Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Οι Αμερικάνοι κατηγορούν Ελληνα επιχειρηματία ότι έσπασε το εμπάργκο κατά του Ιράν


Σάλος επικρατεί στις ΗΠΑ με την υπόθεση Ελληνα επιχειρηματία, προέδρου ναυτιλιακής εταιρείας, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Καμπή, πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρείας Impire Shipping, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία παγώνει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και παράλληλα απαγορεύει στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί του.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβληθούν κυρώσεις στον Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Καμπή και στην εταιρία Impire Shipping για τη συγκάλυψη της ιρανικής προέλευσης αργού πετρελαίου, αποκρύπτοντας τον έλεγχο ενός σκάφους από την Εθνική Ιρανική Εταιρία Tanker (NITC), όπως επισήμανε.

Η υπόθεση με τον Έλληνα επιχειρηματία είχε έρθει στο προσκήνιο πριν λίγο καιρό, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είχαν υποστηρίξει ότι η Τεχεράνη βρήκε τον τρόπο να σπάει το εμπάργκο και να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το Ιράν χρησιμοποιεί ξένους μεσάζοντες προκειμένου να ενοικιάσει πεπαλαιωμένα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.

Όπως είχε υποστηριχθεί, στη συγκεκριμένη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Δημήτρης Καμπής, ο οποίος κατηγορείται σήμερα από τις αμερικανικές αρχές ότι αγόρασε πέρυσι οκτώ δεξαμενόπλοια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά ιρανικού αργού πετρελαίου. Ο κ. Καμπής είχε προβεί σε δηλώσεις και πριν δυο εβδομάδες διαψεύδοντας τις κατηγορίες και τονίζοντας ότι δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με τη ναυτιλία και πως για τον ίδιο η αγορά δεξαμενόπλοιων αποτελεί "νέα επιχειρηματική δραστηριότητα".

Από την πλευρά του ο κ. Καμπής με δηλώσεις του από την Αθήνα σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι «όλα αυτά είναι άσχημες φήμες που δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας, γιατί προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες και θα προβεί σε όποιες ενέργειες επιβάλουν οι αρμοδιότητές του

Αναλυτικά:

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια δημοσιοποίησης στοιχείων περί ενδεχόμενης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του Ιράν, από Έλληνα πολίτη και αλλοδαπή εταιρεία, που έχει λάβει άδεια εγκατάστασης γραφείου της στην Ελλάδα, διαβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου της αλλοδαπής εταιρείας, προκειμένου να εξεταστεί άρση της άδειας εγκατάστασής της.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν διαπιστώνεται εμπλοκή, στην υπόθεση αυτή, πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...