Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Αθωώθηκε το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου Prestige

Η ισπανική δικαιοσύνη απήλλαξε των κατηγοριών τα μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου Prestige, το ναυάγιο του οποίου προκάλεσε, το 2002, τη μεγαλύτερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας.


Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή 12ετούς κάθειρξης για τον 78χρονο έλληνα πλοίαρχο Απόστολο Μαγκούρα, 9 χρόνια για τον έλληνα πρώτο μηχανικό Νικόλαο Αργυρόπουλο και πέντε χρόνια για τον τότε διευθυντή του ισπανικού εμπορικού ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς.

Ένας τέταρτος κατηγορούμενος, ο φιλιππινέζος ύπαρχος του πλοίου, διαφεύγει της σύλληψης.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Prestige, με σημαία Μπαχαμών, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1976 μετέφερε 77.000 τόνους πετρέλαιο από τη Λιθουανία στη Σιγκαπούρη.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου εν μέσω καταιγίδας στις 13 Νοεμβρίου του 2002. Επί έξι ημέρες έπλεε στα ανοιχτά της Γαλικίας με ρήγμα στις δεξαμενές του.

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να ρυμουλκηθεί στην ανοιχτή θάλασσα, όμως το πετρελαιοφόρο δεν άντεξε στα μεγάλα κύματα, κόπηκε στα δυο και βυθίστηκε το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, στα ανοιχτά της Γαλικίας. Πάνω από 60.000 τόνοι καυσίμου διέρρευσαν στη θάλασσα, ρυπαίνοντας ακτογραμμή 2.000 χιλιομέτρων και προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ναυτιλιακή εταιρεία υποστήριξαν ότι η απόφαση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στην ανοικτή θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή πετρελαιοκηλίδα να εξελιχθεί σε μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...