Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Ερώτηση του Τ. Κουίκ για την κατάργηση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού


Δριμύ κατηγορώ εναντίον της μνημονιακής πρασινογάλαζης συγκυβέρνησης, που δρομολόγησε την κατάργηση μερικών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, εξαπέλυσε με Ερώτησή του προς τον...Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως υπογραμμίζει και ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς του Κινήματος Σταύρος Λυκούδης, «μέσα από τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση των Ακαδημιών, την υποβάθμιση των σπουδών και την εγκατάλειψη των υποδομών τους, απαξιώνεται το πολύ σπουδαίο έργο που παράγουν».

Αποτελεί μάλιστα παλαιότερο ζητούμενο για της μνημονιακές κυβερνήσεις η κατάργηση των Ακαδημιών, αφού η πολυδιαφημισμένη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, με την σύνταξη ενός πορίσματος από μια ομάδα διορισμένων εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσιάστηκε ότι «η ναυτική εκπαίδευση, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), είναι πέρα για πέρα προβληματική τόσο ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και ως προς τη λειτουργία τους».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τόσο οι περιφερειακές ακαδημίες όπως αυτή της Κεφαλονιάς όσο και οι υπόλοιπες, παράγουν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις άξια στελέχη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που για πολλές δεκαετίες έχουν καταφέρει να την κρατήσουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα πρέπει να γίνει στο αυξημένο ενδιαφέρον των νέων να φοιτήσουν στις ακαδημίες, μιας και προσφέρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Όταν λοιπόν η ανεργία στους νέους είναι πλέον του 50%, αν και εφόσον η κυβέρνηση θέλει να την αντιμετωπίσει, ούτε λόγος δεν πρέπει να γίνεται για το κλείσιμο των Ακαδημιών, καθότι η ζήτηση για φοίτηση στις σχολές αυτές προέρχεται από νέους χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν, άμεσα να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΝ και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

«Υπάρχει σχεδιασμός στο Υπουργείο για τη διακοπή λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού; Αφού η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία των νέων, δεν οφείλει να συζητάει για την αναβάθμιση των Ακαδημιών Ναυτικού και όχι για ενδεχόμενο λουκέτο σε αυτές;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά από το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αποταθεί στους Έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να ευεργετήσουν τις Ακαδημίες μας και να ενισχύσουν την προτίμησή τους στους Έλληνες ναυτικούς συμβάλλοντας καταπραϋντικά στη διογκούμενη ανεργία που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές.

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Σαμαράς προς Κινέζους της Cosco: «Επενδύστε σε τρένα, μεταφορές και σε άλλα λιμάνια»

Πρόσκληση στους Κινέζους της Cosco να επενδύσουν και σε άλλους τομείς, όπως στις μεταφορές, τα τρένα, τα λιμάνια και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εγκαινίασε, με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου COSCO κάπτεν Γουέι Τζιαφού τον νέο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο του Πειραιά.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας ενώ ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Όποια και αν είναι η ένταση και η μορφή της κρίσης, η απάντηση είναι οι επενδύσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι με την ολοκλήρωση του ανατολικού τομέα του προβλήτα 3 επενδύθηκαν στην Ελλάδα 340 εκ. ευρώ.

Είμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία για τη δυτική πλευρά, που αν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές, θα επενδυθούν επιπλέον 224 εκ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 500 μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς και άλλες 200 κατά τα τρία χρόνια των κατασκευών.

Σε πλήρη ανάπτυξη, το λιμάνι του Πειραιά θα αποκτήσει δυναμικότητα 7 εκ τόνων, η επένδυση θα φτάσει τα 500 εκ ευρώ και οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 3.000.

Ο Πειραιάς συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα λιμάνια της Ευρώπης πηγαίνοντας να γίνει το πρώτο, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

H ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΕΔΩ

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Cosco για τα εγκαίνια προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει την Τετάρτη στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Cosco, κάπτεν Γουάι Ζιάφου, ο οποίος στις 6 το απόγευμα αναμένεται στο Νέο Ικόνιο για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της προβλήτας ΙΙΙ.

Στις 17 Μαϊου εγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο πέντε από τις πιο σύγχρονες γερανογέφυρες στον κόσμο, ενώ αναμένονται άλλες δύο, προκειμένου η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, να θέσει σε πλήρη λειτουργία τον προβλήτα ΙΙΙ από την 1η Ιουλίου 2013, ταχύτερα από το 2016 που προβλεπόταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις με το ελληνικό δημόσιο.

Οι νέες γερανογέφυρες έχουν ανυψωτική ικανότητα 65-85 τόνους, μπορούν εξυπηρετούν πλοία έως και 360 μέτρα και να αδειάζουν περίπου 4.000 κοντέινερ μέσα σε 24 ώρες.
Enhanced by Zemanta

Βαρβιτσιώτης: «Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η ναυτιλία»

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο απερχόμενος υπουργός Κωστής Μουσουρούλης, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, ενώ σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, αναφέρθηκε στο έργο του κατά τους 12 μήνες της θητείας του.

«Το ελληνικό ναυτικό δαιμόνιο είναι αυτό που έχει βγάλει τη χώρα πολλές φορές από πολλές δυσκολίες και θα πρέπει να εμπιστευτούμε ξανά τους Ελληνες ναυτικούς και επιχειρηματίες της θάλασσας», δήλωσε στην ομιλία του, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο υπουργό Κωστή Μουσουρούλη, του ευχήθηκε καλές θάλασσες, να έχει επιτυχία στο κοινοβουλευτικό του έργο και να αναπτυχθεί ακόμα η ιδιαίτερη πατρίδα του η Χίος.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στην παραίνεση του Πρωθυπουργού προς το νέο υπουργικό συμβούλιο, ότι όλοι οι υπουργοί οφείλουν να είναι δωρικοί, να λένε λίγα και να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους.
Γι αυτό από σήμερα, πρόσθεσε ο νέος υπουργός, θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Ζήτησε επίσης την αρωγή όλων, αναγνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι εύκολο.

Εξάλλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, ότι νοιώθει ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του, σε μια δύσκολη συγκυρία όπου η νέα κυβέρνηση έχει επωμιστεί το βάρος της δύσκολης μετάβασης της χώρας στη σταθερότητα.

«Την περίοδο που διανύουμε χρειάζεται όλοι να τρέξουμε γιατί εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον για τους νέους ανθρώπους αντιμετωπίζοντας πολλές παθογένειες και αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο νέος υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς βρισκόμαστε εδώ ως υπηρέτες της νέας γενιάς και μιας Ελλάδας που πρέπει να αναπτυχθεί και ενός οράματος, ότι αυτή η χώρα πρέπει να βγει γρήγορα από αυτή την κρίση που τη μαστίζει».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε επίσης, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης γιατί είναι συνυφασμένη με την ελληνική σημαία και, ότι η ελληνόκτητος ναυτιλία και η ελληνική ναυτιλία είναι αυτή που μας δίνει πολιτική πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο νησιωτικός χώρος είπε ότι αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε να τον ενισχύσουμε και να τον κάνουμε παραγωγικό, αναπτύσσοντας την τουριστική ανάπτυξη.

Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει σήμερα είναι μια πρόσκληση και πως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει μπροστά στοιχήματα αναπτυξιακά για το μέλλον των λιμένων για τις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να έρθουν έτσι ώστε το κάθε λιμάνι να γίνεται πόλος ανάπτυξης για κάθε περιοχή της χώρας.

«Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, σημασία έχει να αφήνουν κάτι που να μπορεί να πατήσει ο επόμενος για να πάει λίγο παραπάνω και εμείς θέλουμε να πάμε την Ελλάδα ψηλότερα», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κλείνοντας την ομιλία του.

«Αναλαμβάνεις σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Κωστής Μουσουρούλης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τη μοναδική δυνατότητα και ευκαιρία που του έδωσε, προκειμένου ως Έλληνας και ως νησιώτης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει.

Ευχαρίστησε τους στενούς του συνεργάτες και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενώ αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του υπουργείου το χαρακτήρισε ως βάση αισιοδοξίας για το μέλλον.
Για τα λιμάνια ανέφερε, ότι το υπουργείο χάραξε στρατηγικό σχεδιασμό, ότι μπήκαν οι βάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις ωστόσο πρόσθεσε, πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Για τα νησιά είπε, ότι μπήκε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέμε νησιωτική πολιτική, με τη θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας, δηλαδή της υποχρέωσης όταν σχεδιάζονται πολιτικές να μετρώνται οι επιπτώσεις στα νησιά.
Αναφερόμενος στην ακτοπλοΐα τη χαρακτήρισε γέφυρα ζωής με τα νησιά και ότι είναι ένας τομέας που θα απασχολήσει πολύ τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

«Να είμαστε όλοι ενωμένοι και η ναυτεργασία και η πλοιοκτησία καθώς έχουμε αποδείξει ως Έλληνες ότι στις δύσκολες στιγμές δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» τόνισε ο Κωστής Μουσουρούλης και ζήτησε τη στήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου προς τη νέα ηγεσία

Στάση εργασίας αύριο στα λιμάνια για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα, πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Αρχιεργατών και Εποπτών ΟΛΠ.

Διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προβάλλουν «το αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των Λιμανιών»

Στην διάρκεια της στάσης θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε όλα τα λιμάνια ενώ στον ΟΛΠ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12.30 στις πύλες του ΣΕΜΠΟ.

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

ΟΛΠ: Επίσκεψη Επιτροπής Μεταφορών του Δήμου Σαγκάης και του Οργανισμού Λιμένος Σαγκάης


Toν ΟΛΠ Α.Ε επισκέφτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών του Δήμου Σαγκάης και του Οργανισμού Λιμένος Σαγκάης (SMTPA) , τους οποίους υποδέχθηκε... ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Γενικός Δ/ντής κ. Σταύρος Χατζάκος και Διευθυντικά στελέχη του ΟΛΠ Α.Ε.

Κύρια θέματα της συνάντησης υπήρξαν:

οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι ανάπτυξης του λιμένα του Πειραιά

οι εξελίξεις στην αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων

οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια κρίση στις μεταφορές εμπορευμάτων δια θαλάσσης και στην επίδραση που έχουν στη ναυπηγοεπισκευή πλοίων και στις ναυτιλιακές δραστηριότητες και

θέματα που άπτονται της ανάπτυξης κρουαζιέρας και λιμενικών υποδομών για κρουαζιερόπλοια.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Σαγκάης με ευρύτατες αρμοδιότητες ως ρυθμιστικής Αρχής, ανήκει μετοχικά εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτών.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνεργασίες τους και να αναδείξουν τα λιμάνια Σαγκάης και Πειραιά, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, δεδομένων, εμπειριών και αξιολογήσεων.
moneypost.gr

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά


Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σημειώθηκε τη Τετάρτη 19 Ιουνίου στο λιμάνι κρουαζιέρας του ΟΛΠ Α.Ε. στον Πειραιά, αφού κατέπλευσαν ταυτοχρόνως
8 κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων 5 “νέας γενιάς”. Τα πλοία μετέφεραν 15.000 επιβάτες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τους 2 διεθνείς σταθμούς επιβατών, χωρίς κανένα πρόβλημα.
 

Το δείγμα αυτό έρχεται να προστεθεί στα αισιόδοξα μηνύματα για την αύξηση της φετινής τουριστικής διακίνησης στον χώρο της κρουαζιέρας.


Το νέο “ιστορικό υψηλό” διακίνησης πλοίων και επιβατών στο πρώτο λιμάνι της χώρας, δικαιώνει τις προσπάθειες της διοίκησης του ΟΛΠ Α.Ε. για νέες επενδύσεις, ποιοτική εξυπηρέτηση (ISO), ασφάλεια (νέο ISPS) και υποδομές (νέος Σταθμός “Θεμιστοκλέους”).dailypress24.blogspot.gr

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Ο Μίκυ Μάους με κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Πειραιά

Το 83.338 τόνων και μήκους 264 μέτρων «Disney Magic» θα δέσει την Παρασκευή για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Την ευκαιρία να δουν από κοντά το Μίκι και τη Μίνι θα έχουν οι μαθητές που το μεσημέρι της Παρασκευής θα βρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ για την υποδοχή, για πρώτη φορά, του κρουαζιερόπλοιου Disney Magic, της αμερικανικής εταιρείας κρουαζιέρας «Disney Cruise Line», με 2.380 επιβάτες, κυρίως παιδιά.

Disney
Disney (Photo credit: wickedboy_007)
Στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχουν χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για τη διασκέδαση των παιδιών, με παιχνιδότοπους, νεροτσουλήθρες, κινηματογράφους, αλλά και χώροι δραστηριότητας και ψυχαγωγίας για τους μεγαλύτερους, όλοι διακοσμημένοι με ζωγραφιές και γλυπτά από τις γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές του Disney.

Το «Disney Magic» θα υποδεχτούν στελέχη του ΟΛΠ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης θα επιδώσει στον πλοίαρχό του Robert Olmer αναμνηστική πλακέτα και βιβλία για τη βιβλιοθήκη του πλοίου.

Στελέχη του ΟΛΠ εκτιμούν ότι η απόφαση της «Disney Cruise Line» να εντάξει στο πρόγραμμά της τον Πειραιά και τα ελληνικά νησιά, είναι κομβικής σημασίας που επιβεβαιώνει τη σταθερή ανοδική πορεία της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, ως μοναδικό τόπο προορισμού που παρέχει ποιότητα, ασφάλεια και διαθέτει φυσικές ομορφιές και διαχρονικό πολιτισμό.

Το «Disney Magic» 83.338 τόνων, με μήκος 264 μέτρων, φιλοξενεί 2.700 επιβάτες και 1.005 μέλη πληρώματος και ηθοποιούς, ενώ έχει 11 καταστρώματα.

Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων

Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σημειώθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέπλευσαν ταυτοχρόνως οκτώ κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων πέντε «νέας γενιάς».

Τα πλοία μετέφεραν 15.000 επιβάτες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τους δύο διεθνείς σταθμούς επιβατών, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Enhanced by Zemanta

ΑΝΕΚ LINES: ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ TRANSPORT LOGISTIC

Παρόντες στη Διεθνή Έκθεση "Transport Logistic", ο Υποδιευθυντής Εμπορικής Εκμετάλλευσης της ΑΝΕΚ LINES, κ. Αντώνης Καλαμάρας (πρώτος από αριστερά), η Διευθύντρια Marketing της ΑΝΕΚ LINES, κα Ειρήνα Σίμου και ο κ. Γιώργος Παναγιωτίδης, Αναπληρωτής Εμπορικός Διευθυντής Γραμμών Εξωτερικού Attica Group.
Η ΑΝΕΚ LINES, συνεπής στο ραντεβού της στις διεθνείς εκθέσεις, ταξίδεψε από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013, στο Μόναχο για τη Διεθνή Έκθεση Μέσων και Οργάνωσης Μεταφορών “TRANSPORT LOGISTICS, αποτελώντας μία από τις 5 ελληνικές εταιρείες που μετείχαν.

Η Transport Logistic αποτελεί θεσμό στον κόσμο των μεταφορών, παρουσιάζοντας σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών, τεχνολογιών και προϊόντων του χώρου, όπως, υπηρεσίες τροφοδοσίας και τηλεπληροφορικής, ενδοεπιχειρησιακές μεταφορές, ροή και αποθήκευση υλικών, ενώ κάλυψε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη χερσαία, θαλάσσια, εναέρια, οδική και σιδηροδρομική μεταφορά, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο (οχήματα, εξοπλισμός, υπηρεσίες).

Η Transport Logistic αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση παγκοσμίως στον κλάδο των μεταφορών και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Φέτος, στην έκθεση συμμετείχαν περισσότερες από 55 χώρες-εκθέτες, οι οποίοι προσέλκυσαν πάνω από 53.000 εμπορικούς επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο

Η ΑΝΕΚ LINES με εντυπωσιακά περίπτερα, άρτια οργανωμένη συμμετοχή και κορυφαίες υπηρεσίες, για μία ακόμα φορά εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα, αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα του κλάδου στο διεθνές κοινό.

Tα μεγάλα boxships "πιέζουν" τα μικρότερα


Τα μεγάλα boxships «πιέζουν» τα μικρότερα. Ουδέν το επαναστατικόν στη διαπίστωση βάση στοιχείων των αναλυτών του τομέα που βλέπουν τώρα τους γίγαντες της κατηγορίας, που μάλιστα παραδίδονται από τα ναυπηγεία ο ένας πίσω από... τον άλλο, να δημιουργούν θέμα έργου για τους μέχρι πρότινος μεγάλους. 

Το γεγονός έχει σημειωθεί αλλεπάλληλες φορές και στο παρελθόν όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι «γίγαντες» της εποχής (8.000 TEU) στέλνοντας πολλά πλοία με μικρότερη δυναμικότητα σε μεταφορικές μονάδες (TEU) να διαδραματίζουν ρόλους feeder με τα παλαιότερα να παίρνουν το δρόμο για τα διαλυτήρια. Ωστόσο μετά τα πρώτα «σοκ» κάθε κατηγορία βρήκε την ρότα της και σήμερα εκ νέου, πάντα με βάση του αναλυτές, ξεκινά μία νέα αναδιαμόρφωση στους επιχειρησιακούς χάρτες.

theseanation.gr

Ο Γ.Στρίντζης, στο «τιμόνι» της Hellenic Seaways

Ο Γεράσιμος Στρίντζης, εξελέγη νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways. Στο νέο διοικητικό Συμβούλιο, δεν συμμετέχει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από τη θέση του Προέδρου της εταιρείας. Α' αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Αντώνης Αγαπητός και Β' αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Seaways έχει ως εξής:

-Πρόεδρος Γεράσιμος Στρίντζης

-Α αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Αγαπητός

-Β αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κληρονόμος

Και μέλη τους:

-Francesco Saverio Lauro

-Morace Ettore

-Pacella Diego

-Αγγελιδάκη Σταύρο

-Βασιλοκωνσταντάκη Γεώργιο

-Κυριακόπουλο Ιωάννη

-Μπαϊρακτάρη Ευάγγελο

-Παπαϊωάννου Γεώργιο

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται η παραίτηση ενός απο τους τρείς εκπρόσωπους της Minoan Lines, με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να είναι 10μελές. Όλες οι εξελίξεις θα ανακοινωθούν κατά την προγραμματισμένη για την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών ναυτεργάτες

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα στο λιμάνι της Ραφήνας, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων μελών του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α», στις 7 Ιουνίου


Αθωώθηκαν, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, οι δύο ναυτικοί-μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών στο λιμάνι της Ραφήνας στη διάρκεια των κινητοποιήσεων μελών του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πηνελόπη Α», στις 07/06, που διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές.

Το συγκεκριμένο πλοίο παρέμενε στο λιμάνι της Ραφήνας, λόγω επίσχεσης εργασίας, και οι δύο ναυτικοί είχαν τοποθετήσει τα οχήματά τους, σύμφωνα με το λιμενικό, μπροστά απο τον καταπέλτη.

Τα αυτοκίνητα και οι επιβάτες του «Πηνελόπη Α» προωθήθηκαν στον προορισμό τους με πλοίο άλλης εταιρείας την ίδια μέρα το πρωί.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, η επίσχεση εργασίας των μελών του πληρώματος καταστρώματος στο «Πηνελόπη Α» σταμάτησε την Πέμπτη 13/6/2013, αφού προηγουμένως η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατέβαλε ένα σημαντικό ποσό από τις καθυστερούμενες δεδουλευμένες αποδοχές τους και συμφωνήθηκε η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώληση ΟΛΠ με διαδικασίες εξπρές προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Η πώληση του μεριδίου της ελληνικής κυβέρνησης είχε προγραμματιστεί για το 2014 αλλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσει μέσα στο 2013


Την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει μέσα στο 2013, και όχι το 2014 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, στην πώληση του εριδίου της ελληνικής κυβέρνησης ποσοστού 74% στον ΟΛΠ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας στην Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση της αμερικανικής εφημερίδας από την Αθήνα η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να καλύψει μια τεράστια τρύπα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη πώληση του ΟΣΕ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μπορεί να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι έχουν ήδη επενδύσει στον ΟΛΠ, μέσω της Cosco.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, το λιμάνι του Πειραιά, για το οποίο σχεδιάζεται η εκχώρηση της διοίκησής του για διάστημα 30-40 ετών, αποτελεί «μια ώριμη κίνηση (σ.σ. για τους Κινέζους επενδυτές), καθώς αυτοί ήδη έχουν παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα. Έχουμε αρκετές διαφορετικές επιλογές και έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα, θα ολοκληρώσουμε την απόφασή μας», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος, τέλος, για «φιλόδοξο«, αλλά «επί μακρόν καθυστερημένο ελληνικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων», το οποίο, όπως σημειώνεται, συνάντησε σοβαρά εμπόδια την περασμένη εβδομάδα, όταν η χώρα απέτυχε να προσελκύσει έστω και μία προσφορά για την πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.
Enhanced by Zemanta

Σήκωσε "Μελτέμι" στην ακτοπλοΐα


Πρόωρα μελτέμια αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα, καθώς οι εξελίξεις που σημειώνονται σε δύο επιχειρήσεις θέτουν σε αναβρασμό το σύνολο του κλάδου. Η αρνητική απόφαση του Δικαστηρίου της Μυτιλήνης στο αίτημα της...
ΝΕΛ για ένταξη στο άρθρο 106 του νόμου 3588/2007 είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εταιρεία, η οποία ωστόσο ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση.


Παράλληλα τις επόμενες ημέρες και εν όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διοικητικές εξελίξεις σε ανώτατο επίπεδο στη Hellenic Seaways, εξελίξεις που είχε προαναγγείλει η «Ν».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ΝΕΛ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η αίτηση εξυγίανσής της που είχε υποβάλει σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 106 επ. Ν.3588/2007 που συζητήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012, πρωτόδικα δεν έγινε δεκτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο, που έλαβε γνώση, αποφάσισε όπως εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για τη θεραπεία της απόφασης αυτής και συνάμα να προβεί σε κάθε πρόσφορη ενέργεια με στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς θεώρησε ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος ορισμένων από τους πιστωτές, αφού -όπως σημείωσε- δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να πάρουν πλοία της εταιρείας, με αποτέλεσμα η ΝΕΛ να απομείνει με ελάχιστης αξίας περιουσιακά στοιχεία και να μην καλύψει τους υπόλοιπους πιστωτές της.

Πάντως μετά την εξέλιξη αυτή στον αέρα είναι και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 170 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς τους συμβαλλόμενους και μη πιστωτές της. Επίσης στην έκθεση του Δ.Σ. για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013, αναφερόταν ότι «το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς έκβασης των ανωτέρω ενεργειών της διοίκησης υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου».

Αλλαγή στο τιμόνι

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Hellenic Seaways, οι εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο συνεχίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να πιστοποιηθούν και επισήμως στο διοικητικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Τετάρτη. Ετσι,μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Αντώνη Αγαπητό, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης. Για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου έχει προταθεί ο κ. Γεράσιμος Στρίντζης,ο οποίος ήταν παλαιότερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Με επιστολή του ο κ. Βαρδινογιάννης έκανε γνωστή την παραίτησή του. Αρχικά αφού σημείωσε ότι επέλεξε να αποχωρήσει με «γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της», τονίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια να διακυβεύεται το μέλλον μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο με δήθεν προσκόμματα που προσωποποιούν φανταστικά σενάρια για να κρύψουν επεκτατικές στρατηγικές».

«Η Hellenic Seaways, η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, είναι και θα παραμείνει μεγαλύτερη από κάθε έναν και κάθε μια απ’ όσους αποτελούν την εκάστοτε διοίκησή της. Αυτό θα το φροντίσουν μεταξύ άλλων και οι μέτοχοί της, που παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο καλό της εταιρείας» κατέληγε στην ανακοίνωσή του.

Oι προαναφερόμενες εξελίξεις και η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Στρίντζη φαίνεται να δρομολογήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βαρδινογιάννη και αφού εξασφαλίστηκε μία συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Grimaldi που ελέγχει μέσω της Minoan Lines το 33,35% της HSW και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκπροσωπεί περί το 38% των μετόχων. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται η γενική συνέλευση της εταιρείας στις 27/6/2013, ημέρα Πέμπτη στις πέντε το απόγευμα στα γραφεία της εταιρείας.dailypress24.blogspot.gr

Τροποποίηση δρομολογίου του European Express


Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες της Δευτέρας, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ EUROPEAN EXPRESS, σημαίας Κύπρου, για...
δυσλειτουργία στο υδραυλικό σύστημα της δεξιάς άγκυρας. Το πλοίο κατέπλευσε καθυστερημένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προερχόμενο από λιμένα Λήμνου με 404 επιβάτες, ενώ το επόμενο εγκεκριμένο δρομολόγιο του, παρέμεινε ανεκτέλεστο.


Οι επιβάτες με προορισμό τους λιμένες Λήμνου - Μυτιλήνης - Χίου - Σάμου ενημερώθηκαν σχετικά και πρόκειται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε ο απόπλους του EUROPEAN EXPRESS μέχρι προσκομίσεως βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.

Το Ε/Γ-Ο/Γ EUROPEAN EXPRESS θα αναχωρήσει τη Τετάρτη 19/6 στις 20:00 από Θεσσαλονίκη προς Λήμνο - Μυτιλήνη - Χίο - Βαθύ και θα εκτελεστεί ως κάτωθι:Τετάρτη 19/6: Θεσσαλονίκη (ΑΝ 20:00)

Πέμπτη 20/6: Λήμνος (ΑΦ 03:30 ΑΝ 04:10) - Μυτιλήνη (ΑΦ 09:30 ΑΝ 11:00) - Χίος (ΑΦ 14:10 ΑΝ 14:50) - Βαθύ (ΑΦ 19:20 ΑΝ 19:00) - Χίος (ΑΦ 22:20 ΑΝ 22:50)

Παρασκευή 21/6: Μυτιλήνη (ΑΦ 02:00 ΑΝ 03:30) - Λήμνος (ΑΦ 08:50 ΑΝ 09:30) - Καβάλα (ΑΦ 13:40)

Ως εκ τούτου το δρομολόγιο της Τετάρτης από Καβάλα προς Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Καρλόβασι – Άγιο Κήρυκο και επιστροφή θα παραμείνει ανεκτέλεστο. Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες των ανωτέρω δρομολογίων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Nel Lines στο τηλέφωνο 210 4115015 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.dailypress24.blogspot.gr

Αναβάλλεται η επίσκεψη Σαμαρά στον ΟΛΠ


H προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στον ΟΛΠ αναβάλλεται λόγω...των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων και της (νέας) συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπενθυμίζουμε, όπως γράψαμε και χθες, ότι ο πρωθυπουργός θα κατέβαινε στο Πειραιά προκειμένου να δώσει το παρών σε κομματική εκδήλωση εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ στις 29 Ιουνίου.

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Οι τρεις μεγάλοι της ναυτιλίας ενώνουν δυνάμεις


AP Møller-Maersk, Mediterranean Shipping Company και CMA CGM προχωρούν σε συμμαχία για να αντιμετωπιστούν τα δεινά του κλάδου. Δημιουργούν κοινό λειτουργικό κέντρο για τις τρεις μεγαλύτερες εμπορικές θαλάσσιες οδούς.

Οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες φορτηγών πλοίων στον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους στις τρεις πλέον πολυσύχναστες εμπορικές θαλάσσιες οδούς του πλανήτη, εξέλιξη, που κατά τους αναλυτές, αποτελεί απόρροια της επιδείνωσης των συνθηκών στο ναυτιλιακό κλάδο.

AP Møller-Maersk, Mediterranean Shipping Company και CMA CGM συμφώνησαν να δημιουργήσουν το δίκτυο Ρ3 για τρεις εμπορικές διόδους: Ασία – Ευρώπη, διάπλου του Ειρηνικού και διάπλου του Ατλαντικού. Οι τρεις όμιλοι, συνολικά διαχειρίζονται το 37% της παγκόσμιας δυναμικής πλοίων container σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliiner και τώρα αναμένουν το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συνεργασία από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 με αρχική δυναμική 255 πλοίων.

Τα πλοία θα εξακολουθούν να ανήκουν στις μεμονωμένες εταιρείες, οι οποίες θα διατηρήσουν το δικό τους εμπορικό τμήμα και marketing. Θα υπάρξει όμως, ένα κοινό λειτουργικό κέντρο που θα προσφέρει στους πελάτες ταχύτερες υπηρεσίες και άμεση πρόσβαση σε περισσότερα λιμάνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο κλάδος πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει πληγεί σημαντικά από την έντονη αστάθεια που καταγράφεται στις κύριες θαλάσσιες οδούς. Η CMA CGM αναγκάστηκε τον προηγούμενο χρόνο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού. Η Maersk, που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, έδειξε ότι συζητά το ενδεχόμενο στροφής στις επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο και τα λιμάνια.


euro2day.gr
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Επίσκεψη Σαμαρά στον ΟΛΠ την ερχόμενη Τετάρτη


Στον Πειραιά και συγκεκριμένα στον ΟΛΠ θα βρεθεί.... την προσεχή Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ στις 29 Ιουνίου και στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει ξανά τη σημασία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά.

4+2 σκόπελοι εμποδίζουν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας


Τα δύο συν τέσσερα καυτά θέματα της ελληνικής κρουαζιέρας ανέλυσε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η διοίκηση της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), στη συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα.
Οπως επεσήμαναν στον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν δύο ζητήματα που αφορούν άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο αφορά στη λειτουργία των τελωνείων στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις περιοχές που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ταλαιπωρούνται οι επιβάτες. Οπως σημείωσαν, το προσωπικό των τελωνείων έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άμεσα οι επιβάτες και να υφίστανται, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύωρη καθυστέρηση.


Το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών είναι το ζήτημα της ΔΟΥ Πλοίων στον Πειραιά. Η συνέχιση της λειτουργίας της είναι ζωτικής σημασίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Μάλιστα, όπως τόνισαν, θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο αναβάθμισης της συγκεκριμένης ΔΟΥ, η οποία πρόσφατα μετακόμισε σε νέα γραφεία στην Ακτή Μιαούλη, με έξοδα της ναυτιλιακής κοινότητας, και σε καμία περίπτωση να μην απορροφηθεί από τη ΦΑΕ Πειραιά.

Η διοίκηση του ΕΕΚΦΝ ενημέρωσε τον κ. Στουρνάρα και για θέματα στα οποία έχει συναρμοδιότητα, όπως είναι η υποδομή των λιμανιών στη χώρα, όπου είμαστε ακόμα και σήμερα πολύ πίσω, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αλλά και τις υπερατλαντικές αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα απευθείας με άλλες ηπείρους, θέμα που αφορά και στα τέλη του αεροδρομίου της Αθήνας.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα και δήλωσε ότι θα δώσει εντολή να μελετηθούν, αυτά μεν που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου, απευθείας από τις υπηρεσίες του. Για δε τα υπόλοιπα, θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να αναζητηθούν οι τρόποι και να εξεταστούν δυνατότητες, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτού του κλάδου της τουριστικής ναυτιλίας στη χώρα μας.

Οι προοπτικές

Η άμεση προώθηση και επίλυση των ανοικτών θεμάτων της κρουαζιέρας θα δώσει, σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της ΕΕΚΦΝ, Μιχάλη Λάμπρο, την ευκαιρία να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε κόμβο home port, στην Αν. Μεσόγειο. Χρειάζεται γρήγορες αντιδράσεις και αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να εκμεταλλευτούμε το «ρεύμα» που έχει σήμερα η χώρα μας στον κλάδο της κρουαζιέρας. Σημειώνει ότι, πρόσφατα, οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο της Carnival και της Royal Caribbean που επισκέφτηκαν τη χώρα μας δήλωσαν ότι η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τις εταιρείες τους και τόνισαν ότι πρέπει να προβούμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Για πρώτη φορά, υπάρχουν ελπιδοφόρα σημεία για μια θετική και αποδοτική πορεία των κλάδων της κρουαζιέρας και του γιότινγκ στο μέλλον, δύο κλάδων που τόσα πολλά προσφέρουν στην εθνική μας οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρος.

Για παράδειγμα φέρνει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Carnival, Israel Giora, ο οποίος σημείωσε: «Το περασμένο έτος, η Carnival έφερε στην Ελλάδα συνολικά 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες. Είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερος».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Royal Caribbean, John Fox, η οποία μεταφέρει το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών στην Ελλάδα, συμφώνησε ότι η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι, προκειμένου η Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την κρουαζιέρα, πρέπει να προσπαθήσει να προχωρήσει σε βελτιώσεις των υποδομών.

Βίζα Σένγκεν

Το θέμα της χορήγησης βίζας σε επισκέπτες τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια, έθεσε στο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο, η διοίκηση της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Για το θέμα επεσήμαναν ότι υπάρχει ανάγκη σχετικών ρυθμίσεων, προκειμένου να διευκολύνεται η ροή των τουριστών προς τη χώρα μας με τρόπους και διαδικασίες που θα πρέπει να γίνονται έγκαιρα γνωστές στις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων.

Ναυτεμπορική

Πάνω διαλύσεις και παραγγελίες ενώ οι ναύλοι πήραν τη κατιούσα


Παρά τις πιέσεις που δέχονται οι ναύλοι λόγω υπερπροσφοράς πλοίων, εν τούτοις οι πλοιοκτήτες δεν αποφασίζουν να... στείλουν πλοία για διάλυση, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνονται και οι νέες παραγγελίες.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 ρότα προς τα διαλυτήρια χάραξαν 438 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 19,6 εκατ. dwt πολύ λιγότερα από το όσα οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2012 στάλθηκαν για σκραπ 567 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 25,9 εκατ. dwt..

Φέτος δηλαδή σημειώθηκε μία μείωση σε αριθμό πλοίων κατά 22,7%, ενώ σε dwt η μείωση έφθασε στα 24,33%.
Το ίδιο διάστημα, φέτος, οι νέες παραγγελίες πλοίων ανήλθαν στις 904 με συνολική μεταφορική ικανότητα 52 εκατ. dwt σημειώνοντας μία αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο κατά 54%.
Παράλληλα βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι μειώθηκε περαιτέρω ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων που αποσύρθηκαν. Ειδικότερα, στο σύνολο των πλοίων που πήγαν για σκραπ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 27 έτη, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ήταν 29 έτη, όπως αναφέρεται σε σχετικό report του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny.
Ανά κατηγορία πλοίων το πρώτο πεντάμηνο του 2013 οδηγήθηκαν στη διάλυση 161 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,06 εκατ. dwt και μέσου όρου ηλικίας τα 27 έτη. Το ίδιο διάστημα, πέρυσι, αποσύρθηκαν 223 bulkers, 14,08 εκατ. dwt και μέσου όρου ηλικίας τα 30 χρόνια.
Πολύ μικρότερος ήταν ο αριθμός των δεξαμενοπλοίων που αποσύρθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2013. Ανήλθαν σε 46 και ήταν συνολικής μεταφορικής ικανότητας 4,35 εκατ. dwt και μέσου όρου ηλικίας τα 23 χρόνια. Πέρυσι το ίδιο διάστημα, στα διαλυτήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας οδηγήθηκαν 69 δεξαμενόπλοια, 6,54 εκατ. dwt και μέσου όρου ηλικίας επίσης τα 23 χρόνια.
Αντίστροφη τάση σημειώθηκε στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς φέτος το πεντάμηνο οδηγήθηκαν ελαφρώς περισσότερα πλοία για σκραπ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε κατά πέντε ολόκληρα χρόνια.
Ειδικότερα στα containers που διαλύθηκαν ανήλθαν σε 95 πλοία, 3,003 εκατ. dwt και μέσου όρου ηλικίας τα 21 χρόνια έναντι 64 το πρώτο πεντάμηνο πέρυσι, 1,88 εκατ. dwt και μέσου όρου ηλικίας τα 26 χρόνια.

Στα όρια των 800 μονάδων

Αν και τις τελευταίες ημέρες ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς BDI εμφάνισε μία ανοδική αντίδραση, λίγο πριν πέσει κάτω από τις 800 μονάδες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το τέλος Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου σημείωσε μία πτώση κατά 6,02%, καθώς από τις 863 μονάδες βρέθηκε στις 811, ενώ προχθές έκλεισε στις 815 μονάδες.
Ολοι οι επί μέρους δείκτες εμφανίζονται αδύναμοι ωστόσο ξεχώρισε η σημαντική πτώση του δείκτη των πλοίων τύπου panamax η οποία ανήλθε στα 31% περίπου.
Αντιθέτως τα μεγαλύτερου μεγέθους πλοία τα capes είχαν ελαφρώς θετική πορεία, καθώς ο δείκτης BCI κατέγραψε για το συγκεκριμένο μήνα μία ελαφρά άνοδο κατά 8%.
Ωστόσο, οι ναύλοι παραμένουν στα επίπεδα των 5.400 δολ. την ημέρα που είναι ένα απογοητευτικό έσοδο για πλοία αυτού του μεγέθους.
Πάντως σε σύγκριση με το Μάιο του 2012, όλοι οι δείκτες κινούνται αρνητικά κατά 28% στα πλοία capes και panamax 22% στα supramax και 14% στα handysize.

Απαισιοδοξία

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως αναφέρει η αναλύτρια του οίκου, κ. Μαρία Μπερτζελέτου, ότι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για την ανάκαμψη των ναύλων στα πλοία μεγαλύτερου μεγέθους παραμένουν απαισιόδοξες, λόγω υπερπροσφοράς πλοίων panamax και της μειωμένη παραγωγής χάλυβα απο τους Κινέζους χαλυβουργούς. Τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα κινεζικά λιμάνια αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα και έφθασαν στα 72 εκατ. τόνους.

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Σκέψεις για θέματα ανάπτυξης με αφορμή το λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

Γράφει ο
Κώστας Χαϊνάς
Μαθηματικός – Αναλυτής
Οικονομολόγος - Μελετητής

Πριν λίγες μέρες συμμετείχα σε μια εκδήλωση – συζήτηση για θέματα ανάπτυξης, της πολιτικής οργάνωσης Κερατσινίου-Δραπεσώνας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τέθηκε και το πρόβλημα της φθίνουσας πορείας της ζώνης και αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για το ποια θα μπορούσε να είναι η μετά κρίση, νέα αφήγηση της ανάπτυξης της περιοχής. Στην συνέχεια εκθέτω κάποιες σκέψεις που διατύπωσα στην εκδήλωση και τις οποίες αναλύω εκτενέστερα.

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι ο μοναδικός νέος παράγοντας στα αναπτυξιακά δεδομένα του λιμανιού τα τελευταία τρία χρόνια, είναι η COSCO και ο υπερτριπλασιασμός της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στο διάστημα αυτό και οι νέες συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα με μεγάλες πολυεθνικές για την χρήση του λιμανιού ως κόμβο μεταφόρτωσης των εμπορευμάτων τους. Η εκτίμηση είναι ότι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας θα φτάσει μέχρι το 2018 τα 5,1 δισ. (ή το 2,5%του ΑΕΠ), ενώ θα δημιουργηθούν 125.000 νέες θέσεις εργασίας. (Έκθεση Εθνικής Τράπεζας,
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_05/04/2013_516337).

Ένα συμπέρασμα λοιπόν που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι, ήταν λανθασμένες οι αντιδράσεις όχι μόνο κάποιων συνδικαλιστών της περιόδου της παραχώρησης των προβλητών, αλλά και όλης σχεδόν της τότε αντιπολίτευσης(ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), οι οποίες δεν κατανόησαν την περίοδο εκείνη την μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να αναβαθμιστεί το λιμάνι και να μετατραπεί σε ένα διεθνές εμπορικό διαμετακομιστικό κέντρο. Και αυτό γιατί η COSCO ήταν εκείνος ο παράγοντας ο οποίος είχε την κατάλληλη τεχνογνωσία για να βοηθήσει στην μετατροπή αυτή. Οι εξελίξεις το επιβεβαίωσαν και επιβεβαίωσαν όσους είχαν υποστηρίξει την συνεργασία αυτή κόντρα στα σημεία των καιρών.
http://kostasxainas.blogspot.gr/2009/10/blog-post_8613.html

Σήμερα αφού οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την εκτίμηση για την δυνατότητα αναβάθμισης του ΠΕΙΡΑΙΑ, σε ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, ως την πύλη της Ευρώπης εξ Ανατολάς, να δούμε πιο συγκεκριμένα, κάποια βασικά θέματα που άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.
Ένα θέμα που χρειάζεται να αναπτυχθεί ένας σημαντικός προβληματισμός, είναι η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης τουλιμανιού και οι ενδογενείς περιορισμοί που δημιουργεί η λειτουργία του ΠΕΙΡΑΙΑ ως λιμάνι αναχώρησης των πλοίωνακτοπλοΐας για βασικούς προορισμούς. Μία σκέψη που έχει κατατεθεί (Χαϊνάς Κ., ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ,6-7/2010,http://www.naftikachronika.gr/viewMagazine.asp?id=18), είναι η μετατροπή του λιμανιού του ΠΕΙΡΑΙΑ σε αμιγέςεμπορικό λιμάνι και η μεταφορά των αναχωρήσεων της ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Λαυρίου. Η αλλαγή αυτή θααπελευθερώσει τεράστιους χώρους για εμπορική χρήση στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ για νέες μεγάλες επενδύσεις σε νέεςπροβλήτες και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου ΣυστήματοςΣυνδυασμένων Μεταφορών (Θαλάσσιες, οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές μεταφορές). Και μια ολοκληρωμένημελέτη θα μας υποδείκνυε τις κατάλληλες ενέργειες και επενδύσεις που χρειάζονται να γίνουν στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ γιατην μετατροπή του σε ένα τέτοιο κέντρο. Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή αναβαθμίζει το λιμάνι του Λαυρίου, αφού ασφαλώςσυνδέσουμε το Λαύριο οδικώς και σιδηροδρομικώς με την Αττική οδό και το Αεροδρόμιο, κόστη τα οποία είναι ελάχισταεμπρός στα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν και τις μεγάλες οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν από τηνμείωση των ταξιδιών κατά μία ως μιάμιση ώρα, σε σχέση με σήμερα.
Με την εμπορική αναβάθμιση του λιμανιού του ΠΕΙΡΑΙΑ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος. Χρειάζονται ασφαλώς να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές (δεξαμενέςκ.ά.) και ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμοί των δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ίσωςχρειάζεται να εξετασθεί η κατάρτιση ενός ειδικού επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με το ΤαμείοΕπιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιοχής για υποδομές και επενδύσεις εκσυγχρονισμού,γιατί θα βοηθούσε σημαντικά την περίοδο αυτή της κρίσης και της έλλειψης Τραπεζικής ρευστότητας στην αναζωογόνησήτους και την επανεκκίνησή τους. Η μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία των ελλήνων τεχνικών στη Ζώνη, σε συνδυασμό μετην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή τροχιά τηςευρύτερης περιοχής.
Η επανεκκίνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η εμπορική αναβάθμιση του ΠΕΙΡΑΙΑ δημιουργούν τις προϋποθέσειςδημιουργίας νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης των ήδη υπαρχόντων. Όλες αυτές οι νέεςδραστηριότητες θα χρειαστούν, υποστήριξη, εφόδια, ανταλλακτικά, συντήρηση και μια σειρά άλλες υποστηρικτικέςυπηρεσίες όπως είναι η υγεία, η περίθαλψη, η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση. Άρα δημιουργούνται νέεςδυνατότητες ανάπτυξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσειςεργασίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει το Κράτος να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησής τους ώστε να μην αποτελέσειφρένο στην ανάπτυξή τους, χωρίς ασφαλώς να υπάρξει καμιά παραβίαση της υφιστάμενης εργατικής και ασφαλιστικήςνομοθεσίας.
Στενά δεμένο με τα προηγούμενα είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούνχρειάζονται ναυπηγούς, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, εφαρμοστές, τορναδόρους, πρεσαδόρους, φρεζαδόρους,χειριστές συστημάτων αυτοματισμού (PLC), χειριστές μηχανημάτων και μια σειρά άλλα επαγγέλματα. Άρα θαχρειαστεί στην περιοχή του ΠΕΙΡΑΙΑ (και όχι μόνο), να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες τεχνικές σχολές, ώστε ναξανα-βγάλουμε αυτούς τους θαυμάσιους τεχνικούς που αποφοίτησαν στην δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα από τιςτότε τεχνικές σχολές και οι οποίες στελέχωσαν της βιομηχανίες και τις βιοτεχνίας του μεγάλου κύματος της εκβιομηχάνισηςτης χώρας στις δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα, καταρτισμένοι βέβαια με τα νέα τεχνικά και επιστημονικάδεδομένα.
Αξίζει να σημειώσουμε τέλος το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Ασφαλώς οι εργαζόμενοι χρειάζονται τα συνδικάτατους για να υπερασπίζονται τα συλλογικά τους συμφέροντα, μέσα όμως στα πλαίσια του γενικότερου συμφέροντος τουλαού της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Το σημειώνουμε αυτό γιατί μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή, μεάσκοπες κινητοποιήσεις συνέβαλλαν και αυτοί σε ένα βαθμό, στο να αποδιοργανωθεί η οικονομία της περιοχής, χωρίςασφαλώς να το θέλουν ίσως, αφού από τις επιχειρήσεις της περιοχής ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Βεβαίωςπρέπει να τηρείται η εργατική και η περιβαλλοντική νομοθεσία του Κράτους και θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μηνυποστέλλουν τον ρόλο τους με άλλοθι την κρίση. Άλλωστε γι αυτό τονίζουμε τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλουπου προτείνουμε.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ευρύτερα η περιοχή, μπορεί να αποτελέσει κάτω από ορισμένες συνθήκες την κινητήρια μηχανή μιας βιώσιμης ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν πρώτα απ’όλα, οι πολιτικές δυνάμεις, είτε βρίσκονται στην Κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, οι συνδικαλιστές και ασφαλώς η κοινωνία των πολιτών και συνεισφέρουμε στην κατεύθυνση αυτή όλοι από την πλευρά τους ο καθένας, το μερίδιο που τους αναλογεί. Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της κάνει ότι μπορεί και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο οργανωμένα.

15-6-2013
Κώστας Χαϊνάς
Μαθηματικός – Αναλυτής
Οικονομολόγος - Μελετητής
xainas@gmail.com
http://kostasxainas.blogspot.com


Enhanced by Zemanta

Το Highspeed 4 αντικαθιστά το Νήσος Μύκονος


Το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 4, κλήθηκε να αντικαταστήσει προσωρινά το Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, μετά από το συμβάν που είχε το τελευταίο, ανοιχτά της Ικαρίας. Αντίστοιχα το δρομολόγιο του HIGHSPEED 4, για Πάρο και Νάξο, ενσωματώθηκε στο δρομολόγιο του HIGHSPEED 6 για Ίο και Σαντορίνη.

Η ζημιά που προκλήθηκε στο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, δεν αποκλείεται να είναι ο λόγος, να δούμε έστω και προσωρινά, κάποιες ανακατατάξεις στα δρομολόγια της Hellenic Seaways, σε Ικαροσαμία και Βορειοανατολικό Αιγαίο, με κάποια από τα εκτός δράσης πλοία της HSW, να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο.dailypress24.blogspot.gr
Enhanced by Zemanta

Έναρξη δρομολογίων του Ηighspeed 4 από Πειραιά για Κυκλάδες


Σήμερα ξεκίνησε τα θερινά δρομολόγια του το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 4 από Πειραιά για Πάρο και Νάξο. Το ταχύπλοο θα αναχωρεί στις 7:15 από Πειραιά φτάνοντας σε τρεις μόλις ώρες στην Πάρο και μία ώρα αργότερα στη Νάξο, ενώ θα επιστρέφει το απόγευμα αναχωρώντας στις 17:00 από τη Νάξο. 

Επιπλέον, από 1 Ιουλίου 2013 καθημερινά, εκτός Τρίτης και Σαββάτου, θα υπάρχει απογευματινό δρομολόγιο που θα αναχωρεί στις 16:45 από Πειραιά για Πάρο και Νάξο. Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Hellenic Seaways στο τηλέφωνο 210 41 99 000 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.dailypress24.blogspot.gr

Έναρξη δρομολογίων του Ηighspeed 6 από Πειραιά για Ίο & Θήρα


Σήμερα ξεκίνησε τα θερινά δρομολόγια του το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ HIGHSPEED 6 από Πειραιά για Ίο και Σαντορίνη.

 Το ταχύπλοο θα αναχωρεί καθημερινά στις 7:30 από ...Πειραιά για Ίο και Σαντορίνη, φτάνοντας στην όμορφη Ίο σε μόλις 3 ώρες και 25 λεπτά και στη Σαντορίνη μετά από 1 ώρα. Με αντίστοιχες ώρες άφιξης, το δρομολόγιο προς Πειραιά αναχωρεί από τη Σαντορίνη στις 12:10 εκτός Κυριακής που αναχωρεί στις 17:00. Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Hellenic Seaways στο τηλέφωνο 210 41 99 000 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.

Επιστροφή στα δρομολόγια για το "Ταξιάρχης"


Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ θα αναχωρήσει... σήμερα Παρασκευή 14/06/2013 από τον λιμένα Λαυρίου στις 23:59 μετά την αποκατάσταση της βλάβης. Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου διαμορφώνονται ως κάτωθι:

Παρασκευή 14/06: Λαύριο (ΑΝ 23:59)

Σάββατο 15/06: Άγιος Ευστράτιος (ΑΦ 08:30 ΑΝ 09:00) - Λήνος (ΑΦ 10:40 ΑΝ 11:40) - Καβάλα (ΑΦ 16:40)

Κυριακή 16/06: Καβάλα (ΑΝ 20:00)

Δευτέρα 17/06: Λήμνος (ΑΦ 01:00 ΑΝ 02:00) - Άγιος Ευστράτιος (ΑΦ 03:40 ΑΝ 04:00) - Λαύριο (ΑΦ 12:30)

Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες των ανωτέρω δρομολογίων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Nel Lines στο τηλέφωνο 210 4115015 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Αποχωρεί από Πρόεδρος του Δ.Σ. της Hellenic Seaways ο Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης

Hellenic Seaways vessel 'Highspeed 2'
Hellenic Seaways vessel 'Highspeed 2' (Photo credit: Wikipedia)
Αποχωρεί από  Πρόεδρος του Δ.Σ. της Hellenic Seaways ο Γιάννης  Σ. Βαρδινογιάννης και σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: 

"Με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας  και των μετόχων της, ο Γιάννης  Σ. Βαρδινογιάννης επέλεξε να αποχωρήσει από Πρόεδρος του Δ.Σ. της Hellenic Seaways. Σε μια εποχή που η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες  για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της κάνοντας ότι μπορεί για να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της κρίσης που πλήττει συνολικά την ελληνική ακτοπλοΐα, δεν υπάρχουν περιθώρια να διακυβεύεται το μέλλον μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο με δήθεν προσκόμματα που προσωποποιούν φανταστικά σενάρια για να κρύψουν επεκτατικές στρατηγικές.  Η Hellenic Seaways, η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, είναι και θα παραμείνει μεγαλύτερη από κάθε έναν και κάθε μια απ’ όσους αποτελούν την εκάστοτε διοίκησή της. Αυτό θα το φροντίσουν μεταξύ άλλων και οι μέτοχοί της, που παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο καλό της εταιρείας".
Enhanced by Zemanta

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου


Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε) και της Αρχής Λιμένος Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, υπογράφτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια... της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Ελλάδα.
Με το Μνημόνιο αυτό, το οποίο υπέγραψαν εκ μέρους του ΟΛΠ Α.Ε, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιώργος Ανωμερίτης και εκ μέρους της Αρχής Λιμένος Αλεξάνδρειας ο ναύαρχος κ. Adel Yassin, συγκροτήθηκε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνέρχεται ετησίως και θα παρακολουθεί την εξέλιξη επί των θεμάτων που συμφωνήθηκαν.

Tο 60% του εξωτερικού εμπορίου της Αιγύπτου διεξάγεται μέσω του Λιμένα της Αλεξάνδρειας.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προσφωνώντας τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Kamel Amr “οι διμερείς σχέσεις των χωρών μας μπορούν να αναπτυχθούν μέσω των θαλάσσιων μεταφορών και της ναυτιλίας και η σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Λιμένων Πειραιώς και Αλεξάνδρειας επιβεβαιώνει τους κοινούς μας στόχους”.

Όπως ανέφερε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος “η Ελλάδα είναι η 5η χώρα σε επενδύσεις στην Αίγυπτο” και αυτό δείχνει μια δυναμική οικονομικών σχέσεων.
newmoney.gr

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Στα μέσα Ιουλίου η επανεμφάνιση του «ELLI T» στο Ρέθυμνο

Στα μέσα Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εκ νέου δρομολόγια Πειραιάς - Ρέθυμνο το πλοίο «ELLI T» της ακτοπλοϊκής εταιρείας Cretan Lines, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στη Νάξο αποφασίστηκε να δοθεί έγκριση για επαναδρομολόγηση του πλοίου και να εξεταστεί παράλληλα αν μπορεί να «δένει» και στο λιμάνι της Μήλου. Τα στελέχη της εταιρείας έλεγαν πως βασικό είναι να υπάρχει κίνηση στη γραμμή προς και από Ρέθυμνο και να μην υπάρχουν κενές θέσεις και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα της Μήλου.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Σιλιγάρδος αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει η επιχείρηση και τα οποία αποτελούν εμπόδιο στο να ξεκινήσει εκ νέου τα δρομολόγια το πλοίο το οποίο από τις 24 Σεπτεμβρίου 2012 βρίσκεται για επισκευές στον νέο Μώλο της Δραπετσώνας.

Οπως σημείωσε τα προβλήματα προέκυψαν από την οικονομική δυσπραγία των μετόχων και την άρνηση δανειοδότησης από τις τράπεζες.

Η οικονομική δυσχέρεια δεν επιτρέπουν, όπως αναφέρθηκε, στο να έρθει άμεσα επιθεωρητής της κατασκευάστριας εταιρείας της μηχανής και αφού δώσει έγκριση στη συνέχεια αναμένεται και η έγκριση από τον αρμόδιο Νηογνώμονα.


tovima.gr

Πάμε Αιγαίο και φέτος το Καλοκαίρι με τα θερινά δρομολόγια της Hellenic Seaways

Hellenic Seaways vessel 'Highspeed 2'
Hellenic Seaways vessel 'Highspeed 2' (Photo credit: Wikipedia)
Το  Καλοκαίρι ξεκινάει από 14 Ιουνίου με τα θερινά δρομολόγια της Hellenic Seaways για Αιγαίο που μας φέρνουν γρήγορα και άνετα στους αγαπημένους μας προορισμούς στις Κυκλάδες.

Πιο συγκεκριμένα τα δρομολόγια από Πειραιά περιλαμβάνουν:

Το Highspeed 4 που αναχωρεί στις 7:15 από Πειραιά φτάνοντας σε 3 μόλις ώρες στην Πάρο και 1 ώρα αργότερα στη Νάξο, και επιστρέφει το απόγευμα αναχωρώντας στις 17:00 από τη Νάξο. Επιπλέον, από 1 Ιουλίου καθημερινά, εκτός Τρίτης και Σαββάτου, θα υπάρχει απογευματινό δρομολόγιο που θα αναχωρεί στις 16:45 από Πειραιά για Πάρο και Νάξο.

Το Highspeed 6 που αναχωρεί καθημερινά στις 7:30 από Πειραιά για Ίο και Σαντορίνη, φτάνοντας στην όμορφη Ίο σε μόλις 3 ώρες και 25 λεπτά και στη Σαντορίνη μετά από 1 ώρα. Με αντίστοιχες ώρες άφιξης, το δρομολόγιο προς Πειραιά αναχωρεί από τη Σαντορίνη στις 12:10 εκτός Κυριακής που αναχωρεί στις 17:00.

Τα δρομολόγια από Ραφήνα για Κυκλάδες εξυπηρετούνται από:

Το Flyingcat 4, το οποίο αναχωρεί καθημερινά εκτός Τετάρτης από το λιμάνι της Ραφήνας για Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Κουφονήσια και Αμοργό φτάνοντας σχεδόν ανά 1 ώρα σε κάθε νησί και αποτελώντας την ιδανική επιλογή island hopping για τους λάτρεις των ελληνικών νησιών και το φετινό Καλοκαίρι. Αναλόγως το Flyingcat 4 αναχωρεί καθημερινές και Κυριακή στις 17:00 και το Σάββατο στις 13:00 από την Αμοργό φτάνοντας στη Ραφήνα στις 21:45 και στις 17:35 αντίστοιχα.

Επιπλέον, φέτος η Hellenic Seaways εγκαινιάζει ένα νέο δρομολόγιο που συνδέει το Ηράκλειο με τις Κυκλάδες, ενώνοντας τη νησιωτική Ελλάδα και εμπλουτίζοντας τις επιλογές μετακίνησης για ταξιδιώτες και επαγγελματίες στο Αιγαίο:

Το Highspeed 5 αναχωρεί καθημερινά στις 9:45 από το Ηράκλειο για Σαντορίνη, Ίο, Νάξο, Πάρο, Μύκονο. Με την ταχύτητα να συμπληρώνει την άψογη φιλοξενία της Hellenic Seaways εν πλω, το Highspeed 5 φτάνει στη Σαντορίνη σε περίπου 2 ώρες, στην Πάρο σε 4 ώρες και στην Μύκονο σε περίπου 5 ώρες. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο το δρομολόγιο περιλαμβάνει την Ίο στην οποία το πλοίο φτάνει σε λιγότερο από 3 ώρες, ενώ κάθε Δευτέρα, Παρασκευή και Κυριακή αντί για Ίο πάμε Νάξο σε 3,5 ώρες!

Για μία ακόμα  θερινή σεζόν, η Hellenic Seaways υπόσχεται να μας ταξιδέψει με ταχύτητα, άνεση και κορυφαίες υπηρεσίες εν πλω, συνδυάζοντας δρομολόγια που εξυπηρετούν τόσο τους επισκέπτες, όσο και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, με μοναδικές οικονομικές προσφορές. Γι’ αυτό και φέτος το Καλοκαίρι, Πάμε Αιγαίο με τη Hellenic Seaways!
Enhanced by Zemanta

ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ “ΕΛΥΡΟΣ” ΤΗΣ ANEK LINES

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης - όρθιος από αριστερά - κηρύττει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Καθιστοί - πρώτη από αριστερά - η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κα Υρώ Δασκαλάκη, στο μέσον η κα Νικόλ Τσιάνη, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και δεξιά ο κ. Μύρων Φασουλάκης - Αγγειοχειρουργός- Επιμελητής Α  Γ.Ν.Α."ΕΛΠΙΣ" 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, το 4ο Συνέδριο «ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» στο πλοίο “ΕΛΥΡΟΣ” της ΑΝΕΚ LINES.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και της Παγκρητίου Ενώσεως και στόχο είχε την ανάδειξη της σπουδαιότητας της κρητικής διατροφής.

Διοργανώθηκε από την DASKALAKIS T.R.V., σε συνεργασία με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, έχοντας την αρωγή της ΑΝΕΚ LINES.  Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης, αξίζει να αναφερθεί ότι διαχρονικά στηρίζει εμπράκτως τη Μεσογειακή και ιδίως την Κρητική διατροφή τόσο μέσα από τις κρητικές γεύσεις που προσφέρει στα πλοία της, όσο και μέσω της πρωτοβουλίας της για την προβολή του ελληνικού ελαιολάδου διεθνώς.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Καθηγητής  Ιατρικής κ. Καφάτος, ο Βιολόγος-Διοικητής Γ.Ν.Σ. “Ελπίς” κ. Γιάνναρος, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης & Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Π.Ε. κ. Καλαμπόκης, ο τ.Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Αλιφιεράκης, ο Καθηγητής Υγείας & Πρόνοιας κ. Κλήμης και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες ανέλυσαν τις ευεργετικές επιδράσεις της κρητικής διατροφής στην υγεία και τη μακροζωία. Παράλληλα τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της κρητικής διατροφής για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Η έναρξη των  εργασιών έγινε από τον πρόεδρο  του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και  Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Αλίμου κ. Μουτσάτσου,ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκης και εκπρόσωποι άλλων φορέων, ενώ πλήθος κόσμου από τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου παρακολούθησαν τις ομιλίες.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κρητικό  κέρασμα, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να γευτούν νοστιμιές της κρητικής διατροφής.

Η ΑΝΕΚ LINES, διεθνή πρέσβειρα του ελληνικού ελαιολάδου, στηρίζει πάντα ενέργειες που στόχο έχουν την προβολή της κρητικής διατροφής και των αναπτυξιακών προοπτικών που ενέχει, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για τη χώρα μας συνολικά.

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Αναβλήθηκε η δίκη των ναυτικών της ΠΕΝΕΝ που συνελήφθησαν στη Ραφήνα

Για την Τρίτη 18 Ιουνίου, αναβλήθηκε η σημερινή δίκη των δύο ναυτικών, συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συνελήφθησαν χθες μετά απο προφορική εντολή εισαγγελέα στο λιμάνι της Ραφήνας, για παρακώλυση συγκοινωνιών, στη διάρκεια συνδικαλιστικής παρέμβασης που πραγματοποιούσαν για απλήρωτους συναδέλφους τους, στο πλοίο «Πηνελόπη».

Ο εισαγγελέας ανέβαλε την υπόθεση με το αιτιολογικό, ότι θα πρέπει να καταθέσει και ο διευθυντής ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας.

Οι δύο ναυτικοί χθές βράδυ μετά την αυτόφωρη διαδικασία, αφέθηκαν ελεύθεροι και του ζητήθηκε να παρουσιαστούν σήμερα με τους δικηγόρους τους στα δικαστήρια Πειραιά.

Ωστόσο τους δύο ναυτικούς δεν συνόδευε κανείς αξιωματικός ασφάλειας, απο το κεντρικό λιμεναρχείο Ραφήνας.

Πρόκειται για το γραμματέα της ΠΕΝΕΝ Κροκίδη Νίκο και τον ταμία Μπανάσιο Απόστολο, οι οποίοι συνελήφθησαν χθές απο λιμενικούς του κεντρικού λιμεναρχείου Ραφήνας στη διάρκεια συνδικαλιστικής παρέμβασης για τους απλήρωτους ναυτικούς του πλοίου «Πηνελόπη» που πραγματοποιούσαν επίσχεση εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας την αναχώρηση του πλοίου.

Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε και ο εκπρόσωπος του πλοίου «Πηνελόπη» για μη καταβολή δεδουλευμένων και ορίστηκε τακτική δικάσιμο για την Πέμπτη 13/06.

Εξω απο τα δικαστήρια, πραγματοποίησαν συγκέντρωσης συμπαράστασης το μεσημέρι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δεκάδες ναυτεργάτες.

«Η απόφαση των επί μήνες απλήρωτων ναυτεργατών να διεκδικήσουν τις αποδοχές που τους οφείλονται αντιμετωπίζονται με απειλές, τρομοκρατία και συλλήψεις παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε νόμιμη επίσχεση εργασίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύλληψη και η παραπομπή των δύο ναυτικών στο αυτόφωρο ήταν σχεδιασμένη από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των Ναυτεργατών, στην ποινικοποίηση των αγώνων και στην υπονόμευση των κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών» τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Νέα μπλόκα ναυτεργατών -Δύο συλλήψεις στο λιμάνι της Ραφήνας


Δύο συλλήψεις ναυτεργατών της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Ραφήνας. 

Οι ναυτεργάτες, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας τον απόπλου του πλοίου «Πηνελόπη». ...

Οι συλλήψεις έγιναν παρουσία του Λιμενάρχη και του Εισαγγελέα.

Από νωρίς το πρωί μέλη της ΠΕΝΕΝ προχώρησαν σε συνδικαλιστική παρέμβαση στο πλοίο «Πηνελόπη» στο λιμάνι της Ραφήνας με το αιτιολογικό πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα στο πλήρωμα,το οποίο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.

Οι επιβάτες του πλοίου το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 7.30 για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο θα ταξιδέψουν με το πλοίο SuperFerry με καθυστέρηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής των εισιτηρίων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του «Πηνελόπη» ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίσχεση εργασίας. Από το Λιμεναρχείο δόθηκε άδεια για να εκτελέσει δρομολόγιο ωστόσο οι ναυτικοί ανέφεραν πως προχωρούν σε νέα επίσχεση εργασίας.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα κατευθυνθούν στο Λαύριο για να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις στα πλοία «Aqua Maria» που αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι για Ψαρά, Μεστά και στο πλοίο «Ταξιάρχης» που αναχωρεί στις 10 το βράδυ για Αγ.Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα.

Η ΠΕΝΕΝ διαχώρισε την θέση της από τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ που την Πέμπτη αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα σε ναυτικούς.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, στην οποία θα επιδώσουν έγγραφο με το οποίο θα ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών σε πληρώματα αλλά και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.

Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι σήμερα Παρασκευή θα επιτραπεί κανονικά ο απόπλους των πλοίων «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα παρακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για εξόφληση έως τέλος Ιουνίου.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων έχουν προειδοποιήσει ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις εντός Ιουλίου, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Τα βρήκαν ναυτεργάτες και ακτοπλόοι για τις συλλογικές συμβάσεις

Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011, η δε νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν, ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.

Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν πίστωση χρόνου έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.

Το πρωί η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ είχε αποφασίσει τη συνέχιση των συνδικαλιστικών της παρεμβάσεων στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.

Το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Maria» της ΝΕL αναχώρησε κανονικά από το Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, μετά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπου της εταιρείας ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί έως και τον Νοέμβριο του 2012 και τα υπόλοιπα οφειλούμενα δεδουλευμένα θα δοθούν έως τέλος Ιουνίου.

Ακτοπλοΐα: Συνέχιση των αποκλεισμών για τα δεδουλευμένα αποφάσισε η ΠΝΟ

Τη συνέχιση των συνδικαλιστικών της παρεμβάσεων στα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προγραμματίσει για σήμερα να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Maria» της ΝΕL (που έχει δρομολόγιο στις 15.00 από Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο), προκειμένου να ενημερωθούν αν τα πλήρωμά του έχει εξοφληθεί και σε αντίθετη περίπτωση θα εμποδίσουν την επιβίβαση επιβατών στο πλοίο.

Χθες στο λιμάνι του Πειραιά, ένταση σημειώθηκε έξω από τα Ε/Γ - Ο/Γ«Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LANE, το οποίο έχει προγραμματισμένο νέο δρομολόγιο για αύριο στις 17.00 για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο και «Αγ.Γεώργιος» της κοινοπραξίας «Παναγία η Οδηγήτρια» που επίσης έχει αύριο προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 14.55 για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο και Κίμωλο.

Στο λιμάνι του Πειραιά μετέβη χθες και εισαγγελέας, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων υπενθύμισε ότι οι ναυτικοί είναι σε πολιτική επιστράτευση και τους προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο συλλήψεων και ποινικών διώξεων.

«Οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων θα πρέπει να στραφούν σε αυτούς που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση και όχι στους επί μήνες απλήρωτους ναυτικούς και στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους», απάντησε σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Διαλύθηκαν τα μπλόκα στον Πειραιά με παρέμβαση εισαγγελέα

Διαλύθηκαν τελικά τα μπλόκα μετά από διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστών ναυτικών με τον εισαγγελέα - ο οποίος κατεφθασε  στις 18.00 - στο λιμάνι του Πειραιά, καθότι οι ναυτικοί παραμποδίζαν με συνδικαλιστική παρέμβαση που πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης, τον απόπλου αρκετών πλοίων. 

Ο εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά στους ναυτεργάτες ότι είναι επιστρατευμένοι και αν δεν σταματήσουν, θα πρέπει να συλληφθούν.

Με αυτόν τον τρόπο διαμαρτύρονταν για τις οφειλές δεδουλευμένων τους τελευταίους 6-7 μήνες.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε νωρίτερα στην πύλη Ε9, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι ναυτεργάτες δεν επέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου "Αγ. Γεώργιος" για Σίφνο, Σέριφο, Μήλο.

Προγηγήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ της ΠΝΟ, της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του λιμεναρχείου, προκείμενου να βρεθεί λύση.

Με καθυστέρηση αναχώρησαν δύο υδροπτέρυγα για Αργοσαρωνικό

Κανένα πλοίο που οφείλει δεν θα φεύγει, αν δεν δίνει έγγραφη διαβεβαίωση, τονίζουν τα σωματεία των ναυτικών.

Με καθυστέρηση αναχώρησαν για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πριν από λίγο δύο υδροπτέρυγα, καθώς από τις 6 το πρωί ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούν συνδικαλιστική παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα.
Ο πρόεδρος της Πανελήνιας 'Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου, δήλωσε ότι η παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα θα συνεχιστεί και κανένα πλοίο δεν θα φεύγει αν πρώτα η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν δίνει έγγραφη διαβεβαίωση για εξόφληση των δεδουλευμένων στους ναυτικούς.

Παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, πραγματοποιούν από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργατικά σωματεία.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις του λιμενικού και παρακολουθούν διακριτικά τις κινητοποιήσεις των ναυτικών.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία είχε στείλει εδώ και καιρό επιστολή προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ, ζητώντας οι εταιρείες να προχωρήσουν άμεσα στην εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλιώς θα προχωρούσε σε συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία.

Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους ακτοπλόους είχε ζητήσει από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτικών.

Ο κ.Μουσουρούλης έχει δηλώσει ότι το υπουργείο αντιλαμβάνεται ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες διανύουν μια δύσκολη περίοδο, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

www.kathimerini.gr

Ναυμαχία Αnek - Μinoan για τη δρομολόγηση του Ίκαρος Παλάς στα Χανιά

Τρικυμία αναμένεται να πλήξει την ακτοπλοΐα το επόμενο διάστημα, με αφορμή τη διαφαινόμενη επιμονή της Minoan Lines να δρομολογήσει πλοίο στη γραμμή των Χανίων, παρά την αρνητική γνωμοδότηση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στο αίτημα της εταιρείας για τη δρομολόγηση του «Ικαρος» από τις αρχές Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να σταματήσει τα πλοία όποιων εταιρειών οφείλουν δεδουλευμένα στους ναυτικούς τους, μπορεί, στο βαθμό που υλοποιηθεί, να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Και για τις δύο περιπτώσεις κομβικός είναι ο ρόλος του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων επιχειρηματικών πυρών Η Minoan Lines, όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη της στη «Ν», είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες σε θεσμικό επίπεδο για τη δρομολόγηση πλοίου της στα Χανιά.

Υπενθύμιση

Δεδομένου ότι ο υπουργός Ναυτιλίας δεν υποχρεούται να συμφωνήσει στην αρνητική γνωμοδότηση του ΣΑΣ όπως εξηγούν από το γραφείο του, η διοίκηση της Minoan Lines εμφανίζεται αποφασισμένη να του «θυμίσει» την αίτηση της. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπουργός θα «υποχρεωθεί» να πάρει μία θέση.

Παράλληλα, από τη Minoan Lines αναφέρουν ότι η απόφαση κατά πλειοψηφία του ΣΑΣ είναι έωλη, καθώς τουλάχιστον πέντε μέλη του οργάνου, συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την ΑΝΕΚ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οποίας θίγονται από τη δρομολόγηση πλοίου της Minoan Lines στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά. Ολα αυτά η Minoan Lines ενδέχεται να τα υποστηρίξει και σε προσφυγή που ετοιμάζει προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτή της ΑΝΕΚ, επιμένουν ότι η απόφαση του ΣΑΣ είναι σύννομη, καθώς η Minoan κατέθεσε την αίτηση εκπρόθεσμα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης έκτακτων συγκοινωνιακών αναγκών.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι έκτακτες δρομολογήσεις ουσιαστικά απαγορεύονται και μπορεί να υλοποιηθούν μόνο έπειτα από απόφαση υπουργού, αφού διαπιστώσει έκτακτες συγκοινωνιακές ανάγκες. Η Minoan Lines επικαλείται ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν μεταξύ των οποίων και τη δρομολόγηση του νεότευκτου Blue Star Patmos στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη.

Σε κάθε περίπτωση, στο βαθμό που η Minoan Lines, θυγατρική του Ομίλου Grimaldi, αποφασίσει τελικά να επιμείνει στο αίτημά της, τη λύση θα κληθεί να δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Βέβαια, η πρόθεση της Minoan Lines να «χτυπήσει» τη ΑΝΕΚ μέσα στα Χανιά θα σημάνει «ολοκληρωτικό πόλεμο» μεταξύ του Ομίλου Grimaldi και της ΑΝΕΚ, ενός πολέμου που στοχεύει στην έξοδο της ΑΝΕΚ από τις γραμμές της Ιταλίας και είναι ήδη σε εξέλιξη μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2010, στη συμφωνία πώλησης των μετοχών της Hellenic Seaways που κατείχε η Minoan Lines, στην ΑΝΕΚ.

Βελτίωση αποτελεσμάτων

Στο μεταξύ, σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ακτοπλοϊκών εταιρειών. Οι περικοπές δρομολογίων, η μείωση ταχύτητας και η πτώση της τιμής του ναυτιλιακού καυσίμου συνέβαλαν στη βελτίωση της εικόνας.

Η Minoan Lines εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών, καθώς ήταν η μοναδική εταιρεία με θετικά EBITDA. Οι ζημιές της μειώθηκαν στα 5,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,3 εκατ. ευρώ το 2012.

H ANEK μείωσε επίσης τις ζημιές της στα 12,0 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 17,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2012, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εντός του 2013.

Η Attica Group μείωσε επίσης τις ζημιές της, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία που είχε αύξηση του τζίρου της στα 41,04 εκατ. ευρώ έναντι 39,96 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τέλος, η ΝΕΛ μείωσε τις ζημιές της στα 5,14 εκατ. ευρώ έναντι 9,03 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ αναμένει ακόμη την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αίτηση προστασίας από τους πιστωτές που έχει καταθέσει.

Πρόταση για γραμμές/κορμούς στην ακτοπλοΐα

Μια πρόταση που θα συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς του κλάδου της ακτοπλοΐας και θα μειώνει παράλληλα τα κόστη, καταθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (Hatta), Γιώργος Τελώνης. Ο κ. Τελώνης σημειώνει ότι είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε την ποιοτική, ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ των νησιών, προκειμένου να επιτύχουμε την εξυπηρέτηση των αναπτυγμένων ήδη νησιών, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των μη αναπτυγμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να γίνει επανασχεδιασμός του δικτύου με τη δημιουργία βασικών γραμμών/κορμών και «αντενών» για πλέγματα νησιών. Η δημιουργία αντενών αποτελεί πρόταση του ΗΑΤΤΑ, τα τελευταία χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες, η πρόταση επαναδιατυπώθηκε από τον κ. Τελώνη, σε ημερίδα στη Νάξο, με θέμα το ακτοπλοϊκό δίκτυο των Κυκλάδων, όπου έγινε δεκτή τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας όσο και από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες.

Με τη δημιουργία βασικών γραμμών/κορμών και «αντενών», μπορούν να μειωθούν τα κόστη και να υπάρχει καλύτερη και συχνότερη εξυπηρέτηση

 . Το μειονέκτημα της μετεπιβίβασης μπορεί να αντισταθμιστεί με σωστές και έγκαιρες ανταποκρίσεις, αναφέρει ο κ. Τελώνης, ο οποίος επικαλείται το παράδειγμα των αεροπορικών ανταποκρίσεων. Φανταστείτε, σημειώνει, ένα δίκτυο ανταποκρίσεων της Ελλάδας, όπως το αεροπορικό, με τις άλλες χώρες, στα ελληνικά νησιά πόσες δυνατότητες θα δημιουργούσε για τους νησιώτες και τους επισκέπτες μας. Βεβαίως, χρειάζονται ακρίβεια, αξιοπρεπείς χώροι αναμονής και κυρίως τα πλοία που θα συνδέουν τα βασικά νησιά με τα υπόλοιπα μικρότερα να μπορούν να ταξιδεύουν με τις ίδιες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, ο κ. Τελώνης αναφέρεται και σε ένα ακόμη σοβαρό θέμα, που απασχολεί κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν αρκεί, όμως, η καλή σύνδεση. Χρειάζεται και ο έγκυρος και έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Hatta επαναφέρει το αίτημα του τουριστικού κλάδου και των ακτοπλόων για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων και πλήρη κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Οφειλές στο 70% των ναυτικών

Στο 70% των ναυτικών της ακτοπλοΐας οφείλονται χρήματα σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, πιέζει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να καταβάλουν τα δεδουλευμένα, ωστόσο η πλειοψηφία αυτών αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Η προσοχή του υπουργού στρέφεται και προς τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν και πάλι να βοηθήσουν, ανοίγοντας λίγο τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Εκτός τριών τεσσάρων ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι υπόλοιπες οφείλουν χρήματα στους ναυτικούς. Η ΠΝΟ εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να προχωρήσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου σε συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία των εταιρειών που οφείλουν μισθούς στους ναυτικούς και θα βρίσκονται στα λιμάνια της Αττικής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας θα ήθελε στην παρούσα φάση την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που έλαβε για τη στήριξη του ακτοπλοϊκού κλάδου, τα οποία έχουν αρνητική επίπτωση στην απασχόληση των ναυτικών.

Επίσης, θα ήθελε να αποφευχθούν νέες κινητοποιήσεις εν μέσω θέρους. Ωστόσο, μερίδα των ακτοπλόων εμφανίζεται αρνητική στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατηρώντας την πόλωση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στον κλάδο.

dailypress24.blogspot.gr

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...