Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

ΠΝΟ: Επιδιώκεται η εξαφάνιση του ναυτικού επαγγέλματος

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τους ναυτικούς με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Τουριστικά Πλοία και άλλες Διατάξεις», με το οποίο καταδεικνύεται, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ότι επιδιώκεται η ευθεία εξαφάνιση του ναυτικού επαγγέλματος.

Η ΠΝΟ αναμένεται να στείλει εξώδικο στους συναρμόδιος υπουργούς λέγοντας ότι τέτοιες προσπάθειες δεν θα περάσουν και ζητά από τους ναυτικούς να είναι σε συνεχή επιφυλακή «για να δώσουν, όπως εκείνοι γνωρίζουν, την δυναμική απάντηση τους σε τέτοιες επαίσχυντες σε βάρος τους μεθοδεύσεις».


Κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ την Τρίτη το πρωί εξετάστηκε «η γενική κατάσταση στο χώρο της ναυτικής εργασίας και δυστυχώς διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά ότι η χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών της κυβέρνησης και η ολομέτωπη επίθεσή της στους ναυτεργάτες συνεχίζεται αμείωτα με φρενήρεις και εξοντωτικούς ρυθμούς».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο «διαπιστώνεται ότι το υποτιθέμενο ως νέο νομοσχέδιο, διατηρεί όλες τις στρεβλώσεις του ισχύοντος σήμερα νομοθετικού πλαισίου, οι οποίες- και παρά τις σχετικές αντιρρήσεις μας και διαμαρτυρίες μας - θεσμοθετήθηκαν και διατηρήθηκαν με τον Ν. 2743/1999 και παράλληλα παραδίδει στην κυριολεξία τις ελληνικές θάλασσες στα σκάφη με οποιαδήποτε σημαία, έστω και τρίτης χώρας, περιλαμβανομένων και των σημαιών ευκαιρίας, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιωτικά ή εμπορικά».

Παράλληλα, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΠΝΟ, το νομοσχέδιο καταργεί πλήρως τις υποχρεωτικές οργανικές συνθέσεις του πληρώματος για τα συγκεκριμένα πλοία και την υποχρεωτική ασφάλιση των απασχολουμένων σε αυτά το ΝΑΤ «και στην κυριολεξία επιτρέπει την χωρίς κανένα ουσιαστικό περιορισμό και έλεγχο διακίνηση των σκαφών αυτών στις ελληνικές θάλασσες».

Και όλα αυτά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «χωρίς καμία απολύτως πρόνοια σε ότι αφορά το σοβαρότατο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, του πληρώματος και κυρίως των επιβατών και γενικά των επιβαινόντων των εν λόγω σκαφών».

Για το άρθρο 26 σχετικά με τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι «γίνεται μια ακόμη προσπάθεια, μετά την καταψήφιση από τη Βουλή της παρόμοιας προσπάθειας του προηγουμένου ΥΝΑ, για την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος απεργίας και νόμιμης αντίδρασης των ναυτεργατών σε κάθε σε βάρος τους μέτρο, αφού με το πρόσχημα του άρθρου αυτού παρέχεται το δικαίωμα στον Υ. Ν. Α. όπως μονομερώς αποφασίζει την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας σε «έκτακτες συνθήκες» κατά παράβαση των σχετικών προστατευτικών του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας διατάξεων περί του δικαιώματος απεργίας των ναυτεργατών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...