Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

«Τρέχουν» για τα τρένα στο λιμάνι

Σύσκεψη για τις ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΠ, ΕΡΓΟΣΕ

Την πρόθεση να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια με επίκεντρο τα «φιλέτα» του ΟΛΠ και της ΕΡΓΟΣΕ προχωρώντας τα σχέδια με Cosco και Hewlett Packard, ώστε να δουλέψει η ιδέα εκμετάλλευσης των δικτύων μεταφοράς προϊόντων από την Ασία (κυρίως την κίνα) προς την Ευρώπη.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές που περιμένουν να διεκδικήσουν μερίδιο από τις συνδυασμένες μεταφορές πλοίο-σιδηρόδρομος πιέζουν τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και προσωπικά τον Α. Σαμαρά να προχωρήσουν μέσα στο μήνα τις διαδικασίες «αξιοποίησης και επενδύσεων».

Το θέμα συζητείται την Παρασκευή σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών και θα μετάσχουν οι πρόεδροι ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θ. Ζηλιασκόπουλος και οι νέοι ΕΡΓΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος, ΓΑΙΑΟΣΕ Θ. Σχίζας και Rosco Στ. Αγιάσογλου.

Επί του παρόντος, το μόνο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στη γραμμή Ικόνιο - Θριάσιο, η οποία πηγαίνει προς τα τέλη του μηνός ή αρχές του επόμενου .

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Πειραιά για τις πολυεθνικές σαν την Cosco (και τη Hewlett Packard, που μπήκε πρόσφατα στο παιχνίδι) είναι η γεωγραφική θέση, που μπορεί να μειώσει τους χρόνους παράδοσης.

Υπό την προϋπόθεση να μπει γρήγορα στο κύκλωμα της ιδιωτικοποίησης και το δίκτυο του ΟΣΕ, με αιχμή την ΕΡΓΟΣΕ (διαχείριση σιδηροδρομικού δικτύου).

Ήδη η Cosco ζητά «έκπτωση» για το ενοίκιο παραχώρηση (28 εκατ. ευρώ) που δίνει στον ΟΛΠ για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που εκμεταλλεύεται.

Οι εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων μέσω Πειραιά από την Ασία στην Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο εκτοξεύθηκαν κατά 29% και 31% αντίστοιχα, στα υψηλότερα έως τώρα επίπεδα. Καταλαβαίνει κάποιος πόσο δελεαστικό είναι για τη COSCO, το σαφάρι για την απόκτηση του συνόλου του «Container Terminal» του ΟΛΠ.

Κάπως έτσι η μετοχή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεπερνάει τα 20 ευρώ για πρώτη φορά από το 2009, όταν πέρσι μόλις που προσέγγισε τα 7,5 ευρώ!
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...