήτες του πλοίου για τη ρύπανση που μπορεί να επιφέρει ποινή έως 600.000 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και ο οδηγός του πλοίου -και οι δύο από τις Φιλιππίνες- δήλωσαν ένοχοι στα αδικήματα της εσφαλμένης ναυσιπλοΐας και της αλλοίωσης επισήμων εγγράφων μετά τη σύγκρουση στον ύφαλο και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επτά μηνών.

Το πλοίο Rena κόπηκε στα δύο, τρεις και πλέον μήνες μετά την προσάραξη στον ύφαλο με αποτέλεσμα 300 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς) να φύγουν στη θάλασσα, ενώ σημειώθηκε διαρροή 350 τόνων πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...