Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Ναυτιλία: Αύριο για τις συμβάσεις, έως την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο


Απόσυρση του άρθρου για τα ακίνητα ζητάει το ΝΑΤ

Αύριο στις 12 πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μεταξύ των εκπροσώπων των ακτοπλόων και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Μέχρι την Παρασκευή κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ το ΝΑΤ ζητά την απόσυρση του άρθρου για τα ακίνητα του ταμείου.

Στην προηγούμενη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), είχε ζητήσει μείωση των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων κατά 10% και  επανεξέταση του θέματος του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

Οι εκπρόσωποι των 14 συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτικών, είχαν ζητήσει αύξηση αποδοχών, αλλά και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, που χρωστούν ακόμα ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Έως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις». Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή ή απόσυρση άρθρου στο πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου συντάσσεται η τελική έκθεση.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συμφωνήσει για το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά την απόσυρσή του και έχει προειδοποιήσει για νέες κινητοποιήσεις, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Το ΝΑΤ ζητεί απόσυρση άρθρου για τα ακίνητα του ταμείου

Στον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, απεστάλη η απόφαση του ΔΣ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), με την οποία ζητείται η απόσυρση του άρθρου 54 του πολυνομοσχεδίου. Το άρθρο 54 αναφέρει ότι η «κυριότητα των ακινήτων του ΝΑΤ, στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτη (σ.σ. ο φορέας υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών), καθώς και των ακινήτων των παιδικών εξοχών μετά του περιβάλλοντος οικοπεδικού χώρου στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, εφ όσον ανήκουν στο Δημόσιο, ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταβιβάζονται στον Οίκο Ναύτη ατελώς και χωρίς άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τόσο ως προς την πράξη μεταβίβασης όσο και ως προς τη μεταγραφή».

Όπως ανέφεραν πηγές από το ΝΑΤ, τα συγκεκριμένα ακίνητα, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα από τον Οίκο Ναύτου, ανήκουν στο ταμείο των ναυτικών με συμβολαιογραφική πράξη. Για να ανατραπεί η υπάρχουσα, χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ του ταμείου και νέα συμβολαιογραφική πράξη.

Το ΝΑΤ έχει έσοδα από εισφορές ναυτικών και ενοίκια κτιρίων του, περίπου 180 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον ένα δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των ναυτικών και τους μισθούς των υπαλλήλων του. Πηγές από το ΝΑΤ αναφέρουν ότι οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι 77.000, τη στιγμή που εν ενεργεία ναυτικοί είναι λιγότεροι από 15.000.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ του ΝΑΤ το 2012 είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε να εξαιρεθούν τα ακίνητα του ΝΑΤ, από το άρθρο 3 του εφαρμοστικού νόμου 3986/2011, στο οποίο ρυθμίζονταν θέματα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

1 σχόλιο:

  1. Οι περισσότεροι κονδυλοφόροι & παπαγαλάκια, του έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου, αναφερόμενοι σε επικείμενο ανασχηματισμό ή αναδόμηση ή ανακύκλωση "αδρανών υλικών", (αφού ούτως η αλλοιώς άλλοι κυβερνούν), έχουν τον ΥΝΑ να παραχωρεί τον θώκο του σε άλλον βο(υ)λευτή. Δηλαδή τέτοιο ρεζιλίκι? μετά την κατάθεση του ενός & μοναδικού νομοσχεδίου να έχουν αλλαγές στον θώκο?
    Πώς να το εκλάβουμε έπειτα ημείς & οι λοιποί, οι "περί την ναυτιλιακήν επιστήμην & ναυτικήν τέχνην σπουδάσαντες & ενασχολούμενοι"? Βαρύ, μάλλον & ανθυγιεινό για έναν υπουργό το βλέπουμε.......
    Με θαλασσινούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...