Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Μήπως ο ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο της COSCO;

Ερώτηση για την τροποποίηση της από 25-11-2008 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε και ΣΕΠ Α.Ε κατέθεσαν στη Βουλή , πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.


Η ερώτηση έχει ως εξής:

"Κύριε Υπουργέ,
Στις 30-8-2013, υπεγράφη «Πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης  άρθρο  33 § 2 και 3 της από 25.11.2008 σύμβασης παραχώρησης» μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Ltd «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.» (ΣΕΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και εν συνεχεία μετά από νέες δίμηνες διαπραγματεύσεις υπεγράφη η Β’ τροποποίηση της ως άνω σύμβασης. 

Οι δυο πλευρές συμφωνούν, μεταξύ άλλων, η ΣΕΠ να αναλάβει την κατασκευή του Δυτικού τμήματος  της Προβλήτας ΙΙΙ (που δεν ήταν μέρος της σύμβασης Παραχώρησης), την αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ αλλά και την κατασκευή προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ, η αποπληρωμή του κόστους του οποίου «θα γίνει σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένων 2 ετών περιόδου χάριτος, από την παράδοση του έργου με επιτόκιο Euribor συν 4%».
Ορίζεται επίσης ότι, το εγγυημένο αντάλλαγμα που υποχρεούται η COSCO να καταβάλλει και  προβλέπεται στην από 25-11-2008 υφιστάμενη σύμβαση, αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και πάντως μέχρι  το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008 +2%.
Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό τροποποίησης της ισχύουσας σύμβασης μονογραφήθηκε παρουσία σας από τον πρόεδρο του ΟΛΠ Α.Ε και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΠ Α.Ε και τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ε.Ε και της Βουλής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Η διαδικασία «Φιλικής Διευθέτησης» για την κατασκευή– επέκταση  της προβλήτας ΙΙΙ και την κατασκευή της προβλήτας πετρελαιοειδών από την Cosco, χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, είναι σύμφωνη  με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί δημοσίων έργων;
α) Έχει γίνει τεκμηρίωση οικονομικού κόστους κατασκευής του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών;
β) Η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω συμφωνία είναι προς όφελος του ΟΛΠ; Μήπως ο ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο της COSCO, χωρίς ασφαλώς να συμμετέχει στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς;
3. Όπως προκύπτει από τη χρονολογική σειρά των ανταλλαγέντων επιστολών μεταξύ των δύο εταιρειών, με έναρξη την επιστολή της ΣΕΠ της 23.10.2012, ζητείται από τον ΟΛΠ και μόνο ‘η κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος λόγω της οικονομικής κρίσης’ χωρίς να αναφέρονται ‘ανταποδοτικές’ επενδύσεις εκατομμυρίων όπως τελικά υπεγράφησαν. Ποια είναι ακριβώς η ερμηνεία για αυτό που δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Ξηροτύρη Ασημίνα
Ρεπούση Μαρία
Φούντα Νίκη
Ψύρρας Θωμάς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...