Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για νησιά χωρίς δρομολόγια επεξεργάζεται το υπ. Αιγαίου

«Για να μη σταματά η ακτοπλοϊκή σύνδεση προβλέπουμε να υπάρχει, όχι μόνο πλοίο ασφαλείας, αλλά ένα πλοίο που να μας βοηθά σε περίπτωση που κάποιο άλλο εγκαταλείψει τη γραμμή, είτε καταρρεύσει κάποια εταιρεία»


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την διασφάλιση της επάρκειας σε νερό των νησιών του Αιγαίου


Τα προσεχή σχέδια του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου παρουσίασε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα στην νησιωτική πολιτική.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο θα είναι σε θέση να προκηρύξει ενιαίο διαγωνισμό για την εξασφάλιση επάρκειας των νησιών του Αιγαίου σε νερό.

Παράλληλα, ανανγωρίζοντας τα προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ανακοίνωσε πως το υπουργείο προσεχώς (και ενδεχομένως και εκτάκτως) θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα τη διασφαλίζουν ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις.

«Για να μη σταματά η ακτοπλοϊκή σύνδεση προβλέπουμε να υπάρχει, όχι μόνο πλοίο ασφαλείας, αλλά ένα πλοίο που να μας βοηθά σε περίπτωση που κάποιο άλλο εγκαταλείψει τη γραμμή, είτε καταρρεύσει κάποια εταιρεία, ώστε να μπορούμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη συγκοινωνιακή ανάγκη χωρίς προκηρύξεις και χωρίς διαγωνισμούς. Σήμερα το υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη - και θα ζητήσω τη στήριξη από όλες τις πτέρυγες της Βουλής προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται, επίσης, η διενέργεια του διαγωνισμού για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο, ενώ στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται και νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής με το οποίο ο κλάδος αναμένεται να απελευθερωθεί.

Σε επίπεδο πρακτικών ενεργειών, τέλος, το υπουργείο δίνει βαρύτητα, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες των νησιών να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις θαλάσσιων σπορ. «Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε μία τεράστια αθλητική διοργάνωση, το America's Cup - και μιλάμε και με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να παραχωρήσουμε χώρους στο Αιγαίο, για τη δημιουργία ναυταθλητικών κέντρων» σημείωσε ο υπουργός Αιγαίου.

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου, επεσήμαναν πως η κυβέρνηση δεν υλοποιεί το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση για τη νησιωτική ανάπτυξη και δεν έχουν γίνει πράξη το Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...