Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Οχήματα με κινητά συστήματα ανίχνευσης στα λιμάνια

Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου


Σε περίπου πέντε μήνες θα φτάσουν στην Ελλάδα τα τρία οχήματα με τα κινητά συστήματα ανίχνευσης τα οποία θα βρίσκονται σε λιμάνια με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και της λαθρομετανάστευσης.

Όπως είχε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή προμηθεύεται, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τρία προηγμένης τεχνολογίας συστήματα υπέρυθρης ανίχνευσης με στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της αναγνώρισης και ανίχνευσης εκρηκτικών μηχανισμών, λαθραίων τσιγάρων και άλλων αντικειμένων που μεταφέρονται παράνομα κατά την είσοδο ή έξοδο από τα λιμάνια της χώρας.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν πως η επιλογή των κινητών συστημάτων έγινε για να μην περιορίζεται η γεωγραφική τους απασχόληση και για να μπορούν σε εύλογο χρονικό διάστημα να μεταφερθούν σε απομακρυσμένα σημεία ώστε να χρησιμοποιούνται είτε εκτάκτως είτε κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών σε απαραίτητους ελέγχους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της προμηθεύτριας εταιρίας η σύμβαση αξίας 3,2 εκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της ΟΝΕΧ SA για τρία X-RAY οχήματα τύπου VAN, που αναφέρονται ως  «ZBV κινητά προβολικά συστήματα» της κατασκευάστριας εταιρίας AS & E.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «το σύστημα ZBV επιτρέπει την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διάφορων επιλεγμένων στόχων όπως οχήματα, εμπορευματοκιβώτια, φορτία κ.α. σε ζώνες ελέγχου ασφαλείας, σε σημεία πρόσβασης κυβερνητικών χώρων υψίστης ασφαλείας, σε χώρους παρουσίας υψηλά ιστάμενων προσώπων (VIP)».

Σημειώνεται επιπλέον ότι «το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία. H τεχνολογία Z Backscatter δημιουργεί φωτογραφικές εικόνες σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση, και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές όπως ναρκωτικά, ζώα, λαθρομετανάστες, όπλα, τσιγάρα, εκρηκτικές ύλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...