Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Ρώσοι και Ισραηλινοί κόντρα στην Cosco για τον ΟΛΠ


Λίστα με 56 συνολικά υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τα λιμάνια της χώρας έχει καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε μία ειδική φόρμα όπου αναφέρονται αναλυτικά οι υπηρεσίες αυτές και δίπλα υπάρχει το κάθε λιμάνι «τσεκάρονται» και καταγράφονται οι ιδιώτες επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον γα αυτές. Oι ιδιώτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για 12 από τις 56 συνολικά υπηρεσίες και για διάφορα μεγάλα λιμάνια.

Οι υπηρεσίες αφορούν μεταξύ άλλων τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων, car terminal, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευές, μαρίνες, real estate, συγκομιδή σκουπιδιών και καταλοίπων καθώς και την ηλεκτροδότηση λιμανιών.

Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται το λιμάνι του Πειραιά και για τις 12 υπηρεσίες, της Θεσσαλονίκης για το Σ.ΕΜΠΟ, την κρουαζιέρα και το car terminal, της Κέρκυρας για την κρουαζιέρα όπως και το λιμάνι του Κατάκολου και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Die Cosco Beijing
(Photo credit: Wikipedia)
Ειδικά για τον ΟΛΠ όπου έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση της Cosco να πάρει το 60%, δίνοντας 1 δισ. ευρώ και αναλαμβάνοντας και το κόστος για έργα ανάπτυξης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους αλλά και Ισραηλινούς. Το ενδιαφέρον για τον έλεγχο του ΟΛΠ προέρχεται κυρίως από τη Ρώσικη πλευρά, ενώ οι Ισραηλινοί όπως και οι Γάλλοι επικεντρώνονται στην παροχή υπηρεσιών.

Mάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης έχει πάρει θέση για το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΛΠ λέγοντας:
«Θα χαιρόμουν να υπάρχει ανταγωνισμός στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά αρκεί να υπάρχει αντικείμενο εμπορικό. Σε μένα δεν έχει έρθει κανένας να μου καταθέσει μία  πρόταση και μάλιστα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μπορεί να έχει κατατεθεί και να μην το ξέρω. Θα πρέπει να εξετάσουμε όλη την τυπολογία των λύσεων. Δεν έχω πρόταση για να σας πω αν είμαι αντίθετος ή υπέρ».

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ βρίσκεται στα 472 εκατ. ευρώ έχοντας μία από τις σταθερότερες πορείες τη τελευταία τριετία.

Του Μηνά Τσαμόπουλου / newmoney.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...