Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Επιδοτούμενη κατάρτιση άνεργων ναυτικών


Μπορούν να συμμετάσχουν και άνεργοι εκτός ναυτικού επαγγέλματος


Δρομολογείται πρόγραμμα, ύψους δέκα εκ. ευρώ, για επιδοτούμενη κατάρτιση άνεργων ναυτικών την περίοδο 2013-2014. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έχει δύο δράσεις.

Η πρώτη δράση του προγράμματος αφορά επιδοτούμενη, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, στο πλαίσιο του ναυτικού επαγγέλματος, με κύκλους κατάρτισης (συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ).

Η δεύτερη δράση αφορά επιδοτούμενη, συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση σε ανέργους εκτός του  ναυτικού επαγγέλματος, με ανακατεύθυνση στην αυτοπασχόληση και στην ίδρυση νέας επιχείρησης (ύψους 4 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, στις 19 Απριλίου δημοσιοποιείται και ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «Νέαρχος», συνολικού ύψους 6,42 εκ. ευρώ, που ανακοίνωσαν πρόσφατα τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας.

Το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας είναι δικαιούχος του προγράμματος, το οποίο παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου, να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση και να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες τους, ώστε να τους πείσουν για τις εργασιακές τους δυνατότητες.

Αναμένεται να ωφεληθούν περίπου χίλιοι άνεργοι νέοι ναυτικοί, εκ των οποίων 200 θα είναι αξιωματικοί και 800 κατώτερα πληρώματα λοιπών ειδικοτήτων.

Αντίδραση της ΠΝΟ

Την αντίθεσή της στη συμμετοχή του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο πρόγραμμα «Νέαρχος» εξέφρασε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Τονίζει ότι κύριος σκοπός του ΓΕΝΕ είναι καθαρά και μόνον η μέριμνα για εξεύρεση εργασίας σε ήδη υπάρχοντες άνεργους έλληνες ναυτικούς επί των πλοίων και όχι η θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία.

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών, εκφράζει την απορία του, αν οι «εκπαιδευόμενοι» θα καταλάβουν οργανική θέση πληρώματος ή απλά θα είναι επιβαίνοντες.

Υποστηρίζει ότι η όλη επιχειρούμενη διαδικασία θέλει εκ της πλαγίου να εισάγει το θεσμό της ατομικής σύμβασης εργασίας, κατά παράβαση των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...