Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Πάνω από τον τουρισμό, ο εφοπλισμός

Το Sirius Star, μήκους 329 μέτρων, μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 100 εκατ. δολαρίων
Ο εφοπλισμός καλύπτει το μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ της Ελλάδας, μετά τον τουρισμό, σύμφωνα με την Camille Egloff-Γκίκα κατά την παρουσίαση έκθεσης της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας The Boston Consulting Group (BCG), με θέμα: «Η εκτίμηση του αντίκτυπου της Ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία». Ομως, τα έσοδα του δημοσίου από τον εν λόγω κλάδο είναι από τα λιγότερα, καθώς η φορολόγηση κάνει «τζιζ».

Ο επικεφαλής της BCG στην Ελλάδα, Βασίλης Αντωνιάδης, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η ναυτιλία, έχοντας ήδη σημαντική συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, υποστηρίζοντας την ελληνική οικονομία σε ρευστότητα, απασχόληση, συνεισφορά στο ΑΕΠ και επενδύσεις, τόσο στη ναυτιλία, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως και στο παρελθόν. Ενδεικτικά παραδείγματα, ήδη, από τη δεκαετία του 1960 αποτελούν η ίδρυση ναυπηγείων και διυλιστηρίων, αερομεταφορέων, μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα».

Η Camille Egloff-Γκίκα, επικεφαλής των ναυτιλιακών μελετών για την ΝΑ Ευρώπη, τόνισε:

«Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους κλάδους στην Ελλάδα με παγκόσμιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι το μέσο λειτουργικό κόστος του ελληνόκτητου στόλου είναι 23% ανταγωνιστικότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο, την πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία αυτήν την περίοδο».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η ναυτιλία έχει 200.000 θέσεις εργασίας που είναι το 4,5% της απασχόλησης στην Ελλάδα, και είναι θέσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία καθώς συνεισφέρουν το 7% του ΑΕΠ. Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού και εκτίμησε ότι η ελληνική ναυτιλία μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα.

Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί σήμερα και σε εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθούν ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...