Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Ακυβέρνητο και φλεγόμενο πλέει στις Σεϋχέλλες το «Costa Concordia 2»

English: The "Costa Concordia" in Pi...
Image via Wikipedia
Ακυβέρνητο πλέει κοντά στις Σεϋχέλλες, ύστερα από φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα στο μηχανοστάσιό του, ένα ιταλικό κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Costa Crociere, στην οποία ανήκει και το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia που προσάραξε στην Ιταλία στις 13 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μερική απαγόρευση απόπλου λόγω ανέμων

ΦΩΤΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και οι οποίοι φθάνουν τοπικά τα 8-9 μποφόρ.

Το απόγευμα απογορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας, ενώ από τον Πειραιά δεν θα εκτελεστεί το απογευματινό δρομολόγιο του πλοίου Blue Star Paros για Πάρο-Νάξο-Δονούσα -Αιγιάλη-Αστυπάλαια αλλά και του «Ιεράπετρα» για Σύρο, Εύδηλο, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Επίθεση εργαζομένων του ΝΑΤ στον Χρυσοχοΐδη

Tην αντίδραση των εργαζομένων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απορρίψει το αίτημα για την πληρωμή υπερωριών ύψους 700 χιλιάδων ευρώ για το 2012, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προκαλεί το κοινό αίσθημα και επιβαρύνει περαιτέρω τους ασφαλισμένους στο ΝΑΤ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Στα δικαστήρια του Πειραιά πλέον όλες οι υποθέσεις ναυτικού δικαίου

 Νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία όλες οι υποθέσεις ναυτικού δικαίου και τα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με ναυτικές διαφορές θα εκδικάζονται πλέον αποκλειστικά από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιά. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε ελληνικό πλοίο στο εξωτερικό ή σε ανοικτή θάλασσα και τιμωρούνται στην Ελλάδα, αποκλειστικά αρμόδιες για τη δίωξη, ανάκριση και εκδίκασή τους καθίστανται πλέον οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε ασκούμενους δικηγόρους να πραγματοποιήσουν έξι μήνες από την πρακτική τους άσκηση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος πλήρωσης των νέων οργανικών θέσεων συμβολαιογράφων, με διαγωνισμούς που διενεργούνται φέτος και το 2013, και ορίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως αρμόδιος για την ανάδειξη προμηθευτών σε πετρελαιοειδή για τις ανάγκες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μεταθέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση θα πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε έτους, και όχι καθ' όλη τη διάρκειά του όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, με στόχο την αποφυγή αιφνιδιαστικών μεταθέσεων.

Σώοι οι επιβαίνοντες του ακυβέρνητου σκάφους στη Σκύρο

Σήμερα πρωινές ώρες, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μέσω Olympia Radio ότι το Θ/Γ σκάφος YOGI σημαίας Γαλλίας, μήκους 60 μέτρων με οκτώ επιβαίνοντες πλέει ακυβέρνητο 19 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σκύρου, λόγω μηχανικής βλάβης

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Βοήθεια 30.000 δολάρια στην Ελλάδα, από κάθε εφοπλιστή, προτείνει ο Βενιάμης

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης προτείνει στα μέλη της Ενωσης να συνεισφέρουν με το ποσό των 30.000 δολαρίων, ο καθένας, προκειμένου να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό στην προσπάθειά που γίνεται για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Στον εισαγγελέα οι οικονομικές ατασθαλίες του Οίκου Ναύτου

Στον εισαγγελέα έχει ήδη αποσταλεί ο φάκελος με τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησαν κλιμάκια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος και των ειδικών επιθεωρητών, για τα ελλείμματα που διαπιστώθηκαν σε τέσσερα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου και ανέρχονται στο ποσό των 775.000 ευρώ περίπου.

Πρόκειται για τα παραρτήματα της Κορίνθου, των Σπετσών, της Σκάλας Κατερίνης και του Λαυρίου, ενώ για την υπόθεση έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνου Σούλη, τέσσερις βαθμοφόροι.

Ανώτερες πηγές αναφέρουν ότι στις Σπέτσες έχει διαπιστωθεί έλλειμμα 195.750 ευρώ, στο Λαύριο 174.267, στη Σκάλα Κατερίνης 170.000. Διερευνάται επίσης ένα ακόμα ποσό ύψους 140.000 ευρώ. Τέλος στην Κόρινθο έχει διαπιστωθεί ένα έλλειμμα 40.784 ευρώ, ενώ διερευνάται και εκεί ένα άλλο ποσό 45.000 ευρώ, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα το τελικό πόρισμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα ελλείμματα διαπιστώθηκαν καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν έλεγχοι των απολογισμών σε κάθε παράρτημα του Οίκου Ναύτου κάθε μήνα, όπως έπρεπε.

Αυτή τη στιγμή ο Οίκος Ναύτου έχει κλείσει τους ισολογισμούς του 2004 και του 2005, ενώ το επόμενο δίμηνο ολοκληρώνεται ο ισολογισμός του 2006 και του 2007 (μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι χρήσεις).

Πλέον ο Οίκος Ναύτου διαθέτει σύστημα μηχανοργάνωσης και υπάρχει έλεγχος στα 89 παραρτήματά του, ενώ ο ιατροφαρμακευτικός οργανισμός κάθε μήνα υποβάλλει οικονομικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και έχει εφαρμόσει το μητρώο δεσμεύσεων.

Ήδη έχει αναπτυχθεί μια εφαρμογή προκειμένου να καταχωρίζεται ηλεκτρονικά η κάθε ιατροφαρμακευτική δαπάνη του κάθε ναυτικού και μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε ασφαλισμένου, τα χρήματα καταβάλλονται πλέον από την κεντρική υπηρεσία του οργανισμού και όχι από τα παραρτήματα.

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το νομοσχέδιο καθορίζει τους βασικούς άξονες και τις διαδικασίες που θα δίνεται μία άδεια για να επιβιβάζονται ένοπλες ομάδες σε πλοία, ποια είναι τα δικαιώματα των ναυτικών, πότε γίνεται η χρήση όπλων, οι απαγορεύσεις για τον ελλαδικό χώρο και οι κυρώσεις.

Επίσης δίδεται ρητά σημασία τι γίνεται στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών για το θέμα αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ένοπλες ομάδες αποτρεπτικές και άμυνας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η άδεια για την παροχή υπηρεσιών από ένοπλους φρουρούς δίνεται κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη και πρέπει να γίνεται από άτομα που έχουν την ανάλογη πιστοποίηση και δεν είναι κάτω των 21 ετών, δεν έχουν καταδικαστικές αποφάσεις και δεν αποτελούν πλήρωμα του πλοίου.

Μπορεί να ανακληθεί με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και έχει ισχύ για έξι αλλά και δώδεκα μήνες, με σχετική επιβάρυνση ειδικού τέλους και με δικαίωμα παράτασης.

Η ένοπλη ομάδα που θα παρέχει υπηρεσίες, τελεί υπό την εξουσία του πλοιάρχου, ο οποίος θα έχει και την πρόσβαση στα όπλα και τα πυρομαχικά που θα φυλάσσονται εντός του πλοίου.

Η χρήση των όπλων και των πυρομαχικών δύναται να απαγορευθεί αν, από τα διατιθέμενα στοιχεία για το επίπεδο ασφαλείας, δοθεί εντολή από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ή από άλλη ελληνική ή άλλη στρατιωτική αρχή.

Όποιος ναυτικός μέλος του πληρώματος, δεν επιθυμεί να παρέχει εργασία επί του πλοίου, ενημερώνει γραπτώς τον πλοίαρχο και δικαιούται να επιστρέψει στη χώρα του με δαπάνες του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου.

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αλλά και οι Ενώσεις Πλοιάρχων, έχουν εκφράσει επίσημα την κάθετη διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου.

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Εγκατάλειψη φορτηγού πλοίου ΒΑ της Λήμνου

AS 332M Super Puma of 125 Squadron, Republic o...
Image via Wikipedia
Εγκαταλείφθηκε από το πενταμελές πλήρωμά του, το φορτηγό πλοίο «Konkge», σημαίας Λιβερίας, στο οποίο εκδηλώθηκε το πρωί πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, βορειοανατολικά της Λήμνου.


Το πλοίο μετέφερε τσιγάρα, ενώ το πλήρωμά του, πέντε αλλοδαποί, παραλήφθηκε από πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε στη Λήμνο.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Η φωτιά έχει περιοριστεί προς το παρόν στα αμπάρια του πλοίου, το οποίο αναμένεται να μεταφερθεί σε κάποιο λιμάνι, με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Παγκόσμια Συνάντηση Κορυφής της Ναυτιλίας στην Αθήνα

dscn2221
dscn2221 (Photo credit: theo_theo)
Οι τάσεις και οι προοπτικές της ναυτιλίας, κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, θα τεθούν στο μικροσκόπιο στην πρώτη Διεθνή Συνάντηση Κορυφής της Ναυτιλίας, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 19 και 20 Φεβρουαρίου και θα εκπροσωπείται το 60% του παγκόσμιου στόλου.

Πρόεδροι ενώσεων εφοπλιστών από 3 ηπείρους και 9 χώρες (Ελλάδα, Νορβηγία, Κορέα, Φινλανδία, Ολλανδία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές, ειδικοί εμπειρογνώμονες ερευνητές και σύμβουλοι, 4 αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η ηγεσία του ΟΛΠ , ο Γενικός Γραμματέας του Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) θα συζητήσουν για τη ναυτιλία.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Παρασκευή και Σάββατο

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μείνει η χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, να συμμετάσχει στην 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με έναρξη την 00.01 ώρα της Παρασκευής και λήξη την 24.00 τα μεσάνυχτα ώρα του Σαββάτου.
 

Ακυβέρνητο πλοίο με 21 άτομα που έφυγε από τη Κάρυστο

Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, πλέει φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά, 5,5 ναυτικά μίλια βορειανατολικά της Κέας, την ώρα που πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ. 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΕΙΓΟΝ! Κινδυνεύει ελληνικό πλοίο έξω από τη Σκύρο

Τη συνδρομή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ζήτησε το ελληνόκτητο πλοίο «Αλέξανδρος», το οποίο βρίσκεται βορειανατολικά της Σκύρου, όπου πνέουν θυελλώδεις άνεμοι κατά τόπους 9 με 10 μποφόρ, αποτέλεσμα ο καπετάνιος να μην έχει το πλήρη έλεγχό του.

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδράσεις στη Σάμο για τις δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη

Ανάστατοι είναι σήμερα οι κάτοικοι της Σάμου, μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας 'Αδωνι Γεωργιάδη σε εκπομπή του ΡΑΔΙΟ 9.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα πήγαινε ένα ταξίδι που θα διαρκούσε 18 ώρες, ο κ .Γεωργιάδης απάντησε ότι «Εάν η επιλογή είναι να πάω σε 18 ώρες ή να πάω κολυμπώντας, θα πήγαινα με το «Ιεράπετρα», γιατί αυτή είναι η επιλογή σήμερα» και πρόσθεσε πως αν το πετρέλαιο πάει στα 130 δολάρια, τότε θα σταματήσουν όλα τα πλοία.

Μιχελογιαννάκης: Να καταργηθεί ο "κεφαλικός φόρος" στη κρουαζιέρα

Προσθήκη λεζάντας
Επιστολή στον Υφυπουργό Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης & Ναυτιλίας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, απέστειλε ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης, σχετικά με το τέλος επιβίβασης ανά επιβάτη που καλούνται να πληρώσουν εταιρείες υπό μη κοινοτική σημαία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
"Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα, ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας είναι ο τουρισμός και κατ’ επέκταση ο τουρισμός κρουαζιέρας. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την πλήρη απελευθέρωση της κρουαζιέρας στην χώρα μας, εν τούτοις υπάρχουν «αδιευκρίνιστα» σημεία, όπως αυτό του «κεφαλικού φόρου», το τέλος επιβίβασης ανά επιβάτη, που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες με πλοία υπό μη κοινοτική σημαία.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή γνωρίζω καλά την δυναμική του τουρισμού, τόσο σε οικονομικά μεγέθη όσο και σε θέσεις εργασίας, σας ζητώ να διευκρινιστεί εάν θα παραμείνει ο «κεφαλικός φόρος» ή θα καταργηθεί όπως ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στα ανταγωνιστικά λιμάνια".

Συνάντηση ΣΕΕΝ - ΟΛΠ για θέματα κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας

Θέματα της ακτοπλοΐας αλλά και της κρουαζιέρας, εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τού ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. ενημέρωσε το ΣΕΕΝ για τη δημιουργία - εντός του 2012 - δύο νέων επιβατικών σταθμών κρουαζιέρας στην Ακτή Θεμιστοκλέους, αλλά και για την κατασκευή δύο νέων θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στην Ακτή Μιαούλη.

Στη συνάντηση εξετάστηκε, η διασύνδεση κοινών υπηρεσιών μεταξύ αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και λιμένος Πειραιά, το νέο σύστημα ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...