Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Το θέμα των συμβάσεων εργασίας στη συνάντηση ακτοπλόων και ΠΝΟ

To καυτό θέμα των συμβάσεων εργασίας συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση ο κ. Χαλάς μαζί με άλλους εκπροσώπους της ΠΝΟ έθεσαν προς το ΣΕΕΝ θέμα υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα πλοία της Αδριατικής που είναι η ίδια από το 2010, αλλά και εσωτερικών γραμμών του Αιγαίου που είναι του 2011. Επίσης συζητήθηκε το θέμα των ατομικών συμβάσεων εργασίας που επιθυμούν κάποιες εταιρείες για τα πληρώματά τους.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωση της η ΠΝΟ είχε αναφέρει ότι «η Διοίκηση της Ομοσπονδίας πληροφορήθηκε καταγγελίες για παρεμβάσεις στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι ζητούν πιεστικά από τα πληρώματα της επιβατηγού ναυτιλίας να προχωρήσουν στην κατάρτιση ατομικών συμβάσεων εργασίας, μετατρέποντας μονομερώς τους όρους εργασίας και αμοιβής των ναυτεργατών, πράγμα που συνιστά de facto βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής τους σχέσης, που διέπεται, όπως είναι γνωστό, από την ισχύουσα ΣΣΕ».

Από την πλευρά του ο ΣΕΕΝ υποστηρίζει για το θέμα των ατομικών συμβάσεων ότι έχουν την ίδια ισχύ με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά έγιναν προκειμένου κάποιες εταιρείες να μπορούν να δώσουν υπερωριακά μπόνους στα πληρώματα που  όμως σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μειωθεί.

Ωστόσο για το θέμα των ατομικών συμβάσεων εργασίας η  ΠΝΟ αντιδρά και ζητά εφαρμογή της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας και παράλληλα ζητεί την υπογραφή νέας.

Σημειώνεται πάντως, ότι κάποιες εταιρείες δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα τις αυξήσεις από τις προηγούμενες συμβάσεις και οφείλουν χρήματα στα πληρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...