Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Δύο μνηστήρες για την «Παγόδα» του Πειραιά

Το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου της «Παγόδας» στον Δήμο Πειραιά και της αξιοποίησής του εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε τη Μ. Τρίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην ακτή Βασιλειάδη ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Μουσουρούλης. Σε αυτή συμμετείχαν ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέλιος Σταυρίδης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ) Γιώργος Ανωμερίτης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος πάντως, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ο δήμος θα αξιοποιήσει τάχιστα το συγκεκριμένο κτίριο, με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Πηγές του Δήμου Πειραιά ανέφεραν ότι το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου είχε θέσει στον Αντώνη Σαμαρά ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν στην πόλη και ο Πρωθυπουργός, όπως λένε, είχε δώσει το «πράσινο φως».

Ενδιαφέρον για την «Παγόδα» όμως έχουν δείξει και από την Περιφέρεια. Με επιστολή τους προς τον κ. Ανωμερίτη στις 24 Απριλίου οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Στέφανος Χρήστου και Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης σημείωναν:

«Όπως έχουμε συζητήσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, η Περιφέρεια Αττικής και ειδικά οι Περιφερειακές Ενότητες Νήσων και Πειραιώς, ενδιαφέρονται για την εξεύρεση  χώρων στέγασης των Υπηρεσιών τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ενθυμείσθε, ζητήσαμε την παραχώρηση της "Παγόδας" ούτως ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι που θα εξυπηρετήσουν όλες τις απαιτήσεις  και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επανερχόμαστε στο ίδιο θέμα και θεωρούμε ότι θα τύχουμε της θετικής απάντησης του ΟΛΠ και των άλλων συναρμόδιων φορέων στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΟΛΠ και Περιφέρειας Αττικής, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον απτά και διευρυνόμενα καθημερινώς».

Κατάληξη πάντως της συνεδρίασης της Μ. Τρίτης ήταν το θέμα να ανατεθεί στους νομικούς συμβούλους των εμπλεκομένων μερών, υπό τον συντονισμό του νομικού συμβούλου του ΟΛΠ.

Ποια είναι η «Παγόδα»

Κοινώς γνωστός ως «Παγόδα» είναι ο επιβατικός σταθμός Αγίου Νικολάου που οικοδομήθηκε επί προεδρίας Πάνου Αθανασιάδη στον ΟΛΠ για την εύκολη και κατ' ευθείαν αποβίβαση στην ξηρά των επιβατών υπερωκεάνιων.

Το εμβληματικό κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά κατασκευάστηκε την περίοδο 1964-69 σε σχέδια των Γιάννη Λιάπη και Ηλία Σκουρμπέλλου τα οποία κέρδισαν το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από τον ΟΛΠ. Περιελάμβανε επίσης γραφεία για το τελωνείο και το λιμεναρχείο, τα οποία τελικά δεν κατασκευάστηκαν. Από το 1976 ως το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως εκθεσιακό κέντρο.

Ξεχωρίζει η πρωτοποριακή στέγη του και λόγω του καμπυλωτού σχήματός της πήρε το προσωνύμιο «παγόδα».

Σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ 2012-2016, το κτίριο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ήταν προγραμματισμένο να μετατραπεί σε επιβατικό σταθμό εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείου πολυτελείας πέντε αστέρων. Προβλεπόταν, επίσης, η δημιουργία γραφειακών χώρων για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...